Van der Blonk kan leven met voorwaardelijke straf

15 januari 2014 16:26

De vervolgde openbare hoorzitting van het tuchtcollege van de NDR in de ‘zaak Zenito Hanover’, woensdag 15 januari gehouden, heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd. Wel stelde de aanklaagster haar strafeis bij; in plaats van een deels onvoorwaardelijke straf hoorde Andries van der Blonk een geheel voorwaardelijke straf eisen. De oud-trainer uit Assendelft kan er mee leven.

Van der Blonk kwam in het beklaagdenbankje terecht nadat Zenito Hanover (foto) positief werd getest op Aicar, een prestatiebevorderend  middel. Hoewel het voor mens en dier een lichaamseigen stof is, bleek uit een bloedtest na zijn overwinning in Bemmel vorig jaar dat de concentratie van deze stof bij Zenito Hanover hoger was dan is toegestaan.

Na de eerste hoorzitting in oktober kregen Van der Blonk en eigenaar Emiel Bousie de gelegenheid om aan te tonen dat Zenito Hanover van zichzelf een verhoogde waarde heeft. Uit een tweede bloedtest bleek dat niet het geval. Bousie wees daarna op een onderzoek van de Universiteit van Utrecht waaruit bleek dat het toedienen van Aicar een geldverslindende onderneming is. Een persoon van 70 kilo heeft pas na dagelijks gebruik gedurende een maand, profijt van deze ‘kuur’. Bovendien zou dit 1.000 euro per dag kosten.

Strafeis

Bousie en Van der Blonk konden de beschuldiging echter niet weerleggen, waarna de aanklaagster overging tot de strafeis. Ze toonde zich coulant en erkende dat het een complexe zaak betrof. Daarom stelde ze haar eis bij naar een voorwaardelijke straf van 2.000 euro met een proeftijd van twee jaar. Eerder had ze een straf van 2.000 euro geëist waarvan 1.000 euro onvoorwaardelijk met eveneens een proeftijd van twee jaar.

Van der Blonk kan leven met deze eis. “Het is een moeilijke zaak. Ik begrijp dat het tuchtcollege tot een bestraffing over moet gaan, ook al weet ik zeker dat wij hem niets hebben toegediend. Met deze strafeis heb ik geen problemen.” De definitieve uitspraak van het tuchtcollege volgt over twee weken.

Hoewel de eventuele gevolgen voor de uitslag van de kortebaan in Bemmel niet werden besproken, lijkt het onwaarschijnlijk dat Zenito Hanover zijn overwinning mag behouden. Daarmee valt dan direct de beslissing in het klassement ‘Kortebaanpaard 2013’, dat nog geen winnaar heeft opgeleverd. Wanneer Zenito Hanover zijn zege moet inleveren, gaat de overwinning in Bemmel naar Blackpearl Trans R, die daarmee stalgenoot en concurrent Black Beauty Venus alsnog passeert. Mocht dit daadwerkelijk gebeuren, prolongeert de nu zesjarige merrie haar titel. Daarmee is ze de opvolgster van de legendarische Mr.Postman, die dit klassement in 2002 en 2003 twee jaar op rij wist te winnen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.