Vijf jaar Kortebaanjaarboek: Beste paarden (10-6)

25 april 2012 06:12

Hilgersom Tekstproducties bracht in november 2011 voor de vijfde keer het Kortebaanjaarboek uit. Vijf jaar kortebaan met 140 verschillende koersen levert natuurlijk een schat aan cijfers en statistieken op. In de aanloop naar de start van het kortebaanseizoen van 2012 kijken we in de rubriek ‘Dossier vijf jaar Kortebaanjaarboek’ terug op de afgelopen vijf seizoenen op de kortebaan. In deel 6: Top 20 Beste Paarden (10-6).

10. Gilbert C.R.
Wanneer Gilbert C.R. tijdens de ‘Nacht van Kuurne’ in een sprintwedstrijd vergelijkbaar met de kortebaan Neeroson weet te verslaan, kloppen Nederlandse eigenaren en trainers direct aan bij de Belgische eigenaar Lieven de Groote om te praten over een verkoop. Zover komt het niet, maar De Groote is nieuwsgierig geworden in de sprintwedstrijden van die ‘Ollanders’. Gilbert C.R. verschijnt in Sassenheim, editie 2010, voor het eerst aan de start. Robin Bakker wordt gevraagd om te rijden, zodat Lieven en zoon Christophe de Groote het kortebanen van een afstandje rustig kunnen leren. Na drie kortebanen ‘afkijken’ neemt Christophe zelf plaats achter Gilbert C.R. en zowel draver als pikeur hebben het spelletje snel onder de knie. Samen winnen ze in Heemskerk en vorig jaar in De Lier. Wim van der Mespel en Robin Bakker sturen Gilbert C.R. naar zeges in respectievelijk ’t Zand (2010) en Hoofddorp (2011). Met zo veel snelheid kan het niet anders, dat Gilbert C.R. ook dit seizoen weer tot de smaakmakers behoort.

 9. Kaizarda Laurelton (foto rechts)
Wanneer Wim van Buijtene naar de kortebaan komt, heeft hij regelmatig een winnaar voor zijn kar. Na de successen halverwege de jaren ’90 met paarden als My Twain en Adam’s Bomb, blijft het jaren stil rondom de Brabander. In 2007 verschijnt hij weer op de baan en heeft hij Kaizarda Laurelton meegenomen. Een kleine, rustige merrie en op het oog geen enorm sprintkanon, maar de schijn bedriegt. Tijdens haar eerste start verslaat de merrie direct totalisatorfavoriet Short Trip. Na verschillende ereplaatsen is het tijdens de eerste kortebaan van Bemmel raak. Zeges in De Lier en Heemskerk volgen. Halverwege het seizoen van 2009 stopt Van Buijtene met zijn ‘bankpaard’ op de kortebaan. De opgelopen starthandicap is te veel gevraagd. Wanneer Kaizarda Laurelton in 2010 met een leerlingpikeur weer vanaf de basisafstand mag starten, is Van Buijtene er echter als de kippen bij. Het levert met Dennis Minnema op de sulky direct de zege in Wognum op. Vorig jaar maakte Kaizarda Laurelton de overstap naar de fokkerij. Helaas kwam het er door vroegtijdig overlijden nooit van.

 8. Ulliano Way
De krachtpatser van trainer Rob de Vlieger heeft een opmerkelijke kortebaancarrière achter de rug. Als vierjarige deelnemer liep hij in 2006 de nodige euro’s aan prijzengeld bij elkaar, maar een overwinning zat er niet in. In 2007 boekte hij echter drie zeges en overschreed de winsomgrens. Reden voor trainer en eigenaren om met hem te stoppen. Ulliano Way werd een manegepaard. In 2010 mocht hij echter met een leerlingpikeur weer vanaf de basisafstand starten. Omdat Ulliano Way weer in training was voor montékoersen, kon hij snel weer op de kortebaan worden ingezet. Het bleek een schot in de roos. De volgens trainer Rob de Vlieger ‘gespierde snuiter’ zegevierde met Jan Thijs de Jong in Stompwijk, Voorschoten en Schagen en werd tweede in Santpoort. Het leverde hem de titel ‘Kortebaanpaard 2010’ op. Nadat Ulliano Way slecht herstelt van zijn krachtsinspanning in Assendelft tijdens de eerste koers van 2011, wordt opnieuw besloten om met hem stoppen.

 7. Apella Cane
Als vierjarig paard elf kortebanen in één seizoen lopen en dan elke keer in de prijzen vallen, is een prestatie van topformaat. Het lukte Apella Cane in 2008. De Zweeds gefokte merrie was een ultieme starter en had genoeg snelheid om iedereen van het lijf te houden. Met Aad Pools op de sulky won ze de kortebanen van Zandvoort en Wateringen. Pools besloot echter dat het tijd werd voor een wisseling van de wacht. Dochter Manon moest de eerste vrouwelijk winnaar worden van de ‘Gouden Helm’ en mocht ook Apella Cane rijden. Het maakte voor de trots van Peter Aleman en Adri van Wijngaarden niets uit. Ze won in Santpoort, De Lier en Purmerend. Zelfs met starthandicap deed ze mee om de prijzen. Zowel Manon Pools als Apella Cane werden aan het einde van het seizoen gekroond tot de beste kortebaners van 2008. Een jaar later zorgden blessures, ziekte en een starthandicap voor veel ongemak. Winnen was er niet meer bij.

 6. Yke Starlake (foto links)
Hoe raar kan een drafcarrière lopen? Yke Starlake won als driejarige één van de Derbyselecties op de langebaan, maar groeide in de jaren die daarop volgde uit tot één van de toppers in het kortebaancircuit. Zijn eerste twee starts op de kortebaan zijn geen succes, maar Lindsey Pegram blijft net zo lang ‘sleutelen’ tot de pupil van de Starlake Stables uitgroeit tot een winnaar. In IJmuiden is het sterk raak, gevolgd door zeges in Noordwijk en Hillegom. In 2010, Yke Starlake is inmiddels terug bij fokkers Sierdje Schokker en Ton de Groot, wordt hij met Ruud Pools Nederlands kampioen in Venhuizen en wint hij de koers in Sassenheim. Na een veelbesproken tweede plaats in Nootdorp overschrijdt hij de winsomgrens. Met leerlingpikeur Jan Thijs de Jong mag hij in 2011 ‘gewoon’ weer vanaf de basisafstand starten en wint in Nootdorp. Ondanks dat Yke Starlake het na een zware koers nog wel eens wil af laten weten in het startvak, doet hij ook dit seizoen zeker weer mee om de prijzen.

De ranglijst is samengesteld op basis van de behaalde punten in het klassement ‘Paard van het jaar’. Hiervoor zijn wij voor elk jaar uitgegaan van de puntentelling 5-3-2-1.

Foto: www.supersprinters.nl

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.