Van der Blonk: ‘Kleppen naar voren, ijzers eraf’

9 augustus 2016 21:19

Niet alleen de toeschouwers en de concurrentie waren verrast. Ook pikeur Andries van der Blonk had de overwinning van Dutch Buitenzorg tijdens het Nederlands Kampioenschap in Nootdorp totaal niet zien aankomen.

“Hij heeft nog niet eerder één stap goed weg willen lopen en maakte steeds na vijftig tot honderd meter galoppades. Gisteren hebben we nog met hem geoefend, maar hij toonde geen verbetering”, sprak Van der Blonk vol verbazing. Het voorwerk beviel de pikeur ook niet. “Hij sprong weer. We hebben toen zijn kleppen naar voren gebonden en zijn voorijzers eraf gehaald. Dat bleek een uitvinding. Nadat ik vervolgens weer met hem had gewerkt, zei ik op het stalterrein: ‘er komt geen paard meer aan de kar’. Dat leverde een hoop gelach op. Natuurlijk was het een beetje bluf, maar het is wel aardig uitgekomen.”

Navy Blue

De stunt van Dutch Buitenzorg toonde veel gelijkenissen met de winst van Navy Blue en Van der Blonk in Nootdorp, twaalf jaar geleden. Het paard van Stal Assendelft had tot Nootdorp nog weinig laten zien, maar draafde na wat veranderingen in de aanspanning als grote verrassing naar de overwinning. Toen won hij twee dagen later ook in Santpoort. Het zou zomaar kunnen dat Dutch Buitenzorg hetzelfde pad bewandelt. “We hebben hem ook ingeschreven voor Beverwijk. Hij heeft dan dus nog vijf meter voor.”

Van der Blonk ziet echter ook een minpunt. “Hij kan natuurlijk niet altijd op blote voeten lopen. Maar deze overwinning heeft hij alvast. Sowieso wordt het straks vanaf de basisafstand moelijker. De start heeft hij nog niet helemaal door. Ik moet hem steeds rustig op de benen zetten. Maar hier kunnen we zeker mee verder. Hij heeft vandaag een hoop geleerd.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.