Van der Blonk: ‘Er is er toch één sneller’

14 september 2012 08:45

Blackpearl Trans R haalde in Purmerend voor de zevende keer op rij de finale, maar moest net zoals in Hoofddorp haar meerdere erkennen in Andrea Swagerman. De vijfjarige ruin liep met Frans van der Blonk op de sulky een ijzersterke koers en boekte zijn tweede overwinning van dit seizoen.

“Natuurlijk heeft iedereen het over Blackpearl Trans R, maar er blijkt er nu toch één sneller te zijn”, glundert Van der Blonk na afloop. “Dit is echt schitterend, hij ging verschrikkelijk hard. Hij had moeite met het voordraaien, omdat hij dan bijna haaks om moet. Het duurt dan even voordat hij op gang komt. Dat was de reden dat zowel Gilbert CR als Victory Boy S allebei halverwege de ritten langszij kwamen, maar toch wist hij deze nog te winnen. Achteromdraaien ging wat dat betreft gemakkelijker. Je geeft dan wel twee meter extra weg, maar dat maakt voor hem niet uit.”

In Schagen was Andrea Swagerman al na één omloop door twee galoppades uitgekoerst. “Het was daar te glad voor hem, waarschijnlijk door de klinkers”, kijkt Van der Blonk terug. “Voor vandaag hebben wij zijn beslag veranderd; hij droeg nu zijn zogenaamde ‘kortebaanbeslag’. Het werkt voor hem niet om zowel op de korte- als op de langebaan met dezelfde ijzers te lopen.”

Kalender

Andrea Swagerman heeft een drukke week voor de boeg. Aanstaande maandag start de vijfjarige ruin in Medemblik en donderdag volgt de kortebaan in Enkhuizen. “Het is een prioriteit om daar te starten. Zijn eigenaren komen uit Enkhuizen.”

Ook de route van de nummer twee op de Nieuwstraat is inmiddels bepaald. Trainer en pikeur Aad Pools zet met Blackpearl Trans R vol in op het Nederlands kampioenschap, donderdag 27 september in Lisse. “Ik was eigenlijk van plan om met haar in Enkhuizen deel te nemen, maar ik denk dat wij die kortebaan overslaan”, kijkt Pools vooruit. “Zo is ze straks helemaal fris voor Lisse, want daar wil ik absoluut met haar starten.”

Lees alle uitgebreide reacties vanaf vrijdag 21 september in het magazine Draf & Rensport.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.