Van der Blonk: ‘Had er een hard hoofd in’

26 september 2014 08:43

Het kan op de kortebaan raar lopen. Na de koers in Roden was John de Leeuw favoriet nummer één voor het winnen van het kampioenschap bij de pikeurs. Met zijn paarden Asko Bond en Evison had de tweevoudig kortebaankampioen in Lisse ook nog eens twee ijzersterke troefkaarten om zijn voorsprong verder uit te bouwen. Maar zoals vaak tijdens dit seizoen verliep de koers totaal anders. De Leeuw werd voordat de punten werden verdeeld uitgeschakeld en Frans van der Blonk profiteerde optimaal. Zijn Co Swagerman liep voor de vierde keer dit seizoen de concurrentie aan gruzelementen en verschafte zijn trainer en pikeur een riante uitgangspositie voor de finale van 2014 in ’t Zand.

Van der Blonk werd verrast door het optreden van zijn pupil, die een dag eerder ook al in Roden actief was. “Hij was prima hersteld van zijn inspanningen in Roden, maar toch had ik er een hard hoofd in. In Medemblik had ik zelf met Windsor Forest gereden en hij maakte toen een prima indruk op mij. Ik heb er geen moment rekening mee gehouden dat we hem, zeker met die tien meter achterstand bij de start, konden kloppen. Het lukte wonderwel. Grandioos.”

Zonder slag of stoot ging het zeker niet en ook in het verdere verloop van de koers moest Co Swagerman tot het uiterste om zijn tegenstanders te kloppen. Dat het de vijfjarige ruin keer op keer lukte zegt alles over zijn niet aflatende vechtlust. “We waren gelukkig met de twee galoppades van Zalvador Spendic tijdens de tweede omloop, maar daarna heeft hij geen gemakkelijke rit meer gehad. Tien meter geven aan Ottimo du Closet is geen eenvoudige opgave en ook tegen Qualva Nonantais moest hij vol aan de bak. Het beste was er daarna wel vanaf.”

Geluk

De verrassende Howings Kumpel was tijdens de finale de tegenstander van Co Swagerman. Zijn pikeur Wim van Buytene speelde het spelletje de hele middag in het startvak sluw uit, waardoor zijn pupil, die overigens een prima indruk maakte, relatief fris de eindstrijd haalde. Toch wist Co Swagerman ook deze laatste horde te nemen, zij het met het nodige geluk. “Daar kwamen we goed weg”, beschouwde Van der Blonk na. “Het gat was tijdens de eerste finalerit te groot. Tijdens de finalefase loop je geen vijf meter meer goed. De tweede start was beter, waardoor we er een kamprit uitsleepten. Maar tijdens die kamprit zaten we er weer niet bij na de start. Gelukkig startte Howings Kumpel te vroeg, want die achterstand hadden we nooit meer dicht gelopen.”

En zo is Van der Blonk opnieuw de koploper in het pikeursklassement. “Het gaat er om spannen. Het gaat nu tussen John en mij; Ruud is definitief afgehaakt. John moet winnen in ’t Zand om mij te achterhalen. Ik zie in Co Swagerman geen favoriet voor de zege in ’t Zand. Wil je met een starthandicap winnen, is een gunstig koersverloop noodzakelijk. In een veld met de beste 24 paarden van het seizoen lijkt dat niet mogelijk. Daarnaast is de baan daar niet erg lang. John moet het nu maar laten zien, het is aan hem om dit gat van vier punten te dichten. Het winnen van het trainersklassement is leuk meegenomen, maar het gaat om het pikeursklassement.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.