Vanuit de redactie (4): ‘Zijn de regels op de kortebaan extreem?’

18 december 2021 19:57

De kortebaansport moet, met behoud van tradities, met de tijd mee. Veranderingen zijn daarvoor noodzakelijk. Dit gaat nooit vanzelf en altijd van onderaf. De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft de rol van verslaggeving en promotie, maar wanneer wij dat noodzakelijk vinden, zijn wij bereid het voortouw te nemen. Enkele jaren na het stoppen van de column ‘Fan van Jan’ is het gemis voelbaar. Daarom zijn wij begonnen met de nieuwe rubriek ‘Vanuit de redactie’. In de vierde editie: ‘Zijn de regels op de kortebaan extreem?’

Naast de kortebaan houden wij ook van andere sporten. Alleen al met het volgen van onder andere voetbal, wielrennen, atletiek en de kortebaan hebben wij het gewoon druk. Tel het zelf sporten daarbij op en het is een wonder dat er tijd overblijft voor gezin, werk, familie en vrienden.

Grand Prix

Vorige week zondag kwam het kijken naar de Grand Prix van Abu Dhabi daar nog eens bij. Zappend tussen de wereldbeker veldrijden in het Italiaanse Val di Sole maakten wij kennis met een sport die in Nederland door Max Verstappen naar een ongekende populariteit is gestuwd. De tribunes in Abu Dhabi waren oranje en in Nederland keken meer dan vijf miljoen(!) mensen naar de televisie.

Verstappen had direct na de start het nakijken. Zijn concurrent Lewis Hamilton bouwde zijn genomen voorsprong gestaag uit. Het gat ging van één seconde naar twee en werd daarna alsmaar groter. Uiteindelijk groeide deze naar zeventien seconden. Kansloze missie, was ons algemene oordeel. Jammer voor al die enthousiastelingen en vooral jammer voor Max Verstappen zelf.

Wij konden rustig terug naar de cyclocross waarin Fem van Empel en Wout van Aert de lakens uitdeelden. Toch nog maar even kijken naar de Formule 1. Plots vloog er in de 53ste van de te rijden 58 ronden een bolide uit de bocht en klapte tegen een betonnen zijwand. Zwaar beschadigd bleef deze op de baan achter en hinderde daardoor de andere deelnemers. De commentator reageerde enthousiast en riep dat nu alles nog mogelijk was.

Extreme regels

Wij begrepen er niets van en keken verbaasd naar wat volgde. Er moest opnieuw worden gestart. Naïef als wij waren, gingen wij ervan uit, dat de posities zouden worden ingenomen zoals zij waren vanaf het moment van het stilleggen van de race. Verstappen, die in achterstand iets was teruggekomen, elf seconden achter Hamilton. Niets was minder waar. Max Verstappen mocht direct achter Lewis Hamilton plaatsnemen en er moest nog maar één volle ronde worden gereden. Hoe gek kun je het verzinnen? En wij van de kortebaan maar denken dat 5 meter ontheffing en bijloten extreme regels zijn. De afloop van de race is bekend. Max Verstappen won alsnog en alles wat maar enigszins Nederlands was, ging uit zijn dak.

Wij gunnen iedereen het zijne, heel Nederland blij, wij ook blij. Maar zeg ons nooit meer dat de regels op de kortebaan extreem en voor iedereen begrijpelijk moeten zijn.

Over het begrijpen van de regels waren wij het al veel eerder eens. Wij kijken bijvoorbeeld al ons hele leven naar voetbal, maar begrijpen nog steeds niet dat hands in het strafschopgebied de ene keer wel en de andere keer niet bestraft wordt met een penalty, om over het wel of niet uitdelen van een rode kaart maar te zwijgen.

Openstaan voor veranderingen

Nog even terug naar de cyclocross in de sneeuw. Die koers werd vooral georganiseerd om het Internationaal Olympisch Comité erop attent te maken dat veldrijden thuishoort op de Olympische Spelen. Of wij dat ook vinden laten wij even in het midden, maar wij hebben respect voor de poging. De cyclocross is wereldberoemd in vooral België en Nederland. Daar zou de overkoepelende bond genoegen mee kunnen nemen, maar nee, ze willen meer! Wij vinden dat sympathiek en moedig. Openstaan voor veranderingen en verbeteringen en daarin het voortouw  nemen, maakt ons jaloers.

Dat komt vooral, omdat wij de neiging hebben om de cyclocrosscompetitie te vergelijken met ons kortebaanseizoen. Die competitie, met zo’n 30 wedstrijden, begint wanneer wij ons seizoen beëindigen en wanneer zij zijn geëindigd, begint bij ons het kortebaanseizoen weer. Wij zien gelijkenissen in toeschouwersaantallen, beleving en gezelligheid. Alleen de organisatiekosten van de veldritten liggen vijf keer hoger, maar dat wordt dan weer gecompenseerd door de live televisie-uitzending.  En niet onbelangrijk, er wordt aan de toeschouwers 15 euro entree gevraagd of zoals de Belgen het zeggen 15 euro ‘inkom’.

Er is echter nog een groot verschil. Niets ten nadele van onze grootheden in de sport, maar zij zijn niet te vergelijken met helden zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Zij zijn het, die net als Max Verstappen, de sport naar een hoger niveau tillen. Echter, zulke worden maar zelden geboren. Maar wij hebben vertrouwen. Ooit is de kortebaan aan de beurt!

De redactie wenst jou, ondanks de coronamaatregelen, fijne feestdagen en het allerbeste voor 2022!

En wij van de kortebaan maar denken dat 5 meter ontheffing en bijloten extreme regels zijn

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.