Twee onderscheidingen tijdens Tour de Kortebaan

1 juli 2020 16:18

De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft woensdag Nico Assendelft en Ad van Zanten postuum onderscheiden als Vriend van Verdienste van Kortebaandraverijen.nl. Tijdens de vijfde etappe van de Tour de Kortebaan namen hun nabestaanden de oorkonde in ontvangst tijdens een speciaal hiervoor gecreëerd moment in respectievelijk Hillegom en Lisse. Beide heren zijn vanaf nu opgenomen in de eregalerij van deze website.

Tijdens de passage in Hillegom stopte de redactie bij het huis van Pim Assendelft; de 92-jarige zoon van de voormalige secretaris en penningmeester van de Kortebaanbond. Het afgelopen jaar hebben wij veel tijd besteed aan het digitaliseren van de notulen van de jaarvergaderingen van de Kortebaanbond. Hieruit is gebleken dat de heer Assendelft een grote rol heeft gespeeld bij de opkomst van de sport.

Pim Assendelft nam trots de oorkonde voor zijn vader in ontvangst.

Allereerst was hij heel belangrijk voor de kortebaan in Hillegom. Mede dankzij hem verwierf deze kortebaan vanaf 1947 een vaste plek op de kalender. Een jaar later gaf hij gehoor aan de oproep van de Kortebaanbond voor nieuwe bestuursleden. Hij stelde zich verkiesbaar als penningmeester én secretaris. Een zware dubbelfunctie die hij met veel succes tot zijn dood in 1957 vervulde. Dit was absoluut geen sinecure in een tijd waarin reizen nog een groter probleem was dan nu tijdens de coronacrisis en termen als ‘reis en onkostenvergoeding’ nog moesten worden uitgevonden.

Ad van Zanten

De onderscheiding van Ad van Zanten vond plaats in de Vergulde Zwaan in Lisse. Onder het toeziend oog van onder andere het bestuur van Lisse en voormalig bestuurders Theo van der Lans en René Stembert overhandigde André Hilgersom de oorkonde aan Carla van Zanten, zijn weduwe.

Tussen 1994 en 2007 vervulde Van Zanten de functie van secretaris bij de Kortebaanbond. Tijdens zijn bestuursperiode groeide de kortebaan naar ongekende hoogte. Als secretaris reorganiseerde hij de administratie tot een handvaardige informatiebron over historie, statistieken en reglementen. Van Zanten was echter niet alleen administratief sterk, maar ook communicatief en organisatorisch. Zo was hij de grote animator van de kortebanen van Zandvoort en Noordwijk. Dat beide kortebanen uiteindelijk het loodje hebben gelegd, kan zeker niet op het conto van Van Zanten worden geschreven en deed hem veel pijn. Als aanspreekpunt voor nieuwe kortebanen heeft hij bovendien meerdere organisaties op gang geholpen. Ook was hij één van de drijvende krachten achter de invoering van het bijlotingssysteem op de kortebaan.

Bij zijn afscheid in 2007 heeft de Kortebaanbond hem onderscheiden als erelid. Daarna bleef hij de kortebaan op de voet volgen. De laatste jaren liet zijn gezondheid hem echter in de steek en kon hij steeds minder vaak de koers bezoeken. Deze problemen kwam hij niet meer te boven. Dinsdag 17 september 2019 overleed hij op 80-jarige leeftijd. Zijn grote betekenis voor de kortebaansport zal echter nooit worden vergeten!

Hoewel de leegte die beide heren hebben nagelaten in de sport weer is opgevuld, het leven gaat immers altijd verder, wil de redactie van Kortebaandraverijen.nl deze noeste werkers van weleer niet vergeten. Vanaf nu zijn zij opgenomen in onze Eregalerij. En daar zijn wij zeer trots op!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.