
De kortebaansport moet, met behoud van tradities, met de tijd mee. Veranderingen zijn daarvoor noodzakelijk. Dit gaat nooit vanzelf en altijd van onderaf. De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft de rol van verslaggeving en promotie, maar wanneer wij dat noodzakelijk vinden, zijn wij bereid het voortouw te nemen. Enkele jaren na het stoppen van de column Fan van Jan is het gemis voelbaar. Daarom zijn wij begonnen met de rubriek ‘Van de redactie’. In de achtste editie: ‘Nederland is te klein geworden voor professionele drafsport’.
Het bestuur van de NDR heeft de drafsportprofessionals onlangs laten weten dat zij het voornemen heeft om vanaf 1 oktober 2022 het meevoeren van de zweep te verbieden. De gehele drafsport staat op zijn achterste benen!
De kortebaan, die hierin nu eens de rest van de sport voor was, heeft de zweep al jaren geleden in de ban gedaan. Ook toen, onder veel protest van trainers en pikeurs. Natuurlijk hebben wij begrip voor de argumenten die de professionals naar voren brengen, maar zij staan niet langs de baan en tussen het publiek. Een zweepverbod was en is niet tegen te houden. Het is echt niet alleen de Partij voor de Dieren die aandringt op een verbod, ook het algemene publiek is voor zo’n verbod!
Protest
Dat is nu eenmaal de consequentie van een veranderde tijd. Een halve eeuw geleden aten de mensen met kerstmis hun eigen konijn. Kom daar nu nog eens om! En natuurlijk, nu is het de zweep en wanneer de opinie straks op iets anders tegen is, zal de sport zich weer moeten aanpassen. Protest of geen protest, het zal niet helpen.
Het programma van de openingsmeeting op Duindigt maakte ons ook al niet vrolijk. Niet meer dan zeven koersen waarvan alleen de zevende koers negen inschrijvers telde. Alle andere koersen hadden een bezetting van acht of minder. Voor de tweede koers waren het er zelfs niet meer dan zes!
Het verval van de langebaansport kan niet nadrukkelijker worden opgetekend. Nog niet zo heel lang geleden keek heel drafminnend Nederland uit naar de seizoensopening op Duindigt. De renbaan opende toen gemakkelijk met een programma van elf koersen met een gemiddelde bezetting van twaalf deelnemers. Dat betekende dat er toen 132 paarden konden starten. Dit keer waren dat er slechts 54!
Te klein
Nederland is te klein geworden voor professionele drafsport. Schaalvergroting lijkt daarvoor een oplossing. Wolvega brengt dat al een decennialang in praktijk. Franse koersen en Franse paarden houden daar de Nederlandse drafsport in leven.
Wij weten niet of de secretaris van de Kortebaanbond Wolvega als voorbeeld heeft genomen, maar Frans Jansen is heel druk om samen met Belgische kortebaanliefhebbers een heuse interland van de grond te krijgen. In Santpoort, op donderdag 4 augustus, moet dat zijn beslag krijgen.
Repeteren
Jansen heeft daarbij ongetwijfeld de achterliggende gedachte dat de Belgen in de voorafgaande kortebanen komen repeteren of trainen en bij succes zal deelname aan onze kortebanen door onze zuiderburen nog wel eventjes na-ijlen.
De beoogde interland moet volgens de Grand16-methode worden gehouden. Voor de nog niet ingewijden onder ons: dit is een nieuwe manier van kortebanen waarmee het mogelijk is om met een maximaal aantal van zestien deelnemers toch een volwaardige kortebaanmiddag te organiseren. De acht verliezers van de eerste omloop krijgen door middel van een herkansingsomloop de kans zich alsnog te plaatsen voor de tweede omloop. Zo wordt er een tweede omloop verkregen met twaalf deelnemers die de kortebaan vervolgen zoals een kortebaan met 24 deelnemers.
Het zal niemand verbazen dat wij geloven in dit systeem. Wij zijn blij dat de Kortebaanbond ons idee heeft overgenomen. Het verminderde aanbod van paarden ligt aan dat besluit ten grondslag met als bijkomstigheid dat deelnemers niet na één omloop alweer naar huis moeten. Dat gaat zeker voor deelnemers die verre reizen moeten maken stimulerend werken!
Prijzengeld
Tot slot willen wij jou een passage uit het verslag in de Draf & Rensport van de jaarvergadering van de VDRP (Vereniging van Draf en Rensport Professionals) niet onthouden. Gerard Hoetmer, de man die Duindigt gaat vernieuwen, trad daarin op als gastspreker. Hij beëindigde zijn bijdrage met een nuchtere vaststelling. “Er is in ons land geen tekort aan paarden, er is een tekort aan prijzengeld. Wanneer wij voor 4.000 euro voor de winnaar gaan rijden, komen de paarden vanzelf!”
Dat betekende dat er toen 132 paarden konden starten. Dit keer waren dat er slechts 54!
Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!
Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.