Van der Mespel: ‘Keek van boven iemand mee’

12 september 2014 22:21

En daar was ‘ie weer, als een duveltje uit een doosje. Op de momenten dat hij kansloos lijkt, weet Wim van der Mespel altijd te verrassen. Met Lifeislife BR zorgde de Leidschendammer voor een enorme stunt door de kortebaan van Hillegom te winnen. Het was een emotionele middag voor de kortebaankampioen van 2011. “Van boven keek er iemand mee.”

Strak in het pak arriveerde Van der Mespel pas laat, de meeste paarden waren zelfs al voorgewerkt, op de Meerlaan. De catchdriver had eerder die dag afscheid genomen van de vrouw van zijn opa en eigenlijk stond zijn hoofd helemaal niet naar kortebanen. Maar de plicht roept nu eenmaal. “Ik hoefde toen ik aankwam niets meer te doen; alles was al voor mij gedaan. John Dekker had zelfs mijn paarden al voorgewerkt. Op zulke momenten blijkt, weer eens, wat een fijne collega’s ik heb.”

Van der Mespel kwam in Venhuizen voor het eerst met Lifeislife BR in actie. “Toen gaf hij Timmy H prima partij. In zijn daaropvolgende starts werd hij echter steeds minder. Met zijn snelheid was niets mis, daar heb ik nooit aan getwijfeld, maar hij kwam steeds moeilijker weg. De overgang naar Cees Hetteling heeft hem goed gedaan. Hij heeft hem anders ingespannen en op zijn voeten gezet. Ik heb vandaag geen risico met hem genomen in het startvak. Met andere paarden ben ik veel sneller weg. Desondanks heeft hij op snelheid geen enkele rit verloren. Alleen tijdens de finale werd het spannend. Tijdens de tweede rit kwam Iper Flying op volle snelheid aan de kar, maar was de voorsprong in feite groot genoeg. Alleen die verkeersdrempel halverwege het parkoers kon het nog verpesten, want door die hobbel in het parkoers, kwam hij steeds in moeilijkheden. Ik heb mijn ogen dicht gedaan en zitten hopen dat hij niet weg zou springen. Gelukkig hield hij zijn hoofd erbij.”

Het werd ook wel weer eens tijd voor een overwinning van de hoefsmid. “Ik was er zeker aan toe. Moedeloos werd ik er soms van. Het is enorm frustrerend wanneer je keer op keer goed start met je paard, maar dan twintig meter voor de finish alsnog wordt ingehaald. Zo ging het bijna elke kortebaan. Dit is dus wel even lekker.”

Door zijn zege werd Van der Mespel herinnerd aan een overwinning met Timothy’s Way, zes jaar geleden in ’t Zand. “Toen was net enkele dagen eerder mijn opa overleden. De bloemen zijn toen naar zijn graf gegaan. Dat ga ik dit keer zeker weer doen. Net als toen leek het vandaag alsof er iemand van boven mee keek.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.