Viva’s Limburgia in topvorm naar Stompwijk

19 juli 2012 18:17

Het debacle van de afgelasting van vorig jaar is hard aangekomen in Stompwijk. Voor de editie van 2012 zijn de weersvoorspellingen duidelijk beter. Dit in combinatie met het sterke deelnemersveld maakt dat het paardengekke dorp een topmiddag te wachten staat, en dat heeft het na vorig jaar wel verdiend. Een favoriet is niet moeilijk aan te wijzen. Viva’s Limburgia is in topvorm en krijgt dan ook het maximale aantal van vijf sterren.

Wat gaat Viva’s Limburgia goed dit jaar! Na sterke zeges in Venhuizen en Sassenheim, volgde een derde plaats in Egmond aan den Hoef. Alleen de ongenaakbare vierjarige Blackpearl Trans R was toen met tien meter voorgift te sterk. Met het Stompwijkse gras kan deze superruin wel overweg. dat bewees hij met zijn zege tijdens de verregende editie van 2008.

Het is jammer dat de favoriet in de eerste omloop Murdoc treft. Deze ruin is in Stompwijks eigendom. Murdoc gaat het steeds beter doen, maar Viva’s Limburgia is normaal gesproken te geleerd. De tien meter voorgift zijn wel een enorm voordeel.

Bijzonder lastig

Ook Cees Imming komt met sterke kortebaners naar Stompwijk. Wat te denken van Giovanni? Deze Duitse hengst won vorig jaar in Lisse en werd dit jaar knap derde in Venhuizen. In Warmond trof hij in de tweede omloop stalgenoot Appie Swagerman en ging het vroeg mis. Hij maakte het de uiteindelijke winnaar van deze koers wel bijzonder lastig.

Appie Swagerman is er maandag ook bij. De ruin moet het dan echter doen zonder zijn startvoordeel van vijf meter. In Warmond profiteerde hij met bliksemstarts optimaal van de meters voorgift. Vanaf de basisafstand wordt het moeilijker. Timothy’s Way is een trouwe deelnemer in Stompwijk. De crack werd hier al vijfde (2006), vierde (2009), derde (2007) en tweede (2010). Vorig jaar nam deze grootverdiener afscheid van de kortebaan, maar keerde begin deze maand toch weer terug in Egmond aan den Hoef. Zijn vorm van toen was logischerwijs duidelijk minder dan in voorgaande jaren. Tien meter geven op Victory Boy S (werd vierde in Rotterdam en won in Zwanenburg een rit van Blackpearl Trans R) lijkt een te zware opgave.

Benieuwd zijn we naar Super Jazz. Deze ruin debuteert op de kortebaan, maar liet tijdens meerdere edities van de Nacht van het Paard in het Belgische Kuurne (tijdens sprintkoersen vergelijkbaar met de kortebaan) zijn kwaliteiten zien. Eerder werden op deze manier al Arctic Challenge en Gilbert C.R. ontdekt.

Startprocedure

Gilbert C.R. is er in Stompwijk ook bij. Deze Italiaanse vos kwam dit jaar alleen in Helmond aan de start en moest genoegen nemen met de vierde plaats. Gilbert C.R. is razendsnel, maar heeft sinds vorig jaar problemen met de startprocedure. Volgens zijn Belgische trainer Lieven de Groote ligt dit mede aan het vele zand in het startvak. Daar zal hij in Stompwijk geen last van hebben. Ook van stalgenoot Narten des Lupins zijn er verwachtingen. Eerder deze week omschreef De Groote dit paard als ‘iets speciaals op gras’. Tegen Wonderful kan hij aan de bak. Deze ruin kende een goede start in het kortebaancircuit, viel vervolgens wat terug, maar liet in Warmond verbetering zien met een ritwinst op de snelle Black Beauty Venus.

Trainster Caroline Aalbers koerst graag op gras. Haar paarden zijn deze ondergrond dan ook gewend. Zo is Zalvador Spendic regelmatig succesvol op de Nederlandse grasbanen. Op de kortebaan wisselt hij snelle ritten af met galoppades. Aan het begin van dit seizoen leek hij beter dan ooit met een derde plaats in Assendelft en een tweede plaats in Venhuizen. Daarna werd hij steeds vroegtijdig uitgeschakeld door sterke tegenstanders.

Ook Videx SR is goed op gras. Op de kortebaan laat hij het echter te vaak afweten. Dat hij op een goede dag tot veel in staat is, bewees hij met zijn winst dit jaar in Wognum. In de eerste omloop van Stompwijk kan hij aan de bak tegen Axel Cartouche. Deze ruin start voor het eerst met een voorgift van vijf meter. Vanaf de basisafstand werd hij eerder dit seizoen knap derde in Rotterdam. Tegen sterke tegenstanders maakt hij echter te gemakkelijk een foutje. Ook Andrea Swagerman is snel en koerst voor het eerst met een startvoordeel. Na zijn vierde plaats in Amsterdam koerste hij pechvol. Zowel Axel Cartouche als Andrea Swagerman wonnen onlangs op de langebaan een graskoers.

Ook Willie Luciano is een paard om rekening mee te houden. De merrie, de klersverse aankoop van stal de Wijkers. maakt helaas te vaak een galoppade. Eerder deze maand werd ze vierde in Warmond. Ton Jeu pakte twee dagen eerder in Egmond aan den Hoef ook de vierde plaats. Deze Franse ruin is een waar startkanon, maar mist de pure snelheid tegen de gerenommeerde toppers. De inhaalraces van de favorieten zorgden eerder dit jaar voor sport om de vingers bij af te likken!

ONZE TIP:

***** Viva’s Limburgia
*** Gilbert C.R. en Giovanni
** Appie Swagerman, Zalvador Spendic, Axel Cartouche en Victory Boy S
* Super Jazz

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.