‘Uit het archief’: Wognum

2 mei 2016 08:53

Vrijdag 6 mei even na de klok van zes uur in de namiddag gaat de winnaar van de kortebaan van Wognum definitief de boeken in en komt terecht in de mooie erelijst die elke kortebaan rijk is. In de rubriek ‘Uit het archief’ kijken we terug naar één bijzondere koers en belichten de winnaar van desbetreffende editie. Voor aflevering 2 gaan we terug naar 2006: de eerste van Short Trip.

Voor kortebaantrainers is het altijd afwachten hoe hun troeven de wintermaanden hebben verteerd. Minstens zo belangrijk is de ontwikkeling die hun troeven hebben doorgemaakt. Kunnen de paarden die als vierjarige furore maakten zich ook vanaf de basisafstand meten met de concurrentie? Het gebeurt vaak genoeg dat een vierjarige topper een jaar later het sprintwerk snel beu is. De voordelen die een jaar eerder in het startvak golden, zijn immers verleden tijd.

Short Trip behoort tijdens de kortebaan van Wognum op 26 mei 2006 tot één van die vraagtekens. De imposante ruin won een jaar eerder met Krista Timmer op de sulky tijdens zijn debuut in Enkhuizen, maar wilde er een week later in Lisse, toen gestuurd door Robin Bakker, niets van weten en werd na twee galoppades tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. De schrijver van de beknopte voorbeschouwing in het programmaboekje van Wognum durft geen voorspelling te doen. “Won vorig jaar in Enkhuizen, moet afgewacht worden.”

De vijfjarige ruin is bij Ruud Pools in goede handen. Nadat op de Kerkstraat eerst Navy Blue en Hardy du Large eenvoudig opzij worden gezet, volgt vanaf de derde omloop het echte werk. Stalgenoot Tantiffy Oostland, een jaar eerder de beste vierjarige sprinter van het seizoen, wordt na een kamprit verslagen. Na bijloting staat dezelfde tweestrijd nog een keer op het programma en opnieuw maakt het voordraaien bij de start het verschil. De finale is een feit en trainer Jacques Geluk kan onmogelijk ontevreden zijn.

Trilogie

Tijdens de eindstrijd wacht Porsto R, de niet te stoppen stoomlocomotief van Lindsey Pegram en een jaar eerder nog winnaar van het klassement ‘Kortebaanpaard 2005’. De twee maken er in het regenachtige Wognum een prachtige finale van. Porsto R komt in eerste instantie op voorsprong, maar de harde ritten van eerder die middag, waarin onder andere favoriet Hot Water wordt uitgeschakeld, eisen hun tol. Short Trip en Ruud Pools profiteren en laten de overwinning niet meer glippen.

Voor Short Trip betekent de overwinning het begin van een unieke trilogie. De ruin scoort in Wognum een heuse hattrick door ook de edities van 2007 en 2008 te winnen. Drie keer op rij winnen in dezelfde kortebaanplaats; het is niet vaak voorgekomen. Zo won Allouez met Jan de Vlieger op de sulky tussen 1939 en 1943 drie keer op rij in Stompwijk; de edities van 1940 en 1941 werden door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog niet verreden. De beste kortebaner ooit plakte daar in 1945 overigens nog een vierde overwinning aan vast.

In totaal won Short Trip vijf kortebanen. Naast de eerder benoemde zeges was hij in 2006 ook de sterkste tijdens de eerste kortebaan van Egmond aan den Hoef. Op de klinkers van de Kerkstraat in Wognum was hij echter op zijn best.

Wognum20162

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.