Vijf kortebanen in België op conceptkalender

10 december 2020 10:00

Het kortebaanseizoen wordt mogelijk uitgebreid met verschillende kortebanen in België. De koersen over het strand in De Haan (foto boven) vormen op de conceptkalender van de Kortebaanbond de aftrap van het seizoen op zaterdag 10 april en zondag 11 april. Daarna volgen er wellicht kortebanen in Libramont, Luik en Brussel.

In 2019 werd er voor het eerst gekortebaand in De Haan. Tijdens een tweedaagse meeting op het strand maakte het Belgische publiek kennis met deze tot op dat moment nog puur Nederlandse sport. Door de coronacrisis kwamen deze koersen vorig jaar te vervallen, maar voor 2021 is De Haan weer terug op de kalender. Libramont op zaterdag 24 juli of zondag 25 juli is voor de Nederlandse bezoeker de langste trip. Dit Belgische plaatsje ligt in de provincie Luxemburg, op ruim 300 kilometer van Utrecht.

Ook Luik (zaterdag 14 augustus) is nieuw op de kalender. Op zondag 19 september is de verwachting te koersen tijdens de jaarlijkse Autoloze Zondag in het centrum van Brussel, waarbij tussen 9.30 en 19.00 uur het gehele gewest Brussel is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Binnenkort volgt er meer informatie over de geplande kortebanen in België op deze website.

In 2019 konden in De Haan alleen paarden van Belgische eigenaren deelnemen. Het is op dit moment niet duidelijk of dat in 2021 weer het geval zal zijn en of dit voor alle in België geplande kortebanen geldt. Daarnaast was in De Haan de startprocedure anders dan op de kortebaan, maar vergelijkbaar met een bandenstart op de langebaan, en werd er voor de eerste omloop niet geloot. De volgorde van het programma werd bepaald door de hoogte van de winsom, waarbij de twee paarden met de hoogste winsom het tegen elkaar op moesten nemen, daarna de nummers drie en vier op die lijst, enzovoort.

Geen Nederlandse aanwinsten

Helaas zijn er geen nieuwe Nederlandse kortebanen bijgekomen. Hoorn is de grote afwezige, waar een nieuwe organisatie al geruime tijd bezig is om de sport nieuw leven in te blazen op de Gedempte Turfhaven. De datum van Middenbeemster is nog onzeker. Zij willen de kortebaan inpassen in de Beemster Feestweek en staan daarom nu onder voorbehoud op de kalender op woensdag 28 juli. Het Nederlands Kampioenschap staat gepland op zaterdag 10 juli in Hoofddorp.

Uiteraard is alles onder voorbehoud van de coronacrisis. Gezien de positieve berichtgeving over het vaccin is er goede hoop dat er vanaf het voorjaar van 2021 weer gekoerst kan worden.

Foto: Shelly DeWulf

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.