De vergeten kortebaan (deel 7): Naaldwijk

5 april 2017 09:21

Tijdens het aanstaande seizoen is het kortebaancircus te gast in 28 verschillende kortebaanplaatsen. De afgelopen decennia werd er echter in ruim honderd verschillende dorpen en steden gekoerst. In de rubriek ‘De vergeten kortebaan’ duiken we de historie in en gaan we op zoek naar de plekken waar ooit de beste sprinters van Nederland door de straten denderden. In deel 7: Naaldwijk.

Tijdens de jaren ’30 van de vorige eeuw was Jan van Leeuwen jr. de onbetwiste koning van de kortebaan. Tijdens dit decennium won hij maar liefst 62 kortebanen, waarvan drie keer in Naaldwijk. In 1931 won hij met Sally Harvester de finale van Janet Harvester met Jan Vergay (foto, met rechts Sally Harvester en Jan van Leeuwen jr.).

In 1933 nam hij plaats achter Janet Harvester en versloeg toen tijdens de eindstrijd opnieuw Jan Vergay, die nu met Miss Zelda Peter de finale had gehaald. Een jaar later had Van Leeuwen met Quita de beste sprinter van dat seizoen op stal. De combinatie won maar liefst negen kortebanen, naast Naaldwijk (wederom in de finale tegen Jan Vergay, die dit keer tweede werd met Fatima) ook in Pijnacker, Stompwijk, Castricum, Abcoude, Wormerveer, Marssum, Lisse en Bakkum. In totaal won Quita dertien kortebanen waarvan haar laatste in 1938 te Akersloot.

Zwaar ongeluk

Dat aantal van 62 overwinningen tijdens de jaren ’30 had nog hoger kunnen zijn, wanneer Van Leeuwen jr. niet betrokken was geraakt bij een zwaar ongeluk. In het najaar van 1935 gaat het fout tijdens een langebaankoers in Gorredijk. Tijdens een interview met Wim Hornman voor het blad ‘Paardesport in Ren en Draf’, overigens ook te lezen in het boek ‘Hoop en glorie in de drafsport’,  in 1979 keek Van Leeuwen jr. terug op het ongeluk en de zware periode die daarna volgde.

“Bertha E was een erg hete merrie en het was een baantje van 800 meter. Ik draai haar om en ze neemt de benen. Ik dacht nog: ik zal er niet aan gaan hangen, want dan wordt ze helemaal stapelgek. Ik kom aan de bocht. Ze vangt zichzelf op en ik sla met het hele zootje over de kop. Het paard kwam precies op mij terecht.” Er brak voor Van Leeuwen jr. een zware periode van revalidatie aan. Daarnaast werd Van Leeuwen jr. verdacht van fraude. “Opeens ging er het praatje rond dat ik simuleerde om het verzekeringsgeld binnen te krijgen. Maar ik kon geen poot verzetten zonder mijn twee krukken. Wat een man dan meemaakt, die altijd actief is geweest, daar kan geen mens over oordelen.”

Uitdaging

Zijn vrouw Ali speelde een grote rol in zijn herstel. “Zonder dat ik het wist werd ze bij de chirurg geroepen, die haar vertelde dat zij mij weer moest leren lopen, want ik had geen zelfvertrouwen genoeg. Ali nam de uitdaging aan. Ze begon met één kruk te verbergen. Zo moest ik leren met één kruk te lopen. Toen begon ze de andere kruk te verbergen en ze moest wel heel vindingrijk zijn geweest, want ik was zo wantrouwig als de bliksem. Zo hielp ze me overeind en ik moet eerlijk bekennen dat als ik Ali niet had gehad en als ze niet zo resoluut was geweest, ik niet meer op een sulky had gezeten. Ik had nooit meer kunnen lopen en was mijn hele leven invalide gebleven.”

Uiteindelijk kwam het helemaal goed met Van Leeuwen. In 1938 won hij met Quita in Heerhugowaard zijn eerste kortebaan na zijn rentree, waarna nog maar liefst 68 kortebaanoverwinningen volgden. Zijn laatste overwinning behaalde hij op 7 juni 1963 in Lisse, waar hij Wala naar de bloemen reed. In 1964 schreef Van Leeuwen met C Alkestis van E op Duindigt zelfs de Derby der driejarigen op zijn naam.

Legendarische kortebaners

De erelijst van Naaldwijk puilt overigens uit met legendarische kortebaners. Zo won Our Dream in 1935 zijn tweede van in totaal vijftien kortebanen. Zoo Doorloper, de winnaar in 1936, won er in totaal twaalf, terwijl Xuthus, Derbywinnaar in 1933, tussen 1935 en 1940 achttien kortebanen op zijn naam schreef.

Abdullah Scott misstaat niet in dit rijtje. Hij schreef de laatste twee edities op zijn naam, beide keren nadat de legendarische Allouez tijdens de finale opzij werd gezet. Abdullah Scott won in totaal zestien kortebanen.

Erelijst Naaldwijk

1930Lady ChimesS.vd.Oord
1931Sally HarvesterJan van Leeuwen jr.
1932Sister Patrick HLuut Ensing
1933Janet HarvesterJan van Leeuwen jr.
1934QuitaJan van Leeuwen jr.
1935Our DreamBarteld Bolwijn jr.
1936Zoo DoorlooperWillem Geersen
1937Aura VJan Vergay
1938XuthusWillem Geersen
(geen kortebaan tussen 1939 en 1944)
1945Abdullah ScottJan Kruithof
1946Abdullah ScottJan Kruithof

Foto: Archief NDR

Ze vangt zichzelf op en ik sla met het hele zootje over de kop. Het paard kwam precies op mij terecht

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.