Vele toppers, geen uitgesproken favoriet

26 april 2012 15:10

De kortebaan kan trots zijn op het eerste deelnemersveld van het seizoen 2012. Na een vol drafsportweekend op de langebaan en tegelijkertijd koersen in Groningen, zijn er maar liefst 54 paarden ingeschreven voor de kortebaan in Helmond. Vele toppers behoren tot de 26 combinaties die zijn ingeloot. Spektakel is maandag gegarandeerd!

Een uitgesproken favoriet kent de koers niet. Tusee JL maakt op grond van zijn prestaties de meeste kans. De ruin zette zijn laatste drie kortebaanstarts om in winst, waaronder in Helmond. Hij liep daarna echter een blessure op en stond lang aan de kant. Tijdens de sprintkoersen in Alkmaar ging hij pechvol van de benen. Trainer Aad Pools kondigde voor die koers al aan dat de ruin nog niet in de vorm verkeerde van een jaar eerder. We zijn benieuwd hoe hij er maandag voor staat!

Concurrentie komt uit de stal van Lieven de Groote. Wim van der Mespel is terug achter Le Dream (foto); een gouden combinatie van de beste pikeur en het beste paard uit 2011. De vijf meter starthandicap is geen probleem voor deze klasbak. Vorig jaar in Helmond moest hij in de finale echter van gelijkaf het onderspit delven tegen Tusee JL. Gilbert C.R. en Christophe de Groote is eveneens een bewezen combinatie. De fraaie vosruin heeft nauwelijks minder snelheid dan zijn nu al legendarische stalgenoot, maar heeft naar mate de middag vordert minder lucht.

Ongelukkige loting

Lieven de Groote neemt ook Narten des Lupins mee naar Helmond. De elfjarige ruin liep op de langebaan ruim 300.000 euro bij elkaar. Met de loting zullen de Belgische gasten echter niet gelukkig zijn. Tegenstander Viva’s Limburgia is de lokale favoriet. Mede-eigenaar Karel Gerrits neemt voor de gelegenheid plaats op de sulky. Op een goede dag is deze ruin door niemand te kloppen. Vorig seizoen had deze klasbak ook zo’n dag in Helmond. Gerrits genoot met volle teugen en reikte tot de derde omloop. Tien meter geven op Le Dream was daarin te veel. Maandag start Viva’s Limburgia niet vanaf 310, maar vanaf 305 meter. Wanneer Gerrits het hoofd ook koel kan houden in de finalefase zijn er kansen.

Ook stalgenoot Sin City Dream schatten wij hoog in. De ruin bewees de afgelopen twee seizoenen tijdens zijn eerste start op zijn best te zijn. Helaas was hij steeds in de finalefase moegestreden. In 2010 eindigde hij als vierde in Assendelft, vorig seizoen pakte hij de derde plaats in Utrecht. Wanneer de trots van de Vrienden van Zoef de Haas in de juiste vorm zijn krachten kan sparen tot de finalefase, is er veel mogelijk.

Ook Zephir was vorig jaar tijdens zijn eerste starts op zijn best. Na de tweede plaats in Utrecht en de winst in Amsterdam en Zwanenburg, werd zijn vorm steeds een beetje minder. Hij had nog wel eens een uitschieter, maar zo ‘strak’ als in zijn eerste koersen ging hij niet meer. Een rustige winter kan hem goed hebben gedaan. Een puntje van zorg is de lengte van de baan. Zephir is één van de snelste starters van het circuit en moet de rest van de baan zijn voorsprong proberen ‘uit te zingen’. Een 275 meter-baan lijkt ons meer geschikt.

Grote belofte

Nettare Sas was vorig jaar een grote belofte. Het kwam er bij de hengst echter niet uit. Volgens trainer Aad Pools had hij problemen met het doorkomen van tanden. Dit is inmiddels verholpen. Op basis van de belofte, een paard om in de gaten te houden.

Benieuwd zijn we naar de paarden van Wim van Buijtene die als Brabander een verkapte thuiswedstrijd rijdt. Zam Avon kan op een goede dag verrassen. Yfrie Beemd zette vorig jaar op de Kanaaldijk zijn beste seizoensprestatie neer. Met een tweede plaats op de langebaan van Dinslaken toonde hij afgelopen maandag vorm.

Ook Stal de Groningers komt traditioneel met vers bloed. Prince of Moor leek tijdens de sprintkoersen in Alkmaar een betrouwbare kracht. Milo Star was vorig jaar erg bang. Thuis bij de eigenaren is hij de afgelopen winter gewend geraakt aan de straat door ritjes op en langs de openbare weg. Een paard om in de gaten te houden!

ONZE TIP:

*** Le Dream, Gilbert C.R. en Tusee JL
** Sin City Dream, Zephir en Viva’s Limburgia
* Nettare Sas en Narten des Lupins

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.