Van der Mespel: ‘Echt een paardje voor mij’

18 juli 2014 07:15

De tijd van ‘Wimpie’ is definitief voorbij. Voortaan is Wim van der Mespel ‘Mister 295’ op de kortebaan. Donderdag won hij met Selim, die voor het eerst vijf meter ontheffing had, in IJmuiden.

Het is geen toeval meer. Sinds de invoering van de regel (in 2010) dat paarden ontheffing krijgen na drie starts, en een winsom lager dan 1500 euro wat later 750 euro werd, won Van der Mespel op deze manier met Sir Kali, Torchlight As, Jupiter Diamant, Appie Swagerman, Axel Cartouche en Time after Time. Daar kwam donderdag dus Selim nog bij. En dan zijn de overwinningen met vierjarige paarden niet eens meegerekend.

Voorbereiding

Het geheim zit in de uiterst secure voorbereiding. “In het voorwerk ga ik net zo lang door totdat ik tevreden ben over de start. Soms moet een paard wel vijf keer voor de kar, maar het moet wel optimaal zijn. In mijn hoofd speel ik dan de startplaat af. Meestal komt dat goed overeen met de echte plaat. In de koers weet ik dan precies wat ik aan mijn paard heb. Ik kan heel scherp van start, zonder te vroeg te gaan. En dan met die vijf meter voor kom je een heel eind. Vandaag met Selim bijvoorbeeld pakte ik soms wel zeven tot acht meter. Ja, haal ons dan nog maar eens in.”

Selim noemde hij ‘echt een paardje voor mij’. “Eigenaar Michel Roggen had mij in Hoofddorp al gevraagd. Hij zag het wel zitten met Selim, zeker op 295 meter. Ik had hem zelf ook al gezien de vorige starts. Ik zag dat hij snel kon vertrekken, dat was een prettige wetenschap. Ik hoorde van trainer Hans Bot ook dat het een vliegtuig is, maar wel lui. Dat heb ik gemerkt, soms geeft hij het na honderd meter zomaar op. Om dit te voorkomen heb ik hem flink gewerkt in het voorwerk. Aan het einde van de koers brak dat hem wel op. Gelukkig pakte het goed uit.”

Stompwijk

Na een moeizame seizoenstart heeft Van der Mespel nu de juiste ‘flow’ te pakken. Hij gaat nu voor het eerste succes op zijn ‘thuisbaan’ in Stompwijk. “Ik hoop het. Op de één of andere manier zit het daar nooit mee. Ik kan me weinig rustige ritjes herinneren. In 2012 was ik nog het dichtste bij. Met Giovanni had ik toen verschrikkelijke ritten gereden, terwijl tegenstander Victory Boy S rustig in de wagen stond te wachten. Erg jammer. Het zou prachtig zijn als het dit jaar wel lukt.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.