Vierjarigen altijd sterk in Lisse

23 september 2013 12:18

Lisse is bij uitstek de kortebaan voor de vierjarige deelnemers. Sinds de invoering van het ‘295-metersysteem’ in 1997 wonnen de ‘jonkies’ maar liefst tien van de laatste zestien edities van de koers over de Heereweg.

In 1997 was het Kelly Dragon die vanaf 295 meter scoorde. De merrie kwam tijdens het Nederlands kampioenschap van dat jaar linksom niet van start, maar was rechtsomdraaiend niet te beschieten. Na bijloting vielen alle stukjes op zijn plaats en bezorgde ze Manus Bouwhuis zijn laatste overwinning op de kortebaan.

Mister Diamond won de editie van 1999. De vierjarige Duitse ruin deed dat vanaf de basisafstand, omdat hij eerder dat seizoen al zeer succesvol was geweest. Hetzelfde overkwam Zero Option Lane (2010, foto) en Blackpearl Trans R (2012), die beiden ook vanaf 300 meter startten, terwijl ze vier jaar oud waren.

Buitenkansje

Ruud Pools was de laatste jaren regelmatig succesvol in Lisse. In 2000 stuurde hij Gail Devers naar haar laatste zege op de kortebaan, nadat ze eerder succesvol was geweest in Hoorn, Heemskerk, Purmerend en Enkhuizen. In 2005 nam hij tijdens de derde omloop plaats achter Private Dancer, nadat John de Leeuw voor Xanthos koos. Pools benutte dit buitenkansje optimaal en versloeg tijdens de finale de eveneens vierjarige Timmy Haleryd. In 2010 won hij met de al eerder genoemde Zero Option Lane.

Lino Hawai haalde in twee opeenvolgende edities de finale in Lisse. In 2002 won de Duitse klasbak als vierjarige de finale van Mr.Postman, die maar liefst tien meter aan de start moest geven. Een jaar later moest de negenvoudig kortebaanwinnaar het hoofd buigen voor de vierjarige Roodnoot Jansara, uit de stallen van Bas Crebas en gereden door Cees Imming.

Overheersing

Utah Alki won de editie van 2006. De bliksemsnelle merrie met Rob de Vlieger op de sulky nam door deze zege de leiding in het klassement ‘Kortebaanpaard 2006’. Helaas kreeg de vierjarige merrie niet de kans om tijdens de laatste kortebaan van het seizoen in ’t Zand haar koppositie te verdedigen en ging United Kievitshof er uiteindelijk met deze prestigieuze titel vandoor.

De editie van 2008 spande qua ‘overheersing van de vierjarigen’ de kroon. De zes deelnemers die zich plaatsten voor de derde omloop hadden allemaal de minimale leeftijd. Winsome Bo Bo won de koers, voor Wala Alki. Apella Cane, de enige die op basis van haar winsom vanaf de basisafstand moest starten, werd derde, Wannabelikechanna vierde. Well Robel en Walkover moesten zich tevreden stellen met een gedeelde vijfde plaats.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.