Viva’s Limburgia: Afscheid van een fenomeen

26 april 2018 09:27

Viva’s Limburgia neemt zaterdag 5 mei in Assendelft officieel afscheid van de kortebaan. De nu vijftienjarige ruin groeide tijdens zijn tienjarige loopbaan uit tot een waar fenomeen. De trots van Manon Pools won maar liefst zestien keer; een aantal waarmee hij tot de allerbeste kortebaners allertijden behoort. Op de Dorpsstraat zal Viva’s Limburgia voor de laatste maal met zijn achterban een ereronde langs het publiek maken; nog één keer de handen op elkaar voor de meest succesvolle sprinter van de afgelopen vijftig jaar.

De datum om deze aankondiging op deze website te publiceren, is niet toevallig gekozen. Want op 26 april 2018 is het exact tien jaar geleden dat Viva’s Limburgia op de kortebaan debuteerde. Wim van der Mespel was in Assendelft zijn stuurman en liet tijdens het voorwerk al aan het publiek weten dat hij achter een wel ‘heel lekker paardje’ zat. De carrière van Viva’s Limburgia schoot die middag uit de startblokken met overwinningen tegen Derek Effe, op dat moment de regerend kampioen van Nederland, en Tarzan Weber. In de derde omloop had de als favoriet gestarte Neeroson een energieverslindende kamprit nodig om Viva’s Limburgia te kloppen. Hoewel hij de halve finale niet bereikte, had Viva’s Limburgia zijn naam gevestigd.

Toch werd hij in zijn daaropvolgende start in Sassenheim over het hoofd gezien. Tegenstander tijdens de eerste omloop was Volann d’Orange, die een kleine maand eerder had gewonnen in Venhuizen. Manon Pools nam voor het eerst plaats achter Viva’s Limburgia; een koningskoppel werd bij toeval geboren. Want eigenlijk was haar vader Aad Pools eerste keuze, maar omdat ‘mister kortebaan’ al ritten had gepland met Apella Cane en Stick Bamboo moest Manon aan de bak. Ze zal geen moment spijt hebben gehad. Hoewel het in de derde omloop door twee galoppades in eerste instantie misging, profiteerde Viva’s Limburgia ten volle van zijn bijloting en versloeg achtereenvolgens Kaizarda Laurelton en tijdens de finale Seth.

Samenvatting kortebaan Nootdorp 2014
De laatste winst van Viva’s Limburgia (Nootdorp 2014) in beeld.

Zegereeks

Het bleek het begin van een ongekende zegereeks. De combinatie won door de bochten van Egmond aan den Hoef, in de blubber van Stompwijk, doorstond de verzengende hitte in Voorschoten en vervolmaakte het kwintet in Beverwijk. Vijf overwinningen op rij zijn zeer bijzonder. Het lukte Gail Devers met Ruud Pools in 2000 al eens eerder, maar daar bleef het de afgelopen 75 jaar bij. Zelfs legendes als Allouez, O Marijke en Mr Postman lukten het nooit om vijf keer op rij te winnen.

Na twee mislukte starts in Noordwijk en Heemskerk boekte Viva’s Limburgia in Hillegom zege nummer zes. Het betekende zijn laatste zege vanaf de basisafstand, maar dat leek hem niets te deren. In Enkhuizen haalde Viva’s Limburgia een ongekend hoog niveau en declasseerde Winsome Bo Bo, de beste vierjarige deelnemer (drie overwinningen) van dat seizoen en gestart met maar liefst tien meter voorsprong, tijdens de finale. Het gemak waarmee Viva’s Limburgia die middag zijn tegenstanders voorbij liep, was zelden vertoond. John de Leeuw verwoordde het treffend na afloop van de koers over De Paktuinen. “Hij snelt er zomaar langs en is niet bij te houden. Het lijkt misschien niet zo hard te gaan, maar Viva’s Limburgia pakt met elke stap zo enorm veel bodem, ongekend.”

Hoewel Viva’s Limburgia zijn eerste seizoen afsloot met zeven overwinningen, het meest succesvolle seizoen sinds Ronny Zora in 1958, greep hij net naast de titel ‘Kortebaanpaard 2008′. Die eer ging naar stalgenoot Apella Cane, die weliswaar vijf keer won, maar met een hele rits ereplaatsen zijn machtige trainingspartner net voorbleef. Zijn prestaties leverden Manon Pools echter wel het kampioenschap bij de pikeurs op; de eerste vrouw die dit klassement op haar naam schreef. Waar Viva’s Limburgia liep, sneuvelden records en werd er geschiedenis geschreven.

Gebruiksaanwijzing

In 2009 kwam Viva’s Limburgia wat moeizaam op gang, maar in Voorschoten vloog hij weer ouderwets naar de zege. Ook in Beverwijk was het weer raak, gevolgd door opnieuw een sublieme zege in Enkhuizen. Het betekende overwinning nummer tien en een overschrijding van de winsomgrens van 24 mille, wat een starthandicap van tien meter betekende. Manon Pools wist op dat moment niet beter dan dat het haar allerlaatste start met Viva’s Limburgia was en liet haar emoties na de huldiging de vrije loop.

In 2010 was het de beurt aan zus Josette Pools, die als leerlingpikeur voor de zware taak stond om Viva’s Limburgia naar nieuwe successen te leiden. Een moeilijke opdracht, want Viva’s Limburgia had een uitgebreide gebruiksaanwijzing en was daardoor niet altijd de gemakkelijkste. Toch deed ze het niet slecht. Zo haalde de nieuwe combinatie de finale van het Nederlands kampioenschap in Venhuizen en tikte ze als tweede aan in Noordwijk en Lisse.

In 2011 werden de reglementen van de kortebaan gewijzigd en mocht Manon Pools weer met haar Viva’s Limburgia aan de slag. Dat liet ze zich geen twee keer zeggen. Ze bereidde zich bijna maniakaal voor op de kortebaan van Assendelft en greep met een imponerende overmacht de overwinning. Daarna was het weer de beurt aan zus Josette, die op haar beurt fraai won in Egmond aan den Hoef. Het seizoen daarop verliep vrijwel identiek. Manon scoorde in Venhuizen en Josette gaf die zege een passend vervolg in Sassenheim. Ook 2013 leek zo te gaan verlopen. Na een tweede plaats in Sassenheim wonnen Manon en Viva’s in Hoofddorp, maar lukte het Josette niet om een derde keer met hem te winnen.

Cirkel is rond

Zege nummer zestien werd geboekt in Nootdorp, waar Viva’s Limburgia als vanouds huis hield en tijdens de finale ‘gewoon’ een gat van tien meter dichtliep op zijn tegenstander. De machtige ruin begon echter te kwakkelen en na verschillende onderzoeken bleek dat hij te kampen had met de uiterst zeldzame aandoening ‘pigmentary keratouvetis’. De zestienvoudig kortebaanwinnaar werd langzaam blind aan één oog. De familie Pools had slechts één keuze: het oog operatief verwijderen voordat de ziekte oversloeg naar zijn nog goede oog. Door de ingreep moest Viva’s Limburgia het seizoen van 2015 grotendeels aan zich voorbij laten gaan, hoewel hij nog wel in actie kwam tijdens zijn thuiswedstrijd in Heemskerk.

Viva’s Limburgia won tijdens zijn loopbaan 354 ritten. Hier zijn laatste ritoverwinning in beeld, vorig jaar in Sassenheim. De tien meter voorsprong van Gently Boko verdween als sneeuw voor de zon, waarna Viva’s Limburgia ogenschijnlijk eenvoudig de rit won.

Helaas werd Viva’s Limburgia na deze zware ingreep nooit meer helemaal de oude. De ruin liep weliswaar nog regelmatig sensationele ritten, zo klopte hij eens de toen vierjarige Fleur Swagerman ondanks een achterstand van tien meter, maar een hele middag achter tegenstanders aanvliegen was te zwaar voor hem geworden. Na een prima optreden in Sassenheim vorig jaar, waar Viva’s Limburgia favoriet Dutch Buitenzorg uitschakelde en de vierjarige finalist Gently Boko een rit afsnoepte, bleek hij een dag later meer vermoeid dan anders. Aad en Manon besloten dat het mooi was geweest; met een vierde plaats in Sassenheim kon Viva’s Limburgia met opgeheven hoofd afscheid nemen van de drafsport. Met zijn afscheid in Assendelft maakt Viva’s Limburgia de cirkel rond. Hij liep zijn laatste kortebaan op het parkoers waar hij negen jaar eerder zijn eerste kortebaan won en neemt 5 mei afscheid op de plek waar hij tien jaar geleden debuteerde.

Viva’s Limburgia kwam in totaal 85 keer in actie op de kortebaan. 45 keer werd hij bijgestaan door Manon Pools en 32 keer door Josette Pools. Trainer Aad Pools nam vrijwel elke koers (deels) het voorwerk voor zijn rekening, maar startte geen enkele keer met de ruin. Viva’s Limburgia haalde 27 keer het podium (zestien overwinningen, vijf tweede plaatsen en zes derde plaatsen). De combinatie Viva’s Limburgia en Manon Pools won samen veertien kortebanen, waarmee ze het meest succesvolle duo zijn sinds Wala en Jan van Leeuwen jr. in 1963. Op de ranglijst allertijden neemt Viva’s Limburgia de zevende plaats in, met net zoveel overwinningen als de legendarische Abdullah Scott.

Op een flinke steenworp van zijn thuisbaan in Heemskerk, overigens het parkoers waar hij het vaakst (zeven keer) in actie kwam, geniet Viva’s Limburgia momenteel thuis bij Manon Pools van een welverdiend pensioen. Manon volgt zelfs dressuurlessen met hem, iets wat hem bijzonder goed afgaat. Hij heeft een grote bak en een schitterende box tot zijn beschikking en de duinen en het strand liggen op een goede tien minuten afstand op hem te wachten. Het paard dat op een goede dag de concurrentie compleet kansloos liet en tegenstanders voorbij liep alsof ze stilstonden, heeft een gezegende oude dag. Het is hem gegund!

Pikeurs met Viva’s Limburgia

starts ritten win percentage prijzengeld
1. Manon Pools 45 322 220 68,3% € 35.800,00
2. Josette Pools 32 188 117 62,2% € 11.320,00
3. Karel Gerrits 3 15 9 60,0% € 150,00
4. Sven Schraal 2 8 5 33,3% € 260,00
5. Christophe de Groote 1 2 0 0,0% € –
Wim van der Mespel 1 8 5 62,5% € 125,00
Dennis Minnema 1 3 1 33,3% € –
85 544 354 65,1% € 47.655,00

Foto boven: Nico Visser

Waar Viva's Limburgia liep, sneuvelden records en werd er geschiedenis geschreven

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.