Viva’s Limburgia kan Pools-succes compleet maken

27 september 2012 21:38

Na een fantastische koers in Roden en een mooie ontknoping van het NK in Lisse is de kortebaan van Utrecht een lekker toetje. Vooral voor de familie Pools. Zij staan deze week, door overwinningen van Tusee JL en Blackpearl Trans R, op een 100 procent score. Viva’s Limburgia kan het succes voor de stal compleet maken. De crack vertrekt samen met Josette Pools als favoriet op de Maliebaan.

Viva’s Limburgia is op de kortebaan een levende legende. De ruin heeft al veertien overwinningen op zak. Twee daarvan boekte hij dit jaar: in Assendelft en Sassenheim. Als hij wint, doet hij dat vaak met een ongekend machtsvertoon. Op zo’n dag is hij door niemand te stoppen. Dan vliegt hij van start en ontwikkelt onderweg verschrikkelijk veel snelheid. Is de vorm van de dag iets minder, ook dan kan hij tot het einde van de middag meedoen om de prijzen. De concurrentie zal dus van hele goede huizen moeten komen om deze klasbak te verslaan.

Het enige nadeel is zijn startachterstand van 5 meter. Dat is een enorme handicap wanneer hij het moet opnemen tegen een goed paard vanaf 295 meter. Wellicht kan Be the best Norg profiteren. De ruin presteert wisselvallig, maar liet in augustus zien dat er in de juiste vorm veel mogelijk is. Op de dag dat Bemmel te maken had met enorm noodweer zegevierde deze pupil uit de stal van Cees Imming.

Magistrale start

Stalgenoot Slick Dreamcatcher liet in de eerste omloop van Roden een magistrale start zien en liep meters weg bij tegenstander Spider. In de tweede omloop had hij er duidelijk minder zin in en verloor van Ziyi. Ook voor hem geldt dat de meters voorgift een voordeel zijn. Ook Auke d’Almere uit de stal van Cees Imming vertrekt vanaf 295 meter. De ruin liep op de thuisbaan van Zwanenburg zijn beste koers tot nu toe en eindigde knap als derde. Tijdens zijn laatste starts maakte hij te gemakkelijk galoppades.

Zephir is op de eerste meters een klasse apart. De trots van eigenaar Ger Luichies loopt al het gehele seizoen in de prijzen, maar wist nog niet te winnen. Het is een smetje op een verder uitstekend seizoen. Een puntje van zorg zijn de matige starts rechtsom van de afgelopen weken. In de eerste omloop treft Zephir Alysia B die aardig debuteerde in Roden, maar in de tweede omloop te gemakkelijk verloor van de uiteindelijke winnaar Tusee JL.

Op dreef

Uit België is de stal van Lieven de Groote van de partij. Onze zuiderburen hebben vergeleken met de afgelopen twee jaar een matig seizoen, maar komen de laatste weken wat beter op dreef. Pacha de la Frette won in Hillegom en Le Dream en Gilbert C.R. werden de afgelopen week derde in respectievelijk Roden en Lisse. De vraag is of de laatste twee deze zware koersen nog in de benen hebben. Le Dream komt vaak pas later op de middag op stoom. Tien meter geven op Slick Dreamcatcher in de eerste omloop is dan ook een zware opgave. Gilbert C.R. lijkt zijn startproblemen achter de rug te hebben en dan zijn er mogelijkheden. In Lisse passeerde hij de winsomgrens van 18.000 euro. De Italiaan komt dan ook voor het laatst in actie vanaf de basisafstand. Tegenstander Cash Hammering was de verrassende winnaar van De Lier, maar heeft het vanaf 300 meter duidelijk moeilijker. Ook bezondigt hij zich te vaak aan galoppades.

Wie zoekt naar een outsider is bij Time after Time op het juiste adres. De merrie debuteerde woensdag in Roden en liet toen direct veel snelheid zien. De ervaren Yankee Attack was in de eerste omloop te sterk, maar dat Time after Time potentie heeft is duidelijk. Ook Amalia Beemd kan verrassen. Pikeur Martijn de Haan heeft weinig kortebaanervaring, maar doet het opvallend goed met de merrie. Na een vijfde plaats in Schagen, maakte Amalia Beemd in de eerste omloop van Medemblik een prima indruk om vervolgens een ronde later twee galoppades te maken.

Stalen zenuwen

Wie stalen zenuwen heeft, kan ook terecht bij Videx SR. De ruin wisselt goede ritten af met galoppades. In Wognum klopte alles en won hij sterk de koers. Deze vorm heeft hij daarna niet meer laten zien. Voor de plaatsen noemen we Aboriginalmirage, Wala Alki en Ton Jeu. Met een gunstige loting kan dit drietal ver komen.

ONZE TIP:

**** Viva’s Limburgia
*** Be the best Norg en Gilbert C.R.
** Zephir en Le Dream
* Alysia B, Time after Time en Amalia Beemd

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.