Van Buytene tevreden met vierde plaats

4 augustus 2012 08:10

Het kortebaanseizoen van 2012 verliep voor Wim van Buytene nog niet zoals gehoopt. Keer op keer werden de paarden van zijn entrainement vroegtijdig uitgeschakeld. In Santpoort liep de 55-jarige trainer en pikeur eindelijk weer eens in de prijzen. Zam Avon legde na een sterk optreden beslag op de vierde plaats. Het stemt Van Buytene hoopvol. “Ik hoop dat het kwartje nu is gevallen.”

De in Santpoort jarige Brabander was tevreden met de vierde plaats van zijn pupil. “Dat ben ik zeker. Ik hoefde vandaag geen cadeaus van mijn familie; ik wilde mezelf in Santpoort een cadeautje geven. Dat is aardig gelukt. Hij heeft vandaag harde ritten gelopen tegen Wala Alki en Zero Option Lane. Waarschijnlijk heeft hij zich zelf tijdens die ritten getrapt en ging het vanaf de vierde omloop moeizamer. Zoiets gaat in zijn hoofd zitten.”

Totaal anders

Zam Avon won in 2010 de kortebaan van Warmond en behaalde een derde plaats op de grasbaan van Stompwijk. Vervolgens was de rol van de zesjarige ruin op de kortebaan gedurende twee jaar steeds vóór de derde omloop uitgespeeld. “Het is een heel lief en gemakkelijk paard. Op de langebaan heeft hij nog nooit gesprongen. Op de kortebaan is dat echter totaal anders. Ik heb van alles met hem geprobeerd. Alle hoofdstelsels die ik thuis heb liggen, heeft hij om gehad. Regelmatig probeerden we een ander beslag. Rustig van start, of juist heel hard; ik kan geen hoogte van hem krijgen. Vandaag wordt hij vierde, maar dat kan tijdens zijn volgende start weer helemaal anders zijn.”

Van Buytene houdt vertrouwen in zijn kortebaanpaarden op stal. “Ik ben ervan overtuigd dat Murdoc een paard is dat zijn geld op de kortebaan kan verdienen. Vandaag viel hij mij echter tegen. Ik denk dat hij over zijn water was. Na de eerste omloop heeft hij in de wagen enorm staan plassen. Tijdens het voorwerken vloog hij van start, maar vervolgens verloor hij tijdens de eerste omloop te gemakkelijk van Zero Option Lane. Het is geen schande om van zo’n paard te verliezen, maar hij had meer tegenstand moeten bieden. In Wateringen gaf hij Black Beauty Venus juist heel goed partij.”

Mond

Ook Boshoevens Emily heeft wat in haar mars. “Vorig jaar was zij in Dinslaken één van de snelste driejarige paarden. Dat zegt wel wat. Ze heeft regelmatig wat last van haar mond. Wanneer dat beter gaat, kan ze wellicht eens wat laten zien.” Van Buytene ziet ook nog steeds mogelijkheden voor Yfrie Beemd. “Yfrie is misschien niet het snelste paard, maar wel een degelijke kortebaner. Ik denk dat ik hem kan vergelijken met Wala Alki. Dat is ook geen uitgesproken topper, maar loopt toch elke seizoen haar ereplaatsen bij elkaar. Dat zie ik Yfrie ook wel doen.”

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.