Uitstel van seizoensstart dreigt door coronacrisis

18 maart 2020 12:20

Door het coronavirus dreigt ook de start van het kortebaanseizoen in het water te vallen. Bovendien worden mogelijk alle verenigingen en stichtingen geraakt waardoor er ook koersen later in het seizoen op de tocht staan.

De recente ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn in eerste instantie vooral een probleem voor Assendelft dat net zijn zaken weer op orde leek te hebben. Nadat de Rotary Zaanstad zich had teruggetrokken van de organisatie, was de toekomst van deze kortebaan onzeker. Stal Assendelft pakte de draad echter enthousiast op en richtte eerder dit jaar de nieuwe kortebaanvereniging van Assendelft op.

Het zag er zo rooskleurig uit voor een nieuwe start in Assendelft, maar sinds vorige week donderdag is alles anders.

Eigen sores

De lokale bevolking pakte dit initiatief enthousiast en meldde zich massaal aan als lid. Binnen een paar dagen stond de teller al boven de honderd leden. Nadat ook de benodigde vergunningen binnen waren, stond niets een glorieuze start van het seizoen in de weg. De coronacrisis gooide echter alle plannen in de war. “Vanaf vorige week donderdag is er bijna geen app of mail meer verstuurd binnen ons nieuwe bestuur”, geeft voorzitter Rik Jansen aan. “Iedereen is er beduusd van en heeft zijn eigen sores. We kunnen tot 6 april niet vergaderen en de lol is er ook wel even vanaf. Hoe het nu verder moet, is ongewis. We volgen de ontwikkelingen nauwgezet, maar het ziet er niet rooskleurig uit.”

Jansen wacht voorlopig de ontwikkelingen af, maar weet dat de kans dat de kortebaan op zaterdag 9 mei doorgaat met de dag kleiner wordt. “We nemen vooralsnog geen besluit over het wel of niet doorgaan van de draverij. We onderzoeken ook nog niet de mogelijkheid tot uitstel. We wachten eerst de ontwikkelingen af de komende weken en verwachten begin april meer te kunnen melden. We hebben als startende vereniging geen financiële reserve en we zijn afhankelijk van sponsorinkomsten. Veel ondernemers zitten nu in zwaar weer. Het voelt niet goed om juist nu geld te vragen en dat zal over een maand niet anders zijn.”

Uitstel van de kortebaan van Assendelft zou niet voor het eerst zijn. In 2001 zette de Rotary Zaandstad een streep door de koers op zaterdag 5 mei vanwege het mond-en-klauwzeervirus in Nederland. Op zaterdag 30 juni draafden de paarden alsnog door de Dorpsstraat. De winst ging naar Jollification met Lindsey Pegram. Wognum organiseerde dat jaar de eerste koers van het seizoen, dat ook nog eens de strijd om het Nederlands kampioenschap was.

Vorig jaar wonnen Doc Holiday en Bo Sprengers in Assendelft.

Grote zorgen

Ook Gerard Post Uiterweer maakt zich als voorzitter van de Kortebaanbond grote zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor de kortebaan. “Ik kan natuurlijk geen zinnig woord zeggen over het wel of niet doorgaan van de koersen. Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat we op 6 april concluderen dat alles weer ‘gewoon’ wordt. Ik verwacht dus dat bepaalde maatregelen nog langer van kracht blijven. Dan komt de eerste kortebaan van het jaar, in Assendelft, natuurlijk al snel in beeld.”

“Op dit moment hoop ik er het beste van, maar optimistisch ben ik niet”, vervolgt Post Uiterweer. “Naast de beperkingen zullen ook de economische consequenties astronomisch zijn en zeker niet aan het kortebaancircuit voorbijgaan. De trouwe sponsors die met enthousiasme graag bijdragen om de kortebanen mogelijk te maken, ondervinden allemaal gigantische economische schade door deze crisis. Als de koersen op enig moment worden hervat, moet je er rekening mee houden dat sponsoren noodgedwongen afhaken. Sponsoring doe je uit de winstgevendheid van je bedrijf. Als die wegvalt door zo’n ingrijpende crisis wat mag je dan nog van een ondernemer verwachten?”

Als de koersen weer worden hervat, moet je er rekening mee houden dat sponsoren noodgedwongen afhaken

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.