De vergeten kortebaan (deel 6): Gorredijk

29 maart 2017 09:26

Tijdens het aanstaande seizoen is het kortebaancircus te gast in 28 verschillende kortebaanplaatsen. De afgelopen decennia werd er echter in ruim honderd verschillende dorpen en steden gekoerst. In de rubriek ‘De vergeten kortebaan’ duiken we de historie in en gaan we op zoek naar de plekken waar ooit de beste sprinters van Nederland door de straten denderden. In deel 6: Gorredijk.

Zeventien jaar geleden werd er voor het laatst een kortebaan in Friesland georganiseerd. Op 7 juni 2000 won de toen debuterende Adonis Guard in Joure. Langebanen, dat kennen ze wel in Friesland. De meetings op de (gras)banen van Drachten, Joure en Victoria Park in Wolvega worden goed bezocht en houden de drafsport in leven, maar voor sprinten over de ultrakorte afstand moet je (met uitzondering van Bemmel, Vroomshoop en Roden) in Noord- en Zuid-Holland zijn.

Ook Gorredijk kende voor het zijn eerste kortebaan organiseerde een verleden met langebaankoersen over gras. In 1976 was het de beurt aan de sprinters over 300 meter. Ruud Pools won door met Nobles Hollandia de eerste finale te winnen van Marinus Carlos met Jan van Dooyeweerd. Omdat de NDR een maximaal aantal van zestien kortebanen hanteerde, moest Gorredijk in 1977 eenmalig zijn plek op de kalender afstaan aan Dordrecht, maar een jaar later was het Friese dorp ‘gewoon’ weer van de partij.

De debuterende Mousa Beroona won, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Haar pikeur Harry Pools werd tijdens de derde omloop na een aanrijding in het startvak van zijn sulky geworpen en kwam hard in botsing met een ijzeren voorwerp in de berm. De toegesnelde EHBO vermoedde een sleutelbeenbreuk, maar de oudste van de gebroeders Pools wilde van geen wijken weten. Hij verbeet de pijn en reed naar een mooie overwinning. Later bleek in het ziekenhuis van Heerenveen zijn arm te zijn ontwricht. Karakter kan de pikeurs op de kortebaan niet worden ontzegd!

Huzarenstukje

Pannepieta was in 1980 een opvallende winnares. De merrie van trainer en pikeur Hennie Grift maakte haar debuut, maar haar onervarenheid vormde geen enkel beletsel om de koers winnend af te sluiten. Seravita met meervoudig langebaankampioen Tjitse Smeding op de sulky tikte als tweede aan. Opvallend is dat Pannepieta daarna nooit meer op de kortebaan in actie kwam. Mede daarom bleef ook Grift steken op één enkele kortebaanoverwinning.

Uncrowned was in 1985 verantwoordelijk voor een huzarenstukje. Een dag voor zijn optreden in Gorredijk was de combinatie met Guus Knijnenburg op de sulky met succes actief in Nieuw-Amsterdam (Drenthe). Amper een dag later was het weer raak en won de destijds zevenjarige merrie haar tweede kortebaan binnen 24 uur. Knijnenburg wist sowieso hoe het was om meerdere dagen achter elkaar met hetzelfde paard te winnen. Zo won hij in 1956 met de legendarische O Marijke, goed voor 24 kortebaanzeges, op drie achtereenvolgende dagen in Hardegarijp (11 september), Warmond (12 september) en Purmerend (13 september). In die dagen kampte O Marijke al met een maximale starthandicap van twintig meter, wat het trio zeges nog meer glans geeft. Voor Uncrowned betekende de overwinning in Gorredijk haar laatste van in totaal zes. In de jaren ’80 van de vorige eeuw ging het alleen Zarah Alki met zeven overwinningen beter af.

1987 Wognum: Kortebaandraverij
Volspeed G won naast Gorredijk ook de kortebaan van 1987 in Wognum.

Gebedsgenezer

Aad Pools bewaart mooie herinneringen aan Gorredijk. “De eigenaresse van Volspeed G vroeg me nadat ik met Yra Alki had gewonnen in Nieuw-Amsterdam wanneer ik eens met haar paard ging winnen. ‘Zeg maar waar je wil winnen’, antwoordde ik. Het moest dan maar een week later gebeuren in Gorredijk, want daar woonde ze. En het lukte! Tijdens de prijsuitreiking kreeg ze een zilveren zweep uitgereikt. Met die zweep liep ze daarna voorop in de polonaise; haar wandelstok had ze op dat moment niet meer nodig. Volgens mij denken ze in Gorredijk nog steeds dat ik één of andere gebedsgenezer ben.”

De laatste kortebaan (1988) die werd verreden in Gorredijk kende ook het meest verrassende koersverloop. Bouquet Guapa met Cees de Leeuw won tegen een winnend uitbetaling van ruim 25 tegen één. Yashmir met Gé den Dubbelden finishte als tweede en leverde met het plaatsspel Fl. 32,10 per ingelegde gulden op. Voor Bouquet Guapa was het haar enige overwinning op de kortebaan; Yashmir zou later dat seizoen nog winnen in Meppel en Roden.

Erelijst Gorredijk

1976Nobles HollandiaRuud Pools
1977(geen kortebaan verreden)
1978Mousa BeroonaHarry Pools
1979Phortos LAad Pools
1980PannepietaHennie Grift
1981PallieterCees Vergay
1982Reine JanetJos Oorthuysen
1983Volant FWim Swart
1984TapystilongbeachSiem Hartman
1985UncrownedGuus Knijnenburg
1986Volspeed GAad Pools
1987Vera WestlandiaSiem Hartman
1988Bouquet GuapaCees de Leeuw

Foto: Archief NDR

Volgens mij denken ze in Gorredijk nog steeds dat ik één of andere gebedsgenezer ben

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.