Van de redactie: ‘Een kritische noot moet gewoon kunnen’

3 november 2022 09:41

De kortebaansport moet, met behoud van tradities, met de tijd mee. Veranderingen zijn daarvoor noodzakelijk. Dit gaat nooit vanzelf en altijd van onderaf. De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft de rol van verslaggeving en promotie, maar wanneer wij dat noodzakelijk vinden, zijn wij bereid het voortouw te nemen. Enkele jaren na het stoppen van de column Fan van Jan is het gemis voelbaar. Daarom zijn wij begonnen met de rubriek ‘Van de redactie’. In de negende editie: ‘Een kritische noot moet gewoon kunnen’.

Na het kortebaanseizoen is het al decennia de gewoonte dat er uitgebreid wordt geëvalueerd. Bestuurders, officials en deelnemers gaan bij elkaar zitten en bespreken gezamenlijk de sterke en zwakke punten van het afgelopen jaar. Wij zien ze het in andere sporten niet zo gauw doen, maar vinden het uitstekend. Het is goed om te weten hoe anderen tegen de verschillende zaken aankijken. Wij verwachten niet dat wij worden uitgenodigd om aan te schuiven, dus evalueren wij voor onszelf onder het mom: ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’.

Geërgerd

Terugkijkend kunnen wij niet anders concluderen dan dat het voor onze redactie een moeilijk seizoen was. Wij hebben ons te vaak geërgerd aan situaties waarop wij geen grip hadden. In de redactie zelf waren er ook problemen. Gezondheidsperikelen zorgden ervoor dat wij niet alles konden doen van wat wij van plan waren. Wij hadden bijvoorbeeld meer audio vanuit de stallen en vaker een podcast willen brengen. Natuurlijk was ook het ontbreken van de Vriendendag een minpunt. De druk die de organisatie hiervan met zich meebrengt, konden wij dit keer niet aan. Blijkbaar geldt er ook voor ons een limiet.

Het komt voor dat onze plek blijkt te zijn waar de gehele plaatselijke jeugd heeft afgesproken, zoals in Hillegom.

Ook de werkzaamheden die wij wel deden, hadden niet altijd het resultaat dat wij voor ogen hadden. Onze apparatuur staat in verhouding met wat wij willen bereiken. Het heeft zijn beperkingen, maar wij passen ons daarop aan. Het is bijvoorbeeld voor het geluid van onze videoverslagen belangrijk dat wij dicht bij een geluidsbox staan. Maar ook weer niet te dicht zoals in Stompwijk! In Nootdorp stonden wij goed, maar toen nodigden wij de naar een goed plekje zoekende speaker Laurens Olivier uit om bij ons te komen staan. Voor ons videogeluid was de combinatie microfoon en speaker zo dicht bij elkaar catastrofaal. Ook het weer, zoals de regen en wind in IJmuiden en Hillegom, had invloed op het resultaat.

Rond 12.00 uur komen wij bij de betreffende baan aan. Op dat tijdstip staat er nog bijna niemand langs de baan. Wanneer wij denken de juiste plaats gevonden te hebben, bouwen wij daar ons platform. Maar het komt voor dat het juist de plek blijkt te zijn waar de gehele plaatselijke jeugd heeft afgesproken. Onze microfoon is niet bestand tegen zoveel omgevingsgeluid. Het overkwam ons in Hillegom en Lisse, al bleek dat bij de laatste minder belastend. De hele middag gefilmd en dan blijkt ’s avonds het resultaat ver beneden de maat. Heel frustrerend!

Misstanden

Een kortebaan duurt voor ons zonder reistijd zo’n zes uur. Zes uur waarin wij vaak met ons drieën, soms zelfs met vier, van alles horen en vooral zien. Dat schrijven wij niet allemaal op, terwijl dat wél ons journalistieke plicht is! Wij doen het niet, omdat wij ons ook ten doel hebben gesteld de kortebaan te promoten en dat gaat niet altijd samen.

Wij realiseren ons dat wij in een heel klein wereldje functioneren, waarin heel veel wordt gedaan door vrijwilligers. Ook het drafcomité en de deelnemers op en rond de baan doen hun best, voor zichzelf, maar vooral ook voor de sport. Dus wij beschouwen alles zoveel als mogelijk in dat perspectief. Toch zou soms een extra kritische noot gewoon moeten kunnen. De wetenschap dat alles wordt gezien én opgeschreven houdt iedereen scherp die zich met de sport bezighoudt.

Gedurende het seizoen tikten wij incidenteel tegen de misstanden aan. Zelfs wanneer het niet negatief was bedoeld, kregen wij het direct dubbel zo hard terug. Wij doen verslag door middel van onder andere persberichten, deze website, social media en Draf & Rensport. Wij staan voor wat wij doen. Alles wat wij schrijven, laten horen of zien, kan door iedereen en op elk moment van de dag gelezen, gehoord en gezien worden. Het afgelopen seizoen is ons hiervoor meerdere keren een gebrek aan zelfreflectie verweten, wij werden soms niet gehoord, genegeerd, afgewezen, voorbijgelopen, gekleineerd, uitgescholden en zelfs bedreigd! Het gebeurde verspreid over het gehele seizoen, maar wanneer tijdens een evaluatie alles op een hoopje wordt geveegd, vragen wij ons oprecht af: ‘waar zijn wij mee bezig’?

Hoogtepunten

Het zijn de hoogtepunten van het seizoen die het dan weer goed moeten maken. Gelukkig waren die er in ruime mate. Met name de organiserende verenigen en stichtingen zorgden voor de nodige lichtpuntjes. Aan niets was te merken dat de coronajaren schade had aangericht. Integendeel, terwijl andere partijen nogal eens verstek lieten gaan, toonden alle organisaties zich van hun goede kant. De één pakte nog grootser uit dan de andere! Veelal geholpen door de nieuwe Grand 16-formule waren de meeste kortebanen van een redelijk tot zeer goed niveau. Het is niet van de toto-omzetten af te lezen, maar wij durven de stelling aan dat het kortebaanseizoen 2022 publiekrecords heeft gebroken!

Evalueren, het kan soms nodig zijn. De verbeterpunten nemen we mee en het negatieve moeten we maar snel vergeten. En als je dan alleen het positieve onderstreept, was het alsnog een goed seizoen!

Wij hebben ons te vaak geërgerd aan situaties waarop wij geen grip hadden

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.