Van der Mespel: ‘Reed met panklare auto in de rondte’

6 augustus 2021 10:37

Wim van der Mespel drukte bij zijn seizoendebuut direct weer een dikke stempel op de koers. Hij reed zijn beide paarden in de prijzen en won als gastrijder van Chief One de finale. Vooral met Falco veroverde Van der Mespel de harten van de hebbers. De voormalig kortebaankampioen geeft de credits echter aan zijn collega Micha Brouwer. “Ik reed met een panklare auto in de rondte.”

Slechts één dag van te voren hoorde Wim van der Mespel dat hij in Emmeloord, waar de 261e kortebaan van Santpoort werd verreden, in actie moest komen. Micha Brouwer mocht door een schorsing niet starten, wat ruimte bood voor Van der Mespel. Die pakte dat buitenkansje met beide handen aan. De hoefsmid reed Feria de Rheve naar de derde omloop en finishte als derde met Falco.

Van der Mespel was erg te spreken over zowel de negenjarige ruin als over Micha Brouwer “Micha heeft hem heel goed voorbereid en van alles geleerd. Ik reed in feite met een panklare auto in de rondte. Petje af voor hem. Falco is een paard uit een boekje. Chief One heeft hem tijdens de derde omloop heel erg pijn gedaan. Dat was een keiharde rit tot de streep waar Falco pas twintig meter voor de finish werd achterhaald en met een hoofdje werd geklopt. Knap dat hij zich daarna heeft herpakt en na bijloting als derde is gefinisht.”

Gas geven

Daarmee was de koek nog niet op voor Van der Mespel. Omdat Rick Wester zijn beide paarden naar de finale reed, kreeg hij ook een kans achter Chief One. Ook deze kans liet Van der Mespel niet lopen, want na een kamprit was Chief One te sterk voor Archange de Jiel en won zijn tweede kortebaan op rij. “Ik vroeg Rick hoe ik Chief One moest rijden, want voor de finale heb ik slechts 300 meter met hem gelopen. “Gas geven”, zei Rick. Dat heb ik gedaan. Tijdens de eerste rit was ik te gretig en ging Chief One door een onoplettendheid van mij in de fout. De tweede rit won ik het gemakkelijk en de kamprit eigenlijk ook. Ik zag dat ik Archange de Jiel na het middenstek kon pakken. Daar kreeg hij het moeilijk, terwijl Chief One gewoon doorstampte.”

Van der Mespel zou maar wat graag vaker willen starten op de kortebaan, maar heeft het te druk met zijn hoefsmederij. “Falco was oorspronkelijk mijn rit op de kortebaan voor dit jaar. Omdat ik tijdens de eerste kortebaan van het seizoen geen vrij kon maken, ging die rit naar Micha. Het is een mooie sport, maar het kost helaas heel veel tijd.”

Luister hier het hele interview met Wim van der Mespel terug.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.