Van der Blonk: ‘Een wonder dat hij het volhoudt’

11 augustus 2016 22:18

Tot de kortebaan van Nootdorp hield niemand rekening met Dutch Buitenzorg, maar dat is na twee weergaloze koersen in drie dagen volledig anders. Ook op de Breestraat in Beverwijk was de zesjarige ruin een klasse apart en was het slechts twee dagen na zijn overwinning tijdens het Nederlands kampioenschap in Nootdorp weer raak. Pikeur Andries van der Blonk was lyrisch. “Het is een wonder dat hij het zo lang volhoudt.”

Na zijn sensationele overwinning werkte Dutch Buitenzorg ontspannen toe naar de kortebaan in Beverwijk. “Na de koers in Nootdorp heeft hij een middagje vrij gehad”, kijkt Van der Blonk terug. “Hij is altijd in de bak; wanneer hij thuis komt, wil hij alleen maar eten. Ik heb hem gisteren zelfs nog wat extra moeten geven. Vanochtend heb ik hem thuis voor de koers lichtjes uitgereden, zodat hij zijn stijvigheid kwijtraakte.”

Wonder

Tijdens de eerste rit in Beverwijk leek het echter al mis te gaan. Chaman Rapida schoof halverwege het parkoers langszij en Dutch Buitenzorg gaf er direct de brui aan door in galop te springen. Van der Blonk had daar een eenvoudige verklaring voor. “In Nootdorp liep hij zonder voorijzers. Ik heb er voor Beverwijk toch weer wat onder geslagen, want anders houden zijn hoeven het niet uit. Hij sprong gelijk weer, en trapte daarbij één van zijn ijzers af. Daarna hebben we hem weer de hele middag op zijn blote voeten laten lopen. Het is een wonder dat hij het zo een hele middag volhoudt. Twee middagen is helemaal een wonder. Op de langebaan doen we het ook wel eens, maar dan moet er gelijk weer wat onder, anders gaan ze door hun hoeven heen. Je kon het wel voelen aan het einde. In Nootdorp had hij er minder last van, want daar lag een dikke laag zand. Hier stapte hij door het zand heen, omdat het nat was.”

Op weg naar de finale schakelde Dutch Buitenzorg zonder zich bovenmatig in te hoeven spannen Barbert uit, die dit seizoen nog geen enkele tweekamp op snelheid had verloren. “Geen partij”, durfde Van der Blonk zelfs te beweren. “Ik zette alles op alles en ging harder weg dan eerder die middag. Hij pakte het onderweg geweldig op en we kwamen niet in de problemen.”

Wanneer Dutch Buitenzorg weer aan de start komt op de kortebaan, weet Van der Blonk nog niet. “Woensdag loopt hij in Emmeloord en daarna moet eerst zijn hoeven weer een beetje aangroeien. Dat gaan we dus nog even bekijken.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.