Van de redactie: ‘De kortebaan heeft al jaren een loyaliteitsbonus’

28 februari 2022 14:22

De kortebaansport moet, met behoud van tradities, met de tijd mee. Veranderingen zijn daarvoor noodzakelijk. Dit gaat nooit vanzelf en altijd van onderaf. De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft de rol van verslaggeving en promotie, maar wanneer wij dat noodzakelijk vinden, zijn wij bereid het voortouw te nemen. Enkele jaren na het stoppen van de column Fan van Jan is het gemis voelbaar. Daarom zijn wij begonnen met de nieuwe rubriek ‘Van de redactie’. In de zevende editie: ‘De kortebaan heeft al jaren een loyaliteitsbonus’.

In de Draf&Rensport van vorige week staat een artikel met de titel ‘Het geld ligt voor het oprapen’.
Hierin staan alle regels die moeten worden nageleefd om aan het eind van het drafseizoen 2022 recht te hebben op het ontvangen van een loyaliteitsbonus.

Deze wordt uitgekeerd aan de trainer en eigenaar van elk paard dat minimaal tien keer is gestart in het ‘Regio Banen Circuit’. Wanneer aan alle regels én tien keer starten is voldaan, verdient het paard een bonus van 100 euro per start.

Negen keer starten is geen bonus, tien keer starten is 1.000 euro en elf keer starten is 1.100 euro etc. Er worden zeventien koersen gehouden op het gras en in Alkmaar. De bonus kan dus oplopen tot  1.700 euro.

Stevige basis

De initiatiefnemers Peter Delis en Robin Goudsblom willen de sport op de grasbanen en in Alkmaar een stevige basis geven en daarvoor zijn paarden nodig. Om die aan de start te krijgen hebben zij onder andere deze loyaliteitsbonus bedacht.

Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat de drafsport in de twee coronajaren enorm heeft geleden. Eigenaren hebben bij gebrek aan koersen en inkomsten hun stallen ingekrompen of zijn zelfs helemaal gestopt. Om de toch al noodlijdende drafsport van de coronajaren te laten herstellen zijn vereende krachten nodig. Eén voor allen en allen voor één!

Wij verwachtten dat de drafsport, nu het coronavirus op zijn retour is, de handen ineen zou slaan om met elkaar hetgeen wat verloren is gegaan terug te winnen. Dat valt echter tegen.

Eigen mensen eerst

Het plan voor een Regio Banen Circuit vinden wij eenzijdig en gaat uit van het principe ‘eigen mensen eerst’ met als bedoeld effect dat trainers niet meer naar de Duitse banen hoeven gaan. Het is niet aan ons om voor de Duitse banen op te komen, al vragen wij ons wel af wat de Nederlandse drafsport met die gewenste ‘boycot’ gaat winnen. Immers, Nederlandse deelnemers zorgen er al jaren voor dat de Duitse drafsport überhaupt nog kan bestaan. Daar staat tegenover dat de Nederlandse drafsport daar jaarlijks financieel én sportief van profiteert.

Het plan van dit circuit is ongetwijfeld niet bedacht om paarden van de kortebaan weg te houden. Maar dat het plan wel degelijk schadelijk is voor het kortebaanseizoen komt nergens tot uiting en lijkt niet van belang te zijn.

Iedereen kan op de koerskalender van 2022 zien dat het meerdere keren voorkomt dat een meeting die meetelt voor het Regio Banen Circuit nét voor of nét na een kortebaan is gepland. Met de meetings van Duindigt en Wolvega daarbij opgeteld, wordt het in het hoogseizoen vechten voor voldoende deelnemers. De drafsport is de zekere verliezer!

Negeren van de kortebaan

Vooral het negeren van het belang van de kortebaan zit ons niet lekker. Wat gewoon is, wordt al snel als normaal versleten. Maar de loyaliteitsbonus wordt al vanaf 1931 en misschien nog wel eerder, door de kortebaansport in praktijk gebracht. Alleen, wij noemen het geen loyaliteitsbonus maar reiskostenvergoeding. En daar zijn helemaal geen uitgebreide spelregels voor nodig!

Elke trainer en/of eigenaar die met een paard op de kortebaan start, ontvangt voordat deze naar huis gaat dit bedrag. In 2022 is deze minimaal 100 euro per kortebaan. En de deelnemers weten het maar al te goed, vaak is het meer!

In 2019, nog voor de coronacrisis, zijn er 25 kortebanen gehouden. In dat seizoen is er door de verenigingen minimaal 56.465 euro aan reisvergoeding betaald. Of zoals je wilt, loyaliteitsbonus uitgekeerd! Over de extraatjes in natura die na afloop van de kortebaan ook nog aan de deelnemers zijn verstrekt, zullen wij het maar niet eens hebben.

Afstoten

Wij houden niet van het creëren van tegenstellingen, maar wij constateren dat het bestuur van de Kortebaanbond bereid is te anticiperen. Een Regio Banen Circuit ter versterking van de sport heeft onze steun, net als alle andere initiatieven die de sport een impuls geven. Maar wanneer een idee een tak van de sport afstoot, zijn wij tegen!

Dat het plan schadelijk is voor de kortebaan komt nergens tot uiting en lijkt niet van belang te zijn

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.