‘Viking Cehere heeft even rust gehad’

20 september 2017 11:07

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken.

Met nog vijf draverijen voor de boeg loopt het kortebaanseizoen 2017 langzaam ten einde. Toch zijn er nog steeds debutanten. En paarden die na drie keer starten nog geen 750 euro hebben verdiend en daarom bij het eerstvolgende optreden vijf meter ontheffing krijgen. Viking Cehere is zo’n deelnemer in Enkhuizen.

De achtjarige Franse ruin kende met Wim van der Mespel op de sulky een uitstekend debuut in Voorschoten. In de eerste omloop werd mededebutant Lucie met Didier Kokkes eenvoudig geklopt. Maar in het tweede bedrijf volgde serieuze tegenstand van Blackpearl Trans R met Manon Pools. Viking Cehere kreeg de grootverdiener na een kamprit op de knieën. Toen in de derde omloop ook nog Dumarion Metjo met Rob Slootbeek werd verslagen, hing een sensatie in de lucht. Contador met Bert Post versperde echter na een kamprit de weg naar de finale. Moegestreden delfde Viking Cehere in de troostfinale ook het onderspit tegen Obelix West met John Dekker.

Contador (rechts) verspert in Voorschoten de weg naar de finale.

Verwachtingen

Op basis van zijn eerste optreden waren er, ondanks een pittige loting tegen Calistokingsdeep met Lindsey Pegram, verwachtingen in Nootdorp. Het kwam er niet uit. Een galoppade van Viking Cehere in de kamprit gooide roet in het eten. In De Lier nam trainer Berry Schwarz zelf plaats op de sulky. Tegen Eliot Charisma met Ruud Pools werd nog gewonnen, maar in de tweede omloop bleek de latere winnaar Southwind Raptor met Lindsey Pegram (met vijf meter voorgift) te sterk.

Daarna bleef het stil rond Viking Cehere. Menigeen had de ruin snel terugverwacht op de kortebaan. Immers, met vijf meter ontheffing en met Wim van der Mespel een pikeur die het rijden met voorgift bijkans tot kunst heeft verheven, lagen er toch kansen, zo dacht men. “Viking Cehere heeft even rust gehad”, legt Berry Schwarz jr. namens Stal Aventura uit. “Viking Cehere heeft een lang seizoen achter de rug. Zijn prestaties werden minder en hij viel af. In overleg met mijn vader hebben we besloten hem een aantal weken de wei in te sturen. Dat heeft hem zichtbaar goed gedaan.”

Conditie

“Vooral de conditie is nu sterk verbeterd”, meent Schwarz jr. “Dat was het probleem in Voorschoten. Tegen de echte kortebaantoppers kwam Viking Cehere in de finale fase conditioneel tekort”, zo legt hij uit. “Nootdorp was een ander verhaal. Door de overvloedige regenval en weinig zand gleed Viking Cehere weg en wilde vervolgens niet meer voorlangs draaien. Dat was inderdaad een tegenvaller. In De Lier was hij gewoon kansloos tegen een sterke tegenstander met ontheffing.”

Viking Cehere is vanwege zijn startkwaliteiten op de kortebaan beland. “Hij kan snel beginnen achter de auto en loopt ook bij een bandenstart prima weg”, aldus Schwarz jr. “Wim van der Mespel heeft hem daarom op Stompwijk getest voor de kortebaan. Hij draaide zowel linksom als rechtsom zonder problemen. Voor wat betreft zijn snelheid hield Wim een slag om de arm. Dat kon hij beter beoordelen met een tegenstander in de baan. We besloten het daarom in Voorschoten te proberen.”

Toevallig is in Enkhuizen Southwind Raptor opnieuw de tegenstander van Viking Cehere. Maar ten opzichte van De Lier zijn de rollen nu omgedraaid. Viking Cehere geniet van vijf meter voorgift, terwijl de pupil van Bert de Boer vanaf de basisafstand moet starten. Berry Schwarz jr. heeft daarom hoge verwachtingen. “Vijf meter ontheffing, een goede start en een betere conditie zijn mijns inziens voldoende argumenten voor het boeken van resultaat.”

Trainer Berry Schwarz sr. (links) zat in De Lier zelf achter Viking Cehere.

Goede inschatting

Pikeur Wim van der Mespel kent beide paarden. Naast zijn twee deelnames met Viking Cehere, was hij gelegenheidspikeur van Southwind Raptor, toen Lindsey Pegram in IJmuiden voor de halve finale met haar beide paarden tegen elkaar lootte. Pegram bleef toen achter Calistokingsdeep en won de kortebaan. Van der Mespel nam plaats achter Southwind Raptor en werd vierde. Hij besloeg het paard ook diverse malen. De Leidschendamse hoefsmid kan daarom een goede inschatting maken van zijn kansen aanstaande donderdag.

“Ik heb alleen een kans wanneer Viking Cehere zo goed is als op Voorschoten”, aldus Van der Mespel. “Waar Southwind Raptor eerst onderweg van de benen ging, doet hij dat nu gek genoeg alleen op de eerste tien meter. Lindsey neemt daarom geen risico in het startvak en zal hem voorzichtig op de benen brengen. Dan pak ik een meter of zeven, acht aan de start en kan ik het hopelijk uitzingen tot aan de finish. Of die voorsprong genoeg zal zijn, waag ik echter te betwijfelen. Southwind Raptor heeft wel drie versnellingen onderweg. Normaal gesproken wordt het een hele zware kluif.”

Tekst: Ruud de Groot

Southwind Raptor heeft wel drie versnellingen onderweg. Normaal gesproken wordt het een hele zware kluif

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.