
De kortebaansport moet, met behoud van tradities, met de tijd mee. Veranderingen zijn daarvoor noodzakelijk. Dit gaat nooit vanzelf en altijd van onderaf. De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft de rol van verslaggeving en promotie, maar wanneer wij dat noodzakelijk vinden, zijn wij bereid het voortouw te nemen. Enkele jaren na het stoppen van de column ‘Fan van Jan’ is het gemis voelbaar. Daarom zijn wij begonnen met de nieuwe rubriek ‘Vanuit de redactie’. In de derde editie: ‘Zo kan het ook met zestien deelnemers’.
Hoewel de verleiding groot is om nu over de coronaperikelen te schrijven, houden wij het in deze column enkel en alleen bij de kortebaan en dan met name over het kortebaanseizoen 2022. Wij wensen het tegenovergestelde, maar zoals wij al eerder hebben aangegeven maken wij ons zorgen over het aantal beschikbare paarden.
Onze traditionele belronde bij de trainers en -eigenaren, vlak voor het seizoen, zal veel duidelijk maken. Wanneer hieruit blijkt dat de aanwas beduidend minder is dan voorgaande seizoenen hopen wij dat de SNDR in samenspraak met de Kortebaanbond, trainers, pikeurs en eigenaren tot het besluit komt om het maximale aantal deelnemers te verminderen. Dit heeft als enige doel om het aantal beschikbare paarden gelijk te verdelen over de geplande 29 (!) kortebanen.
Enthousiast over zestien paarden
Het is niet aan ons, maar welk aantal is dan het meest logisch en aantrekkelijk? Elke vermindering anders dan naar zestien deelnemers zorgt voor een onevenwichtige kortebaan met stilstaande nummers, en/of een gehele omloop voor het elimineren van één deelnemer. Wij gaan daarom voor zestien deelnemers per kortebaan. En hoe langer wij daar over nadenken, hoe enthousiaster we worden! Het geeft ons tevens de gelegenheid om een al jaren sluimerend en steeds weer aangepast idee in stelling te brengen.
Allereerst de consequenties van een ‘gewone’ kortebaan met zestien paarden. Een kortebaan met gewone pauzes duurt dan maximaal 3 uur. Voor de één ideaal, voor de ander onbestaanbaar. Als tweede zijn er minder wedmogelijkheden. Dat is jammer, maar de organisaties zijn door de nieuwe wet ’Kansspelen op afstand’ al gedwongen minder financieel afhankelijk te zijn van de wedomzet. Dus die schade lijkt beperkt. Daarnaast zijn er nog andere, minder vervelende gevolgen. Door de vermindering van het aantal deelnemers kan de reiskostenvergoeding, zonder kostenverhoging voor de organisaties, met 50 procent worden verhoogd en de vier eindprijzen vallen in individuele bedragen hoger uit.
Ons alternatief
Er is niet veel vervelender dan als eigenaar, trainer of pikeur een loting voor een kortebaan verwachtingsvol te vernemen en dan te lezen/horen dat jouw paard uitgerekend de favoriet of een niet te kloppen tegenstander heeft geloot. Van het schrikbeeld om na verlies in de eerste omloop direct weer naar huis te kunnen, gruwen ervaren én onervaren deelnemers.
Een herkansingsomloop met de acht verliezers na de eerste omloop voorkomt dat deelnemers na verlies direct weer naar huis kunnen. Wij denken dat een herkansing ervoor kan zorgen dat potentiële deelnemers eerder gaan deelnemen. Je hebt tenslotte de garantie aan minstens twee omlopen deel te nemen!
Natuurlijk, het is even schrikken. De kortebaan was altijd een afvalkoers, af is af. Maar heeft iemand zich ooit afgevraagd of dat wel het beste is voor de sport? Onder druk wordt alles vloeibaar, wie de geschiedenis kent van de kortebaan, weet dat zij zich altijd aan de omstandigheden heeft aangepast.
De reglementen
De acht winnaars van de eerste omloop gaan direct over naar de tweede omloop en krijgen bij de loting de nummers 1 tot en met 12. De acht verliezers loten voor de herkansingsomloop tussen de letters A tot en met H (voorgeprogrammeerd in het programma). Na de pauze van de eerste omloop wordt er begonnen met de herkansingsomloop: A tegen B, C tegen D enz. De vier winnaars plaatsen zich alsnog voor de tweede omloop. De vier verliezers kunnen naar huis. Na een pauze wordt er vervolgd met de tweede omloop met twaalf deelnemers. Daarna gaan we verder zoals we al jaren doen. De tijdsduur is vergelijkbaar met een reguliere kortebaan met 24 paarden. Je hebt immers net zoveel ritten.
Het kan zijn dat de loting voor de tweede omloop zo uitvalt dat deelnemers die elkaar in de eerste omloop troffen elkaar opnieuw loten. Het zal niet vaak voorkomen, maar wanneer dit gebeurt, dan is het maar zo. Dit kan immers ook gebeuren in de derde, vierde of beslissende omloop.
Met zestien deelnemers in de eerste omloop kunnen de liefhebbers van het wedden alle gebruikelijke spellen spelen. De tweede omloop heeft twaalf deelnemers. Je kunt dan dus opnieuw gaan voor Winnend, Plaats en Winscore.
Niet meer dan twee paarden
Tot slot een iets minder sympathieke maatregel. Door het mindere aantal starters per kortebaan mag een eigenaar met niet meer dan twee paarden deelnemen. Eventueel kunnen zij wel een derde en vierde paard op de reservelijst zetten en daarmee deelnemen wanneer er niet voldoende inschrijvingen zijn.
Vanuit diverse geledingen horen en lezen wij dat actie is geboden. Wij gaan er dan ook vanuit dat bovenstaand idee daar een bijdrage aan levert. Wij zijn ervan overtuigd dat de kortebaan, die al meer dan 250 jaar bestaat, ook deze storm zal overleven!
Van het schrikbeeld om na verlies in de eerste omloop direct weer naar huis te kunnen, gruwen ervaren én onervaren deelnemers
Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!
Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.