Van der Mespel: ‘Dat gevoel van toen is er nog steeds’

10 oktober 2021 14:26

Wim van der Mespel zorgt zo vaak voor een verrassing, dat het eigenlijk geen verrassing meer is. Tijdens de laatste kortebaan van het seizoen in ’t Zand zorgde de catchdriver voor een stunt van jewelste door Lordspirit naar de zege te sturen. Een overwinning die al vier jaar in de sterren stond. Van der Mespel: “Dat gevoel dat ik toen bij hem had, is er nog steeds.

In 2017 maakte Lordspirit onder de hoede van Caroline Aalbers zijn debuut op de kortebaan. Na een tweede plaats in Egmond aan den Hoef lukte het de hengst niet om een volgende stap te zetten. Wim van der Mespel startte dat seizoen twee keer met hem; beide keren werd de combinatie al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Desondanks maakte Lordspirit indruk op Van der Mespel. “Ik was toen al van hem gecharmeerd”, kijkt Van der Mespel terug op die eerste kennismaking. “Toen hij weg moest bij Caroline, wilde ik hem zelfs kopen. Leuk dat ik nu na al die jaren de eerste ben die met hem wint. Het geval dat ik toen bij hem had, is er dus nog steeds.”

Lekke banden

Waar het in 2017 niet lukte, bond op de geïmproviseerde kortebaan van ’t Zand de combinatie de ene na de andere tegenstander aan de zegekar. Het betekende voor Van der Mespel zijn eerste overwinning sinds ruim vier jaar, toen hij in Lisse in de stromende regen zegevierde met Viking Cehere. Van der Mespel werd verrast door de dadendrang van Lordspirit. “Als je me vanochtend had gezegd dat ik zou gaan winnen, had ik gezegd: ‘Dat kan, maar dan wel met Falco’. Dit komt voor mij dus ook als een complete verrassing. Toch denk ik dat hij verdiend heeft gewonnen. Hij heeft het niet cadeau gehad en mij positief verbaasd. Ik heb echt een heel leuk middag gehad, ondanks al de materiaalpech. We grossierden namelijk niet alleen in mooie ritten, maar ook in lekke banden.”

Het blijft jammer dat een vakman als Wim van der Mespel door werkzaamheden niet elke kortebaan aanwezig kan zijn. Ondanks dat hij regelmatig een kortebaan moet laten schieten, zal hij voorlopig echt geen afscheid nemen. “Wanneer ik een paar leuke paarden heb, maak ik er echt wel tijd voor. Maar ik kan je niet beloven dat ik volgend jaar het hele circuit van dertig kortebanen af ga lopen. Misschien kom ik er nog wel op terug, maar voorlopig blijf ik het zo doen.”

Luister hier het hele interview met Wim van der Mespel terug.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.