VIDEO: Tusee JL neemt afscheid

17 januari 2014 10:20

Tusee JL verschijnt vanaf dit seizoen niet meer op de kortebaan. De dertienjarige ruin mag van trainer Aad Pools van zijn welverdiende pensioen gaan genieten. Daarmee komt na vier seizoenen een einde aan een succesvolle kortebaancarrière, waarin de Belg zeven keer wist te winnen en ruim 23.000 euro bij elkaar sprintte.

Tusee JL maakte in Amsterdam-Noord op 5 juni 2010 met Manon Pools voor het eerst zijn opwachting op de kortebaan. Hij was toen tijdens de eerste omloop niet opgewassen tegen Walkover. Vanaf 295 meter bereikte hij de derde omloop in IJmuiden en leek klaar voor een overwinning. Echter, in Wateringen moest de combinatie met Ruud Pools tijdens het voorwerk vol in de remmen voor een onoplettende toeschouwster die het parkoers overstak, waardoor hij lelijk uitgleed over de gladde klinkers van de Kerklaan. Bloedend moest Tusee JL het strijdtoneel verlaten. Een dikke maand later maakte hij een geslaagde rentree met een derde plaats in Heemskerk. Zijn vorm was groeiende en na een vijfde plaats in Enkhuizen en een derde in Medemblik was het in Roden eindelijk raak. Met Ruud Pools op de sulky liet hij vanaf de basisafstand geen spaan heel van de concurrentie en turfde zijn eerste kortebaanzege.

Het daaropvolgende seizoen kwam Tusee JL pas laat op stoom. De ruin strandde vijf keer op rij tijdens de derde omloop. Maar liefst drie keer lag Le Dream, de beste kortebaner van dat moment, dwars. Hoewel Tusee JL keer op keer het vuur aan zijn schenen legde, kwam Le Dream steeds als winnaar uit de strijd. Tijdens ‘de nacht van Helmond’ keerde het tij. Hoewel Tusee JL tijdens de finale het voordeel van het voordraaien door een galoppade weggaf, wist hij Le Dream ook achteromdraaiend te verslaan en won zijn derde kortebaan. Twee weken eerder was hij ook al de sterkste geweest in Beverwijk. Na een mislukte start in Noordwijk sloeg Tusee JL vervolgens hard toe in Heemskerk, waar hij tijdens de eindstrijd Yankee Attack gemakkelijk opzij zette.

Blufpoker

Vóór het seizoen van 2012 waren er zorgen. De ruin had zich in Heemskerk, ondanks de overwinning, zwaar geblesseerd aan een pees. Over zijn vorm durfde Aad Pools voorafgaand aan het seizoen niets te zeggen. ‘Mister kortebaan’ speelde een potje blufpoker, want tijdens de seizoenouverture in Helmond bleek Tusee JL beter dan ooit. Hij vermorzelde de concurrentie en boekte zijn vijfde zege, de laatste vanaf de basisafstand. Opgezadeld met een starthandicap bleef hij een serieuze kanshebber, getuige zijn zege in Rotterdam. Tusee JL bewaarde zijn mooiste zege voor het laatst. In Roden versloeg hij Attila door tijdens de kamprit van de finale een schier onoverbrugbare achterstand vlak voor de finish teniet te doen. Zelden maakte een paard op de kortebaan zo’n ongelooflijke laatste jump.

Tijdens het kortebaanseizoen van 2013 begonnen de extra meters in het startvak wél te tellen. Tusee JL finishte nog wel als tweede in Helmond en in IJmuiden, maar kwam, zeker tegen de paarden die met een voorsprong van tien meter mochten starten, tekort. In ’t Zand kwam hij voor het laatst aan de start, waar hij na de eerste omloop geruisloos afzwaaide.

Aad Pools betreurt het afscheid van zijn pupil. “Het was een echte vechter. Tijdens zijn overwinning in Heemskerk liep hij met een dik been, maar hij wilde van geen opgeven weten. Hij is inmiddels dertien jaar en wat stijf. Wij willen het hem niet aandoen om nog een jaar te koersen. Dat heeft zo’n trouw paard niet verdiend.” De zevenvoudig kortebaanwinnaar vervolgt zijn loopbaan als managepaard.

Tusee JL verscheen in totaal 44 keer aan de start op een kortebaan, waarvan hij er één, zoals eerder beschreven, geblesseerd aan zich voorbij moest laten gaan. De Belgische ruin won zeven kortebanen, werd twee keer tweede, vier keer derde, twee keer vierde en twaalf keer vijfde. Hij liep in vier jaar op de kortebaan 23.250 euro bij elkaar. Aad Pools startte het vaakst met hem; 34 keer. Manon Pools nam vijf keer achter hem plaats, Ruud Pools vier keer en Harry Pools begeleidde hem tijdens zijn laatste start in ’t Zand. Josette Pools nam vorig jaar in Beverwijk tijdens de tweede omloop de teugels van haar vader over, zodat Tusee JL het enige paard is, waar alle vijf leden van de familie Pools mee gereden hebben. De kortebaan neemt afscheid van één van zijn blikvangers; een sprintkanon met een gouden karakter.

Bekijk hieronder een video met hoogtepunten van Tusee JL.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.