Umberto: De koning van het startvak

11 december 2014 09:45

Na elk kortebaanseizoen nemen trainers en eigenaren, en dus ook het publiek, afscheid van hun sprinters. Dit jaar is dat helaas niet anders. Tot zover bekend keren drie absolute toppers niet meer terug op de kortebaan. Het gaat om Umberto, Yankee Attack en Black Beauty Venus. Als eerbetoon aan deze topsprinters drie portretten van deze klasbakken, te beginnen met Umberto.

De kortebaanloopbaan van Umberto begint op 6 augustus 2009. De dan zevenjarige ruin, getraind door eigenaar Bert de Boer, loopt met Manon Pools op de sulky door de Hoofdstraat in Santpoort zijn eerste meters door de Nederlandse straten. In eerste instantie is het de bedoeling dat Umberto, op het ‘Ovaaltje’ in Alkmaar berucht om zijn razendsnelle start, een ‘werkje’ krijgt, maar Aad Pools raadt De Boer aan zijn pupil direct in te schrijven. Nadat Umberto tijdens de derde omloop twee galoppades maakt, lijkt het avontuur afgelopen, maar bijloting biedt een nieuwe kans. Deze laat hij niet schieten en nadat eerst wordt afgerekend met Neeroson is tijdens de finale Volann d’Orange aan de beurt. Het droomdebuut blijkt een opmaat tot een mooie sprintcarrière, die maar liefst zes seizoenen zal duren.

In Lisse is het opnieuw raak. Met dit keer Wim van der Mespel op de sulky krijgt hij een koers op maat, terwijl de concurrentie elkaar omloop na omloop het leven zuur maakt. Tijdens de vierde omloop loot Van der Mespel met Umberto zijn tweede paard, Yff de Legume. Laatstgenoemde wordt getraind door Cees Imming, wat voor Van der Mespel reden is om Umberto af te staan aan Ruud Pools. Deze weet wel raad met dit buitenkansje en wint uiteindelijk onaangevochten op de Heereweg door Willie Luciano met de op dat moment kersverse pikeurskampioen John Dekker op de sulky te verslaan. Voor Pools is het de enige ereronde die hij dat seizoen maakt op de kortebaan.

Tijdens de daaropvolgende twee seizoenen komt Umberto niet uit de verf. Toch wint hij opnieuw, dit keer in Warmond (2011). Wederom is Ruud Pools zijn stuurman, maar hij geeft tijdens de halve finale zijn plek over aan nichtje Manon Pools, nadat hij tegen zijn tweede paard, Yankee Attack, heeft geloot, die zijn debuut maakt. Umberto beslist de strijd in het startvak en verslaat tijdens de eindstrijd zelfs de schier ongenaakbare Le Dream met Wim van der Mespel.

Golden Sund

In 2012 ontfermt Lindsey Pegram zich (deels) over Umberto. De voormalig leerlingkampioene volgde de prestaties van Umberto al met bovengemiddelde interesse, omdat hij met Golden Sund dezelfde vader had als haar kortebaancrack Porsto R. De nieuwe combinatie klikt direct en Umberto stoot definitief door tot de toppers van het sprintgenre. Na een sterke zege in Amsterdam-Noord, waar Zephir met Wim van der Mespel wordt verslagen, volgden derde plaatsen in Wateringen en Noordwijk. In Middenbeemster is het opnieuw raak, maar moet Pegram vanaf de zijlijn toekijken. Tijdens de derde omloop loot ze zichzelf en kiest voor Cash Hammering. John de Leeuw neemt de honneurs maar wat graag waar en loodst Umberto naar zijn vijfde overwinning op de kortebaan door Zero Option Lane met leerlingpikeur Tanja Huisman tijdens de finale voor te blijven. Het is de derde keer dat Umberto met een ‘gastrijder’ de kortebaan uiteindelijk wint. Diezelfde Huisman krijgt daarna een kans achter Umberto, omdat de ruin de winsomgrens van 12.000 euro heeft geslecht. Ook zij kan uit de voeten met de bliksemstarter en finisht achter Blackpearl Trans R als tweede tijdens het Nederlands kampioenschap in Lisse. In ’t Zand wordt de combinatie ‘slechts’ vijfde, maar zijn zij tijdens de tweede omloop wel te sterk voor diezelfde Blackpearl Trans R, die tot dat moment alleen nog maar door Andrea Swagerman was verslagen.

In 2013 kent Umberto een vliegende start van het seizoen met derde plaatsen in Wognum (met Jeffrey Mieras), Zwanenburg (Tanja Huisman) en Hoofddorp (Mieras). In Santpoort maakt hij de cirkel rond door met Mieras op de sulky vier jaar na dato opnieuw te winnen. Het is zijn zesde en laatste overwinning. Hij passeert de winsomgrens van 18.000 euro en start voortaan standaard met een starthandicap. Een zware blessure maakt abrupt een einde aan zijn seizoen en even wordt gevreesd voor zijn loopbaan.

Dit jaar maakt Umberto toch zijn rentree, maar de extra meters in het startvak, de plek op de baan waar hij zo enorm kon accelereren, zijn hem te veel. Na een vijfde plaats in Egmond aan den Hoef wordt de trots van Bert de Boer zeven keer op rij tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. In het Officiële Bulletin van de NDR van 18 november staat dat Umberto is verkocht zonder papieren. Hij begint waarschijnlijk aan een tweede loopbaan als manegepaard.

Umberto kwam in totaal 58 keer aan de start op de kortebaan. Lindsey Pegram startte het vaakst met hem; 21 keer. John Dekker was 16 keer zijn stuurman. Verder kwamen Tanja Huisman, Jeffrey Mieras (beiden vijf keer), Manon Pools (drie keer), Ad Suykerbuyk, Wim van der Mespel, Dennis Minnema, Luit de Vries, Ruud Pools, Marco Valentijn, Frans van der Blonk en Mitchell Voshol met hem in actie. Hij won zes kortebanen en verdiende in totaal € 20.455,00.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.