De vergeten kortebaan (deel 5): Amsterdam

22 maart 2017 12:14

Tijdens het aanstaande seizoen is het kortebaancircus te gast in 29 verschillende kortebaanplaatsen. De afgelopen decennia werd er echter in ruim honderd verschillende dorpen en steden gekoerst. In de rubriek ‘De vergeten kortebaan’ duiken we de historie in en gaan we op zoek naar de plekken waar ooit de beste sprinters van Nederland door de straten denderden. In deel 5: Amsterdam.

In Beverwijk is de Breestraat onlosmakelijk verbonden aan de kortebaan. Inwoners van Heemskerk kunnen zich geen draverij voorstellen op een andere plek dan over de Marquettelaan en in Medemblik wordt er dit jaar voor de 175e keer over de Nieuwstraat gekoerst. Zo honkvast was de koers in Amsterdam niet.

In 1945 en 1946 vond de kortebaan plaats in het Vondelpark ter hoogte van de Kattenlaan. In 1947 draafden de sprinters door het centrum over de Stadhouderskade tussen de Ferdinand Bolstraat en de Van Woustraat. Toen Amsterdam in 1996 terugkeerde op de kalender werd het voormalig NDSM-terrein gebruikt. Een jaar later verhuisde de baan naar het Buikslotermeerplein. In 2010 werd de Van der Pekstraat (waar de barbecuedampen overheersten) in gebruik genomen. Na een grondige renovatie werd koersen daar vanaf 2014 onmogelijk. Een nieuwe locatie werd helaas niet meer gevonden.

Vondelpark

In 1945 deelde Willem Geersen de lakens uit op de kortebaan. Hij won dat jaar acht van de 23 kortebanen, waaronder de twee edities in het Vondelpark. Met Harrold Hanover K, eerder seizoen winnaar in Beverwijk en Hoofddorp, versloeg hij op 21 september Eduard Anvil (P.Koster) in de finale. Op 24 oktober werd er opnieuw gekoerst en dit keer was Akron B (K.Hart) tijdens de eindstrijd niet opgewassen tegen de dadendrang van de pupil van Geersen.

De tweede Amsterdamse kortebaan van 1946, verreden op 22 augustus, kende een droomfinale met Abdullah Scott en Allouez. Abdullah Scott won, wat toen zijn zevende kortebaanzege betekende. In totaal won hij zestien kortebanen. Allouez kreeg een jaar later zijn revanche en won de koers over de Stadhouderskade.

Op zijn kop

Na de herintrede van Amsterdam, op de kalender steevast aangeduid als Amsterdam-Noord, stal Emile Bousie twee keer de show. In 1996 zette hij de koers op zijn kop door met Faith Princess gerenommeerde sprinters als Jim Jam Rozz en Hunter’s Walk achter zich te laten en met een uitbetaling van 61 tegen één te winnen. Vlak voor de millenniumwisseling zorgde hij voor een nog grotere verrassing door met Katinkaadamstel achtereenvolgens Ido Baldwin, Igor van Schebo, Monet Hanover en in de finale Super Leo (zonder uitzondering bijzonder sterke sprinters)te verslaan. Een winnende weddenschap leverde 80,20 keer de inzet op.

De eerste edities na de doorstart halverwege de jaren ’90 werden steevast geteisterd door erbarmelijk weer. In 1997 blies een heuse windhoos 600 meter aan hekken omver en veranderde de baan in een veredelde vuilnisbelt. Pas na een flinke vertraging kon de koers doorgang vinden. In 2001 week de organisatie nog één keer uit naar het industrieterrein op het voormalig NDSM-terrein en opnieuw waren de weergoden de organisatie niet gunstig gezind.

Het weerhield Raindance Way (hoe toepasselijk) met Ad Suykerbuyk er niet van om zijn eerste van in totaal zes kortebanen te winnen. Zijn trainer Hans Bot, in 2016 de kampioen van de kortebaantrainers, had destijds vrijwel geen ervaring op de kortebaan. “Omdat ik zelf helemaal geen kortebaanman ben, heb ik Raindance Way van de week laten werken door Jan Wagenaar. Hij was erg enthousiast. ‘Volgens mij heb je hier een hele beste aan’, zei hij. Nou, Wagenaar heeft niet overdreven”, was na de koers in het weekblad ‘Draf&Rensport’ te lezen.

Timothy’s Way en Wim van der Mespel wonnen de laatste editie op de matig bezochte kortebaan op het Buikslotermeerplein. Foto: Nico Visser

Diamond Way

Raindance Way was de tweede nazaat van Diamond Way die in Amsterdam won. Een jaar eerder had de toen vierjarige Apache met verbluffend gemak de zege opgeëist. Maar voor Diamond Way bleef het daar niet bij. Ook Florida Way, Mister Diamond, Xanthos, Ulliano Way, Timothy’s Way en Torpedo S waren als nakomeling van de legendarische dekhengst succesvol in Mokum.

Ook Diamond Durbin was een nakomeling van Diamond Way, maar moest het tijdens de finale van 2004 afleggen tegen Noble Mack, die in Amsterdam zijn eerste kortebaan liep. Later dat seizoen won de combinatie met Cees Imming op de sulky een tweede kortebaan in Stompwijk. Ook Wala Alki zette haar eerste start op de kortebaan uitgerekend in Amsterdam om in een overwinning. Een andere succesvolle debutant in Amsterdam was Zero Option Lane, die tijdens zijn eerste start de finale haalde van de editie van 2010, de eerste over de Van der Pekstraat. Waar de toen vierjarige pupil van Jan van Dooyeweerd op weg naar de eindstrijd een zwaar parkoers moest afleggen, had Torpedo S met Wim van der Mespel de wind in de rug en profiteerde optimaal.

Korte Baanflits: Samenvatting kortebaan Amsterdam 2012
Samenvatting van de kortebaan in Amsterdam in 2012.

Van der Mespel is één van de succesvolste pikeurs in Amsterdam. De kortebaankampioen van 2011 won drie edities op rij en haalde de finale in 2012, die met Zephir verloren ging tegen de sterke Umberto met Lindsey Pegram. Tijdens de laatste editie lukte het Aad Pools op de valreep om op de erelijst terecht te komen. Met de snelle Black Beauty Venus versloeg hij tijdens de (voorlopig) laatste finale Yankee Attack met John de Leeuw op de sulky.

Erelijst Amsterdam

1945Harrold Hanover KWillem Geersen
Harrold Hanover KWillem Geersen
1946Gonny DJoop Ham
Abdullah ScottJan Kruithof
1947AllouezJan de Vlieger
(geen kortebaan tussen 1948 t/m 1995)
1996Faith PrincessEmile Bousie
1997Invit RiderRuud Pools
1998Import ButcherCees Imming
1999KatinkaadamstelEmile Bousie
2000ApacheHuib van den Heuvel
2001Raindance WayAd Suykerbuyk
2002Florida WayJohn de Leeuw
2003Mister DiamondKrista Timmer
2004Noble MackCees Imming
2005Maestro VicaRob de Vlieger
2006XanthosJohn de Leeuw
2007Ulliano WayJohn Dekker
2008Wala AlkiJohn Dekker
2009Timothy’s WayWim van der Mespel
2010Torpedo SWim van der Mespel
2011ZephirWim van der Mespel
2012UmbertoLindsey Pegram
2013Black Beauty VenusAad Pools

Foto: Nico Visser

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.