De vergeten kortebaan (deel 8): Wateringen

12 april 2017 12:52

Tijdens het aanstaande seizoen is het kortebaancircus te gast in 28 verschillende kortebaanplaatsen. De afgelopen decennia werd er echter in ruim honderd verschillende dorpen en steden gekoerst. In de rubriek ‘De vergeten kortebaan’ duiken we de historie in en gaan we op zoek naar de plekken waar ooit de beste sprinters van Nederland door de straten denderden. In deel 8: Wateringen.

De kortebaan van Wateringen was geen lang leven beschoren. Dat was opvallend, want de organisatie onder leiding van Jasper Lucas had zijn zaakjes prima voor elkaar. De deelnemers waren zeer te spreken over de manier waarop zij ontvangen en verzorgd werden, terwijl het publiek met speluitleg, een mooi programma en een tribune op zijn wenken werd bediend. Na vijf geslaagde edities op rij viel in 2013 het doek voor de Stichting Kortebaan Draverij Wateringen.

Het team van De Bonte Haas in 2008 dat de kortebaan organiseerde. Van links naar rechts: Marleen van Nierop, Jasper Lucas en Martijn van den Berg.

Lucas, die stond voor vernieuwing en verjonging in de kortebaansport, betreurde deze beslissing. “We moesten hard aan de sponsoring trekken, maar we kregen het wel altijd voor elkaar. We zijn bij de Bonte Haas (het eetcafé dat voor een groot deel achter de organisatie stond red.) twee keer zo groot geworden. Ik heb daardoor een nieuwe functie en andere taken gekregen. Er is niemand meer die drie maanden kan vrijmaken om vrijblijvend met de kortebaan bezig te zijn. We hebben ook niemand kunnen vinden om de organisatie van ons over te nemen”, liet hij destijds weten.

Verrassing

De kortebaangeschiedenis van Wateringen gaat echter verder terug. In 1950 en 1951 werd er gekoerst op de Noordweg. Excellentie Brewer won de eerste editie door tijdens de finale Allouez te verslaan. De combinatie met Hans ten Hagen op de sulky had een jaar eerder ook in Noordwijk en Rijnsaterwoude gewonnen. De opvallende schimmel was een product van Senator Brewer, die tijdens de jaren ’30 drie kortebanen won. De Prinses Juliana was ook een product van Senator Brewer. Deze merrie zette in 1947 de legendarische O Marijke op de wereld.

Een jaar later kreeg Allouez zijn revanche en wist de finale nu wel winnend af te sluiten door Laetare A met Jan van Leeuwen jr. voor te blijven tijdens de eindstrijd. Hoewel Allouez in Wateringen zijn 47ste (!) overwinning op de kortebaan boekte, kwam de overwinning voor het spelende publiek bij de totalisator als een volslagen verrassing. Een winnende weddenschap leverde 38,5 keer de inzet op.

Asfalt

In 2008 keerde Wateringen terug op de kalender. Apella Cane snelde naar de zege, maar moest tijdens de finale alle zeilen bijzetten om de ontketende Derek Effe achter zich te houden. De op dat moment nog regerend kampioen van Nederland kwam op voorsprong, maar moest na een kamprit het edele hoofd buigen. Een jaar later ging het Walkover een stuk gemakkelijker af. De razendsnelle pupil van trainster Caroline Aalbers boekte op de Kerklaan zonder buitensporige inspanningen zijn vierde overwinning van het seizoen.

Walkover en John Dekker wonnen in 2009 in Wateringen.

Een opvallende winnaar was Wim van der Mespel met Sir Kali. Van der Mespel had twee dagen eerder in Voorschoten de strijd moeten staken nadat hij hardhandig in aanraking was gekomen met het asfalt van de Van Beethovenlaan. Toen hij in Voorschoten de ambulance werd ingetild, kon niemand bevroeden dat hij amper twee dagen later zijn beide deelnemers naar de finale in Wateringen zou sturen.

Vierjarigen

Na Apella Cane, Ygor Victory (2009) en Zephir (2010) was Amigo Toscana in 2011 de vierde opeenvolgende vierjarige deelnemer die de finale in Wateringen haalde. De pupil van trainer Jan van Dooyeweerd trof het met een stilstaand nummer in de eerste omloop, maar moest daarna vol aan de bak. Na keiharde ritten tegen Tusee JL en Udice Boko volgde een fraaie confrontatie tegen Yke Starlake, op dat moment -net zoals Derek Effe- de nog regerend Nederlands kampioen. Helaas werd Yke Starlake tijdens de kamprit uitgeschakeld, waarna Amigo Toscana met Wim van Buytene op de sulky aan een vervroegde ereronde kon beginnen.

Korte Baanflits - Black Beauty Venus in Wateringen
Black Beauty Venus domineerde tijdens de voorlopig laatste kortebaan in Wateringen.

Tijdens de laatste editie boekte het duo Adri van Wijngaarden en Peter Aleman een tweede succes op hun thuisbaan in het Westland. Na Apella Cane was het nu Black Beauty Venus die na afloop de bloemen in ontvangst mocht nemen. Voor de Oostenrijkse sprinter uit de stallen van Aad Pools was het destijds zijn eerste overwinning op de kortebaan, nadat hij eerder dat seizoen al verschillende keren van zich had laten spreken. In totaal won Black Beauty Venus vijf kortebanen.

Erelijst Wateringen

1950Excellentie BrewerHans ten Hagen
1951AllouezJan de Vlieger
(geen kortebaan tussen 1952 en 2007)
2008Apella CaneAad Pools
2009WalkoverJohn Dekker
2010Sir KaliWim van der Mespel
2011Amigo ToscanaWim van Buytene
2012Black Beauty VenusAad Pools

 Foto: Nico Visser

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.