Veel politiek begrip voor argumenten draf- en rensport

23 juni 2020 19:52

Het is slikken. Dit jaar zijn er, naar het zich laat aanzien, geen kortebaandraverijen. Vanwege het rondwarende coronavirus heeft de Nederlandse overheid evenementen voorlopig tot 1 september verboden. En als het aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt, zijn evenementen pas weer toegestaan als er een goed werkend vaccin op de markt is. Een bittere pil dus voor de kortebaansport en allen die daarbij betrokken zijn. Maar ook op de langebaan ligt alles voorlopig stil. Zelfs achter gesloten deuren, dus zonder publiek, mag er niet gekoerst worden. Dit in tegenstelling tot de ons omringende landen. In een ultieme poging de vaderlandse politiek op andere gedachten te brengen, protesteerde dinsdag een groep van zo’n honderd betrokkenen uit de draf- en rensport voor de ingang van de Tweede Kamer bij het Binnenhof in Den Haag.

Op initiatief van liefhebber Bas Snoek stond  rond het middaguur een afvaardiging van een kleine honderd betrokkenen uit de wereld van de draf- en rensport aanvankelijk wat onwennig bij elkaar. Bjorn Waterreus van de firma BES Event Service had een groot scherm neergezet pal voor de ingang van de Tweede Kamer. Op het scherm, dat later op last van de politie vanwege de veiligheid verplaatst moest worden naar het grote plein, werd een promotiefilm getoond. Naast beelden van de sport komen in de reportage diverse betrokkenen aan het woord. De boodschap is duidelijk. Vanaf 1 juli moet er in Nederland weer gekoerst worden. Zonder publiek, dat wel. Niemand begrijpt waarom het alleen in Nederland niet mag. De veiligheidsprotocollen van de verschillende koersbanen liggen al lang en breed klaar. In de film wordt dat nog eens met beelden onderstreept.

De trainers, pikeurs en andere betrokkenen poseren voor het door BES Event Service geplaatste scherm.

Persoonlijk

Pas als de eerste politici zich melden en her en der gesprekken ontstaan komt de boel langzaam op gang. Fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie is de meest in het oog springende politicus. Hij komt persoonlijk poolshoogte nemen en onderschrijft de argumenten van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (SNDR), zoals in een petitie verwoord. Hij is graag bereid de lastige situatie waarin de sector zich bevindt aan te kaarten in de Tweede Kamer. “Meer dan aandacht vragen kan ik niet doen”, verontschuldigt hij zich. “Maar mijn steun hebben jullie.” Opvallend is dat Baudet het zelf niet zo nauw neemt met de coronaregels. Wanneer hij een bekend echtpaar begroet, gaat dat gepaard met handen schudden en drie zoenen voor de dame. Naast Baudet laten ook politici van andere partijen hun gezicht zien. Ook zij zijn gevoelig voor de argumenten en spreken hun onbegrip uit over het niet mogen verrijden van de zogenaamde selectieproeven.

Thierry Baudet gaat persoonlijk het gesprek aan.

Om één en ander kracht bij te zetten staan de trainers Caroline Aalbers en Henk Grift in vol ornaat op het Binnenhof. Ook anderen hebben iets van drafkleding aan. Er zijn ook enkele spandoeken. Zo heeft leerlingpikeur Bo Sprengers haar kussensloop in de trein nog even snel van een passende tekst voorzien. Een aantal politici is graag bereid met het uitgedoste gezelschap op de foto te gaan. Om 13.00 uur mogen voorzitter Paul Mulder en manager Cees Pluimgraaff van de SNDR, samen met initiatiefnemer Bas Snoek, een digitale petitie aanbieden aan een commissie bestaande uit afgevaardigden van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Mulder geeft daarbij een mondelinge toelichting.

Voldoende aandacht

Na afloop van de protestbijeenkomst is Mulder tevreden. “De opkomst vanuit de draf- en rensport had van mij wat hoger mogen zijn. Het zijn vaak dezelfde mensen die je ziet. De rest lift mee”, begint hij zijn betoog. “Maar waar het natuurlijk om gaat, is dat ons probleem voldoende aandacht krijgt. En dat is prima gelukt. Het maakt in dit geval niet uit welke politici de handschoen oppakken. Ze zitten allemaal als volksvertegenwoordiger met een bepaalde achtergrond in de Tweede Kamer. Het gaat ons om het uiteindelijke resultaat. Wij willen zo snel mogelijk weer koersen in Nederland.”

Paul Mulder is blij dat er dinsdag aandacht was voor het probleem van de draf- en rensport.

Woensdag vergadert het kabinet over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen en is er om 19.00 uur een persconferentie. Als er dan voor de draf- en rensport geen uitsluitsel komt, is donderdag het coronadebat in de Tweede Kamer. Daar moet de kwestie aan de orde komen. Het lot ligt dus in handen van de politiek.

Tekst en foto’s: Ruud de Groot

Wij willen zo snel mogelijk weer koersen in Nederland

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.