Van der Mespel: ‘Eliot Charisma is een koekje, klaar om af te bakken’

10 juli 2022 09:50

Wim van der Mespel werd op het allerlaatste moment opgetrommeld om Eliot Charisma in Hoofddorp te begeleiden als vervanger van de zieke Lindsey Pegram. Zulke klusjes kun je wel aan de voormalig kortebaankampioen overlaten. Het gelegenheidsduo zette de koers naar zijn hand en pakte knap de overwinning. Van der Mespel was vol lof over de elfvoudig kortebaanwinnaar. “Eliot Charisma is een koekje, klaar om af te bakken.”

Eliot Charisma en Lindsey Pegram zijn al jaren een onafscheidelijk duo, maar afgelopen week belandde Pegram in het ziekenhuis. De laatste berichten zijn positief en Pegram is in elk geval weer thuis. Mark de Jong moest echter op zoek naar een vervanger en benaderde Wim van der Mespel. “De reden dat ik vandaag in Hoofddorp was, is niet natuurlijk niet leuk”, relativeerde Van der Mespel meteen na afloop. “Ik heb zojuist met Lindsey gebeld. Ze is blij voor me, maar ik zag wel dat ze nog niet zichzelf is.”

Het was niet de eerste keer dat Van der Mespel met Eliot Charisma in actie kwam. “Enkele jaren geleden ben ik al eens met hem gestart in Heemskerk. Toen vond ik dat hij niet hard genoeg ging. Zo zie je maar, dan kun je dik dertig kortebanen hebben gewonnen, zelfs dan kun je je nog lelijk vergissen.” Van der Mespel is doorgaans bedreven in het op de baan klaar te stomen van de paarden, maar aan Eliot Charisma hoefde hij niets meer te doen. “Eliot Charisma is een koekje, klaar om af te bakken. Ik heb vooraf geen contact gehad met Lindsey en ben dus zo’n beetje mijn eigen gang gegaan.”

De combinatie versloeg tijdens de eerste twee omlopen Jesican en Gaya Vip, maar had vervolgens moeite met Kelsa Europoort. Na de eerste rit gewonnen te hebben, maakte de regerend kampioen van Nederland vervolgens gelijk. Tijdens de kamprit draafden beide paarden niet zuiver het startvak uit, maar werd alleen Kelsa Europoort uitgeschakeld. Van der Mespel beseft dat hij daar goed weg kwam. “Dat was een enorme doorslag. Wanneer ze ons daar uitschakelen en naar huis sturen heb ik er niets over te zeggen.”

Handigheidje

Tijdens de finale kwam de ervaring van Van der Mespel bovendrijven. “Ik had echt schrik van Southwind Raptor. Ik hem in het verleden twee keer vijf minuten gereden en hij hoort in mijn top drie van snelste paarden. Die laatste rit heb ik gestolen van Marco (Spin, red.). Dat was een handigheidje, waardoor wij heel goed weg waren. Ik heb de proppen getrokken en gas gegeven. Normaal ben ik voorzichtig met wegrijden, maar nu moest ik direct het verschil maken. Wanneer Southwind Raptor aan de kar komt, ben je geklopt.”

Volgende week maandag staat Stompwijk, de thuiswedstrijd van Van der Mespel, op het programma en ook dan is hij van de partij. “Ik rijd dan waarschijnlijk Ferran Convital van Cees Imming. Ik heb hem vandaag gewerkt en hij bevalt me wel. Mijn tweede deelnemer is normaal gesproken Eliot Charisma, al hoop ik eigenlijk dat Lindsey hem dan weer zelf rijdt.”

Ik had echt schrik van Southwind Raptor

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.