Van der Mespel: ‘Boete veel te zwaar’

14 december 2012 16:02

Voor Wim van der Mespel heeft het Nederlands kampioenschap op de kortebaan in Lisse een vervelend staartje gekregen. De kortebaankampioen van 2011 kreeg het aan de stok met de functionarissen Martin Eeken en Jaap Poelstra en moest zich voor zijn acties verantwoorden. Het tuchtcollege legde Van der Mespel een flinke boete op.

Naast een voorwaardelijke schorsing van veertien dagen met een proeftijd van twee jaar kreeg Van der Mespel een sanctie opgelegd van maar liefst 750 euro. “Een belachelijk hoog bedrag”, vindt Van der Mespel. “Ik heb nog nooit iemand moedwillig van de benen gereden en met mijn strafblad kan je nog geen open haard aansteken. Deze boete vind ik veel te zwaar.”

Vrije dag

“Ondanks dat ik de afgelopen jaren behoorlijk in het prijzengeld heb gereden, levert het kortebanen mij financieel niets op”, legt de 27-jarige Leidschendammer uit. “Het kost simpelweg geld. Ik moet vrije dagen opnemen van m’n werk als hoefsmid en moet soms klanten afzeggen. Wanneer het niet anders kan, begin ik ’s morgens al om vijf uur, om zo ’s middags op tijd op de kortebaan te zijn. Tijdens een kortebaanzomer verlies ik zo’n acht kilo aan lichaamsgewicht. Ik wil niet klagen en een hobby mag best geld kosten, maar met zo’n boete erbij wordt het allemaal te gortig.”

Van der Mespel kwam donderdag 27 september met de twee functionarissen in botsing. De pikeur zag tijdens de tweede omloop vanaf de sulky achter Beat It tegenstander Victory Boy S in onregelmatige gangen het startvak verlaten en rekende op een uitschakeling. In plaats van een witte vlag en een plek in de derde omloop voor zijn paard mocht de rit doorgang vinden en sleepte Victory Boy S een kamprit uit het vuur. Omdat Van der Mespel een week eerder in Enkhuizen voor hetzelfde vergrijp wél werd uitgeschakeld, ging hij verhaal halen bij de voorzitter van draverijcomtié, Jaap Poelstra. Dat deed Van der Mespel eerst vanaf de sulky en later te voet. Beat It verloor uiteindelijk ook de kamprit.

Beroep

Het bezoekje aan Poelstra en Eeken kwam hem duur te staan. Van der Mespel kreeg drie klachten aan zijn broek. Hij was te ruw geweest voor z’n paard, had volgens het draverijcomité de functionarissen beledigd en het aanzien van de drafsport beschadigd. Donderdag 22 november moest hij voor het tuchtcollege verschijnen. “Hoewel Douwe Frerichs (hij was als redacteur van Draf&Rensport aanwezig, red.) vond dat ik alle aanklachten netjes geformuleerd kon weerleggen, had mijn kant van het verhaal geen enkele invloed. Ik vond het vreemd dat er geen aantekeningen of notulen werden gemaakt. Het leek wel of de eis voor de zitting al vast stond.”

Van der Mespel lijkt in beroep te gaan tegen zijn straf. “Natuurlijk was mijn reactie niet goed in Lisse. Met de helft van het bedrag kan ik leven. Ondertussen twijfel ik of ik nog wel door moet gaan met de kortebaansport. De lol is er in ieder geval goed vanaf.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.