Vijf jaar Kortebaanjaarboek: Beste paarden (20-16)

20 april 2012 12:13

Hilgersom Tekstproducties bracht in november 2011 voor de vijfde keer het Kortebaanjaarboek uit. Vijf jaar kortebaan met 140 verschillende koersen levert natuurlijk een schat aan cijfers en statistieken op. In de aanloop naar de start van het kortebaanseizoen van 2012 kijken we in de rubriek ‘Dossier vijf jaar Kortebaanjaarboek’ terug op de afgelopen vijf seizoenen op de kortebaan. In deel 4: Top 20 Beste Paarden (20-16).

20. Wala Alki
Een mooier debuut op de kortebaan kon eigenaar Max van Tiggelen zich niet wensen met Wala Alki. De toen vierjarige merrie zegevierde in 2008 direct tijdens haar eerste start in Amsterdam-Noord en liet gerenommeerde klasbakken als Kaizarda Laurelton en Timothy’s Way achter zich. Toch brak het talent nooit echt door. De halfzus van Utah Alki was wisselvallig en wist zich in haar daaropvolgende elf starts nog maar drie keer te plaatsen. Wellicht was dit de reden voor trainer Rob de Vlieger om een jaar later niet meer met haar op de kortebaan te verschijnen. In 2010 maakte Wala Alki echter haar rentree en deed snel van zich spreken. Ze schreef de voorlopig laatste kortebaan van Zandvoort op haar naam en liep naar sterke tweede plaatsen in Voorschoten en Heemskerk. Na het niet bijster succesvolle seizoen van 2011 verhuisde ze naar de stal van Willem Rutgers.

19. Derek Effe
De Italiaanse ruin behoorde tijdens zijn actieve periode tot het meubilair op de kortebaan. Tussen 2006 en 2010 verscheen Deref Effe maar liefst 75 keer aan de start van een kortebaan. Tijdens de winter van 2006 kocht de eigenarengroep Stal Assendelft de ruin en zette hem in training bij Andries van der Blonk. Het werd een huwelijk met pieken en dalen. Derek Effe was niet altijd optimaal en wilde nog wel eens een fout maken. Maar wanneer hij zich fris voelde en de benen goed waren, dan kon hij verschrikkelijk verrassen. In 2007 zorgde Derek Effe voor een mega-surprise door Nederlands kampioen in Purmerend te worden. Twee jaar later won hij opnieuw een kortebaan, nu in Medemblik. Steeds waren de uitbetalingen bij de totalisator hoog. Na deze zege kwam een starthandicap dichtbij en besloot de eigenarengroep een punt achter zijn carrière te zetten.

18. Attila
De ruin uit de stallen van Cees Hetteling was één van de smaakmakers van het vorige seizoen. De nu vijfjarige Attila lijkt geboren om te kortebanen. Ruud Pools liet de troef van de eigenarengroep onder aanvoering van Fabian Bakker in Egmond aan den Hoef tussen de omlopen door ruiken aan het echte werk. Toen trainer Cees Hetteling de voormalig kortebaankampioen vroeg of hij hem nogmaals in moest spannen om te werken, antwoordde Pools kort: “Dat hoeft niet. Deze kan het al.” Hij had geen woord te veel gezegd. Het bleek een voorbode van een prachtig seizoen. Attila won in Santpoort en Schagen en later zelfs vanaf de basisafstand in ’t Zand. Met z’n trouwe karakter, hij is op geen fout te betrappen, en het feit dat zijn winsom van 2011 slechts gedeeltelijk is belast, lijkt Attila ook dit seizoen weer uit te groeien tot één van de toppers in het kortebaancircuit.

17. Tusee JL
Het kostte trainer Aad Pools de nodige moeite om Tusee JL op topniveau te krijgen. Zijn eerste drie starts tijdens het seizoen van 2010 strandden tijdens de eerste omloop. Na een vijfde plaats in IJmuiden leek de elfjarige ruin echter klaar om te gaan oogsten. Toen sloeg het noodlot echter toe. Een nare glijpartij in Wateringen leverde een behoorlijk blessure op. Pas enkele weken later verscheen Tusee JL weer in de baan en deed direct goed mee, met onder andere een overwinning in Roden. Vorig jaar had de trots van het eigenarenduo Peter Aleman en Adri van Wijngaarden even nodig om op gang te komen, maar in Beverwijk was het raak. Sterke overwinningen in Helmond en Heemskerk volgden. Tijdens zijn laatste overwinning kreeg Tusee JL echter last van een peesblessure, die hem tot voor kort aan de kant hield.

16. Seth (foto)
Een krachtpatser uit de stallen van Rosalie Jansen en Luit de Vries. Op een goede dag kon Seth iedereen de baas, maar de Nevele Impuls-nakomeling was het nerveuze gedraai in het startvak aan het einde van de middag flink zat. Resultaat was dat Seth in zes gelopen finales slechts één kortebaanoverwinning boekte, op zijn thuisbaan te Roden in 2007. Een jaar later was hij na Neeroson pas het tweede paard dat Viva’s Limburgia lopende wist te kloppen. Een overwinning leverde hem dat echter niet op. Omdat zijn trainers besloten om hem niet te vaak laten starten, werd hij in 2009 speciaal voorbereid op de kortebaan van Roden. Helaas werd hij uitgeloot, waarna Seth nog eenmaal startte in ’t Zand. Met een uitschakeling tijdens de eerste omloop kwam er een roemloos einde aan een kortebaancarrière waar meer in had gezeten.

De ranglijst is samengesteld op basis van de behaalde punten in het klassement ‘Paard van het jaar’. Hiervoor zijn wij voor elk jaar uitgegaan van de puntentelling 5-3-2-1.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.