Venhuizen-voorzitter Komen: ‘Wij komen sterker terug’

22 mei 2021 11:49

De dinsdag na Pinksteren is normaal dé dag van de kortebaan van Venhuizen. Echter dit jaar geen PinksterDrie; en dus geen kortebaan en geen kermis. Wij belden voorzitter Kees Komen en vroegen hem wat dit betekent voor het dorp.

 Wat betekent het twee jaar op rij annuleren van de kortebaan voor een organisatie die net een uiterst succesvolle parcoursommezwaai heeft gemaakt?
“Dat is heel teleurstellend. Wij kregen veel positieve reacties van de bevolking en ondernemers over de verhuizing. Horeca-ondernemers zagen kansen en kwamen met nieuwe plannen voor de verschillende doelgroepen in Venhuizen. Het bestuur zag het als een nieuwe start en ja, dan wil je zo snel als mogelijk daarop verder bouwen. Maar ach, laten wij wel zijn, iedereen heeft ermee te maken. Zover ik weet zijn wij allemaal gezond gebleven. Financieel zijn wij er niet op achteruit gegaan. Wij hebben geen inkomsten, maar ook geen uitgaven. Ik ben er zeker van dat de motivatie niet is verdwenen. In 2022 komen wij sterker terug dan ooit tevoren.”

Een kortebaangroet vanuit Venhuizen.

De kortebaan van Venhuizen heeft een historie vanaf 1961. Het begon allemaal op een grasbaan. Wat heeft het dorp met paarden?
“Venhuizen is agrarisch. De eerste bestuurders waren allemaal mannen, maar vooral agrariërs. Ik weet niet het juiste, maar mij is verteld dat er meer dan 90 jaar geleden ook al een paardenkoers in Venhuizen is gehouden. Maar de kortebaan in Venhuizen is vooral ontstaan omdat men de derde dag van de PinksterDrie-kermis meer inhoud wilde geven. Er waren die dag altijd wel spelletjes voor kinderen en volwassenen, maar het moest grootser. In de omgeving werden er al kortebanen gehouden, zoals in Enkhuizen. Dus die link werd snel gelegd. Overigens bleef het op de derde dag niet alleen bij het houden van een kortebaan. Ook het morgenprogramma kreeg een enorme boost. Zo ontvingen wij in de loop der jaren Anton Geesink, Joan Haanappel, ‘de Film van Ome Willem’ en Meneer Kaktus.”

Doc Holiday en Bo Sprengers wonnen de kortebaan Venhuizen in 2019.

De rest van het land vindt het vieren van de katholieke Tweede Pinksterdag vaak een beetje overdreven. Blijkbaar beleven jullie dat in Venhuizen anders?
“Pinksteren in Venhuizen betekent kermis; katholiek of niet. Er zijn van oudsher wel twee verschillende kermissen. Eén voor de katholieken en een voor de ‘roden’. Overigens, de verschillen die er waren, verdwijnen natuurlijk steeds meer. Er komen zoveel nieuwe mensen. Ik ken ze allemaal niet eens meer. Maar tot op de dag van vandaag, zijn er nog steeds twee kermissen. Alleen op de dag van de kortebaan komen zij bij elkaar. Zij nemen een vrije dag en de verschillen, wanneer die nog bestaan, vallen op de derde dag van de kermis geheel weg.”

Elke kortebaanorganisatie loopt tegen dezelfde problemen aan. Heeft Venhuizen ook specifieke problemen?
“Nou specifiek… Wij koersen nu op de Kerkweg en daar hebben wij veel minder ruimte dan op de Westerbuurt. De mensen kijken nu vanaf de eigen tuinen en op de stoep langs de baan, maar dat kan maar van één kant en dat vinden wij jammer. Wanneer wij met onze kortebaan nog populairder worden, lopen wij tegen ruimtegebrek aan. Het tweede probleem is de ‘oversteek’ vanuit de nieuwbouw. Daar maak ik mij zorgen om. De mensen zijn ongedurig. Wanneer het aantal wachtenden oploopt, krijg je problemen. Maar ja, dat heb je in Enkhuizen ook en daar wordt het ook opgelost.”

 Ziet het bestuur van Venhuizen nog verbeteringen voor de kortebaansport?
“Wij zijn voor elke verbetering! Zowel voor de sport zelf, als voor deelnemers, eigenaren en het publiek. Ik weet op dit moment niets te noemen, maar wij denken met het bondsbestuur mee en willen alleen maar vooruit.”

Ook wanneer het nodig is om het prijzengeld te verhogen?
“Daar moeten wij voorzichtig in zijn. Wij hebben de laatste jaren financieel ingeboet. Daar komen wij uit, maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. Wij willen daar wel in meedenken. De kosten voor de eigenaren zijn niet gering. Ik deed zelf mee met de actie Super Vrienden en dat heeft mij onder andere laten inzien wat een paard in training kost.”

Hoe verloopt de samenwerking met het bestuur van de Kortebaanbond?
“Daar hebben wij enorm veel respect voor. Wij hebben jammer genoeg de laatste jaren niet kunnen vergaderen, maar tijdens de laatste vergadering werd er vanuit de vergadering een applaus gevraagd voor het bestuur. Daar hebben wij vol aan mee gedaan. Frans Jansen, de secretaris van het bestuur, is bovendien de grote initiator om de kortebanen op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed te krijgen. Door zijn inspirerende rol is ook Venhuizen op deze lijst geplaatst. En dat mag ook wel genoemd worden. Een zeer betrokken bestuurder! Het zijn overigens allemaal vakkundige, enthousiaste mensen die zich belangeloos inzetten voor de kortebaan. Hulde!”

De kortebaan van Venhuizen is een onderdeel van een dorpsfeest met onder andere een kermis. Wat is belangrijker voor dat feest: de kermis of de kortebaan?
“Dat weet ik niet. De kermis was het eerst. De kortebaan is eraan toegevoegd om het feest grootser te laten zijn. Voor mij is het natuurlijk de kortebaan. Maar ik durf niet te beweren dat wanneer er geen kermis was geweest, agrarisch Venhuizen toch een kortebaan was gaan organiseren.”

Zoals eerder aangegeven heeft Venhuizen een verleden en vanuit het verleden ontstaan er verhalen. Is er een bijzonder verhaal te vertellen?
“Eén gebeurtenis weet ik wel te vertellen. Wij geven de deelnemers en juryleden na afloop van de kortebaan altijd een kaas mee. Waarom weet ik niet, maar in een jaar waren er geen kazen geleverd. Toen is de heer Koster, de toenmalige voorzitter die dat overigens bijna 40 jaar is geweest, ‘s morgens vroeg het bloemkolenveld ingestapt en sneed voor alle deelnemers én de anderen bloemkolen af zodat hij na afloop toch wat weg kon geven.”

Venhuizen introduceerde in 2019 met succes de Kerkweg als de nieuwe locatie van de kortebaan.

De kortebanen die in mei en juni 2021 zouden worden gehouden, zijn allemaal geannuleerd. Gaan wij in 2021 nog ‘kortebanen’ en zo ja welke kortebaan opent het kortebaanseizoen?
“Dat is koffiedik kijken. Maar er zijn ontwikkelingen gaande die mij hoop geven. Wanneer er in augustus een vaccinatiepas is, is er weer veel mogelijk. Dan kan er in september worden gekortebaand en ja, dan is Heemskerk de eerste.”

 Gaat dinsdag 25 mei Venhuizen zomaar voorbij of wordt er nog iets georganiseerd?
“Achter de voordeur zal er zeker op PinksterDrie worden geproost. Wij organiseren niets, maar de terrassen mogen open. Ik weet zeker dat er dan in groepjes aandacht wordt besteed aan het feest. Echter, het grote feest komt weer in 2022.”

Foto boven: Het voltallige bestuur van Venhuizen, met als vierde van rechts Kees Komen. Uiterst rechts mascotte Pédrie. (gemaakt voor de coronacrisis)

De toenmalige voorzitter sneed ‘s morgens vroeg voor alle deelnemers bloemkolen af

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.