Vijf jaar Kortebaanjaarboek: Surprises

17 april 2012 09:48

Hilgersom Tekstproducties bracht in november 2011 voor de vijfde keer het Kortebaanjaarboek uit. Vijf jaar kortebaan met 140 verschillende koersen levert natuurlijk een schat aan cijfers en statistieken op. In de aanloop naar het de start van het kortebaanseizoen van 2012 kijken we in de rubriek ‘Dossier vijf jaar Kortebaanjaarboek’ terug op de afgelopen vijf seizoenen op de kortebaan. In deel 2: Wat waren de grootste verrassingen?

Een verrassing is eigenlijk niet meetbaar. Het enige dat vaststaat is de winnenduitbetaling van een paard in de eerste omloop. Daarom hebben we de ‘hoogte’ van een verrassing gebaseerd op deze cijfers. De winst van Derek Effe tijdens het Nederlands Kampioenschap 2007 in Purmerend is volgens deze cijfers de grootste surprise van de afgelopen vijf jaar. De Italiaanse ruin verkeerde die dag in de vorm van zijn leven en profiteerde optimaal van het zware koersverloop van de concurrentie. De verrassende zege leverde bij een winnende weddenschap maar liefst € 123,40 per ingelegde euro op.

De voormalige trots van eigenarengroep Stal Assendelft komt nog een keer voor in de top 10. Ruim twee jaar na zijn eerste zege sloeg Derek Effe in Medemblik wederom toe. Mogelijk was deze zege, al spreekt de uitbetaling dit tegen, nog onverwachter. Na een derde plaats in Venhuizen verliep het seizoen van 2009 rampzalig voor de kortebaantroef van Frans en Andries van der Blonk. Zeventien daaropvolgende starts leverden slechts drie klasseringen in de tweede omloop op en daar bleef het bij. Het spelend publiek liet zich echter geen tweede keer verrassen, met als gevolg dat de winnende uitbetaling die middag geen recordhoogte bereikte.

Goede tweede

Zam Avon is goede tweede op de lijst. De bliksemsnelle ruin toonde tijdens zijn eerste starts aanleg, maar had de grootste moeite om de ritten volledig in draf af te leggen. Op de Heereweg in Warmond vielen in 2010 ineens alle puzzelstukjes in elkaar. Toen Tusee JL geen schijn van kans maakte tijdens de eerste omloop, begon Zam Avon aan een imponerende zegereeks, die hem zijn tot nu toe enige kortebaanoverwinning opleverde. De deelnemers aan de weddenschappen bij de totalisator waren volledig verrast en de gelukkigen die het gokje durfden te wagen, kregen hun inzet met bijna 110 vermenigvuldigd terug.

Opvallend aan deze lijst is dat drie van de vier hoogste uitbetalingen plaatsvonden tijdens Nederlandse kampioenschappen. Naast de zege van Derek Effe zorgden ook de overwinningen van Willie Luciano en Sheba Boko voor hoge quotes. Laatstgenoemde verscheen in 2009 voor de 63e maal aan de start op de kortebaan. Het was bijna vier jaar geleden dat Sheba Boko voor het laatst een finale had gehaald. Willem Rutgers profiteerde echter op zijn 63e verjaardag van het slagveld wat de andere deelnemers onderling aanrichtten, terwijl zijn trots een meer rustige ‘road to the final’ had. Stompwijk ging uit zijn dak toen de sympathieke veehouder totalisatorfavoriet Tarzan Weber tijdens de laatste ritten van de koers versloeg.

Wim van der Mespel is de ongekroonde koning van de surprise. In 2008 reed hij de debuterende Willie Luciano naar de Nederlandse titel, tegen een uitbetaling van bijna 93 tegen 1. Een jaar later won hij met de eveneens debuterende Yours or mine tijdens de eerste kortebaan van Helmond, met als gevolg wederom een hoge uitbetaling. In 2010 verraste hij vriend en vijand door in Amsterdam-Noord Torpedo S naar de bloemen te sturen. Gevolg van deze surprises is dat een zege Van der Mespel voor het spelend publiek eigenlijk geen verrassing meer is. Of hij nu met een debutant of een gevestigde kortebaner aan de start verschijnt; het vertrouwen in de kortebaankampioen is zodanig groot na deze verrassende zeges, dat hij eigenlijk altijd tot de favorieten behoort.

De hoogte ‘winnend’-uitbetalingen (2007-2011)

 1. Derek Effe – Frans van der Blonk (Purmerend 2007) € 123,40
 
 2. Zam Avon – Wim van Buijtene (Warmond 2010) € 109,60
 
 3. Sheba Boko – Willem Rutgers (Stompwijk 2009) € 96,70
 
 4. Willie Luciano – Wim van der Mespel (Schagen 2008) € 92,70
 5. Yours or mine – Wim van der Mespel (Helmond 2009) € 80,30
 6. United Spirit – John Dekker (Assendelft 2009) € 69,70
 7. Torpedo S – Wim van der Mespel (Amsterdam 2010) € 56,60
 8. Torchlight As – Richard Slijfer/Wim van Buijtene (Utrecht 2011) € 49,60
 9. Derek Effe – Frans van der Blonk (Medemblik 2009) € 47,90
10. Diamond Wood – Frans van der Blonk (Medemblik 2011) € 43,10

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.