‘Uitschrijving per kortebaan terug naar 24 deelnemers’

16 december 2016 08:03

De Kortebaanbond wil de uitschrijving per kortebaan terugbrengen naar een maximum van 24 deelnemers. Alleen verenigingen die een goede reden aangeven, kunnen dispensatie krijgen voor een kortebaan met 28 deelnemers.

Als belangrijkste reden geeft de Kortebaanbond de tijdsduur aan. “Een aantal kortebanen duurde het afgelopen seizoen ruim 5 uur en was ver na 6 uur afgelopen. Daarnaast haalt een kortebaan met 28 paarden mogelijk deelnemers weg bij een andere kortebaan die juist deelnemers tekort heeft”, gaf voorzitter Gerard Post Uiterweer tijdens de vergadering aan.

Ook de toto-omzet lijkt geen extra boost te krijgen bij 28 paarden. “De kosten gaan bij 28 paarden omhoog, maar daar staat niet automatisch een stijging van de inkomsten tegenover. Het weer en traditie hebben een veel grotere invloed op bijvoorbeeld de toto-omzet.”

Prijzengeld omhoog

Mede door het terugbrengen van het aantal deelnemers hoopt de Kortebaanbond het prijzengeld te verhogen. Vooral de verliezers in de derde omloop moeten er op vooruit gaan. “Zij gaan nu wel eens naar huis met 100 euro. Dat is te weinig. Wij adviseren om hier minimaal 150 euro van te maken, maar liever nog 200 euro. Negentien verenigingen schreven het afgelopen seizoen uit op 28 deelnemers. Dat betekent acht prijswinnaars in plaats van zes en meer reis-en onkostenvergoeding. Het geld dat je bespaart met een maximum van 24 paarden, kan mooi worden besteed aan het prijzengeld. Uiteindelijk streven wij naar een totale verhoging van het prijzengeld tot tien procent, al moet dit uiteraard wel binnen de financiële mogelijkheden van de verenigingen liggen.”

Een verhoging van het minimale totale prijzengeld van 4.000 euro lijkt voorlopig nog niet aan de orde. De aanwezige bestuursleden van de kortebaan in Utrecht, op zaterdag 7 oktober op de Maliebaan, geven aan dat een hoger prijzengeld voor hen moeilijk is te realiseren.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.