De Vergeten Kortebaan (deel 15): Hoogkarspel

1 maart 2018 12:40

In 2018 is het kortebaancircus te gast in 27 verschillende kortebaanplaatsen. De afgelopen decennia werd er echter in ruim honderd verschillende dorpen en steden gekoerst. In de rubriek ‘De vergeten kortebaan’ duiken we de historie in en gaan we op zoek naar de plekken waar ooit de beste sprinters van Nederland door de straten denderden. In deel 15: Hoogkarspel.

De koers in Hoogkarspel was één van de laatste ‘avond-kortebanen’. De start viel niet op de nu gebruikelijke half twee ’s middags, maar rond een uur of zes ’s avonds. Wanneer de koers dan niet vlekkeloos verliep, kon het zomaar zijn dat de beslissende ritten rond de klok van half elf in het schemerdonker werden verreden. Daarnaast waren de eerste edities in Hoogkarspel op vrijdag; pas in 1995 verhuisde het evenement naar de zaterdagmiddag.

De eerste editie in 1987 werd gewonnen door Zosma Corosa met Huib van den Heuvel. Dat seizoen begon overigens met kortebanen in Waalwijk, Zaandam en Hoogkarspel; een trio dat inmiddels al geruime tijd is afgehaakt, daarbij aangetekend dat de organisatie van Zaandam vanaf 1988 verder ging in Assendelft. Andries van der Blonk, met zijn entrainement zetelend in Assendelft, was daarom met Acadabra gebrand op een overwinning tijdens zijn eerste thuiswedstrijd in 1988, maar een omstreden -mislukte- start tijdens de vierde omloop gooide roet in het eten. In Hoogkarspel nam Van der Blonk een paar weken later op gepaste wijze revanche.

Misrekening

Yvar Marco was de verrassende winnaar van de editie van 1989. Hoewel de sterke sprinter uit de stallen van Jacques Geluk een jaar eerder twee kortebanen had gewonnen, startte hij op de Nieuweweg als een grote outsider. Zijn overwinning leverde dik zeventig keer de inzet op. Geluks’ zege een jaar later met Adonis V was minder verrassend. De deze week overleden kortebaanliefhebber in hart en nieren zou ook nog een derde keer zegevieren in Hoogkarspel. Als trainer van de legendarische Mr Postman zag hij Robin Bakker in 2003 zijn vijfde kortebaanoverwinning behalen, waarmee hij zijn leerlingstatus op de kortebaan verloor. Dat betekende geen einde van de samenwerking. Integendeel, Bakker zou de seizoenen erna nog de ene na de andere prijs voor Geluk binnenslepen.

Yvar Marco, hier op weg naar de zege in Voorschoten in 1988, won een jaar later verrassend in Hoogkarspel. (foto: Archief NDR)

Na de editie van 1992, waar Fieke Uiterdijk namens trainer Hugo Langeweg haar eerste kortebaan won, was Cees Imming de grote man van de editie van 1993. Hij haalde zowel met Dominique als met Expresa Beroona de vierde omloop, maar lootte ongelukkig met zijn twee paarden tegen elkaar. Imming gaf zijn plek achter Expresa Beroona af aan Aad Pools. Een misrekening, want Pools rekende af met zowel Dominique als tijdens de finale met Goldspeed S met Wim Swart op de sulky, die net zoals een jaar eerder de finale haalde.

Een opvallende winnaar was Illustere Lady met Ron van Gent. Na de successen van Chokey Treen in 1989 had Van Gent zeven jaar moeten wachten op een nieuwe overwinning. Die kwam er met Illustere Lady, die tijdens de finale te sterk was voor Greet Buitenzorg met Guus Knijnenburg. Voor Van Gent was het zijn zesde en laatste overwinning op de kortebaan. Ook de zege van Willem Steur was bijzonder. Liefhebber Steur was in 1984 in ’t Zand met Uterin één keer eerder succesvol op de kortebaan en voegde daar op de Nieuweweg een tweede overwinning aan toe. Voor Sjaak Sijm betekende zijn overwinning met Kibo Wix een jaar later juist zijn eerste overwinning op de kortebaan. De combinatie zou een paar weken later verrassend winnen in Zandvoort en liep daarna een hele rits aan ereprijzen bij elkaar. In 2001 bezorgde Kibo Wix in Purmerend Frans van der Blonk, toen nog leerlingpikeur, zijn eerste zege op de kortebaan.

‘Poolskarspel’

Mr Postman groeide tijdens de eerste jaren na de millenniumwisseling uit tot een legendarische kortebaner. De Zweed haalde zevenentwintig finales waar hij er veertien van won. Zowel zijn eerste finale als zijn eerste overwinning vierde hij in Hoogkarspel, waar hij in 2000 een fraaie winnend-uitbetaling van 26 tegen één noteerde. Drie jaar later zou hij, zoals hierboven al beschreven, een tweede keer winnen; nu met Robin Bakker op de sulky. Qua prestaties moet Mr Postman het in Hoogkarspel echter afleggen tegen Adonis Guard. Het lievelingetje van de familie Pools, eveneens afkomstig uit Zweden, won de edities van 2001, 2002 (voor het eerst startend met een starthandicap van vijf meter) en 2006. Een zeer bijzondere prestatie van Adonis Guard, die in totaal elf kortebanen won.

Sowieso was de familie Pools altijd uitermate sterk op dreef in Hoogkarspel. Wel zodanig dat het dorp werd omgedoopt tot ‘Poolskarspel’. Ruud won de edities van 1991 en 1995 met respectievelijk Betram Rodney en Chapman. Oudere broer Aad was in 1997 de sterkste met Jollification en leverde zowel in 2002 als tijdens de laatste editie in 2007 de nummers 1, 2 en 4 af. De jongste telg Manon zorgde voor de kers op de taart door de edities van 2005 en 2006 te winnen. De laatste was achter de eerder beschreven Adonis Guard; een jaar eerder won ze met Dr. Snuggels. De pijlsnelle troef van eigenaartrainer Peter Pijning had een jaar eerder ook al gewonnen, maar toen met John de Leeuw op de sulky. Tijdens de editie van 2005 moest Manon Pools het overigens voor het eerst opnemen tegen haar vader Aad Pools. Een speciaal moment voor beiden, maar Manon liet haar vader die aantrad met Rina du Diarbois kansloos.

En toen, als een donderslag bij heldere hemel, verdween Hoogkarspel zomaar ineens van de kortebaankalender. In de artikelen in de Draf & Rensport van verslaggevers Arie Dekker en Paul de Vlieger was elk jaar te lezen dat de organisatie met pijn en moeite het hoofd boven water kon houden, maar elk jaar lukte het opnieuw om een kortebaan te organiseren. Het kaarsrechte parkoers over de Nieuweweg, doorgaans schitterende mooi aangekleed, wordt nog steeds gemist.

Erelijst Hoogkarspel

1987 Zosma Corosa Huib van den Heuvel
1988 Abacadabra Andries van der Blonk
1989 Yvar Marco Jacques Geluk
1990 Adonis V Jacques Geluk
1991 Betram Rodney Ruud Pools
1992 Fieke Uiterdijk Wim Swart
1993 Expresa Beroona Cees Imming/Aad Pools
1994 Flash Yankee Rob de Vlieger
1995 Chapman Ruud Pools
1996 Illustere Lady Ron van Gent
1997 Jollification Aad Pools
1998 Livingstone Willem Steur
1999 Kibo Wix Sjaak Sijm
2000 Mr Postman Andries van der Blonk
2001 Adonis Guard Aad Pools
2002 Adonis Guard Aad Pools
2003 Mr Postman Robin Bakker
2004 Dr. Snuggels John de Leeuw
2005 Dr. Snuggels Manon Pools
2006 Adonis Guard Manon Pools
2007 Caretto As Aad Pools

 

Tijdens de editie van 2005 moest Manon het voor het eerst opnemen tegen haar vader. Ze liet hem kansloos.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.