Twee dagen ‘kortebaan’ op Belgisch strand De Haan

2 april 2019 11:30

De kortebaan gaat de grens over! Op zaterdag 13 april en zondag 14 april staan er koersen gepland op het Belgische strand van De Haan. Bij laagtij draven de paarden over een strook van 280 meter meter, net als bij de kortebaan één tegen één.

De start is zaterdag om 12.00 uur en op zondag om 13.00 uur. “We hebben alleen genoeg plaats bij laagtij. We moeten dus als het ware samenwerken met de maan”, laat Max Struys namens de organisatie weten in Belgische media. “Omdat we te weinig plaats hebben voor een traditioneel hippodroom hebben wij voor deze opzet gekozen.”

Beide dagen wordt er gekoerst met zestien paarden, volgens hetzelfde principe als in Nederland. De start gaat echter vanuit de banden, op dezelfde manier als de langebaan. Dus niet als in Nederland om elkaar heen. Voor de eerste omloop wordt er niet geloot. De paarden met de hoogste winsom moeten tegen elkaar, waardoor iedereen een tegenstander treft van eigen niveau. Vanaf de tweede omloop wordt er wel geloot. Voor de dagwinnaar ligt er een prijs klaar 3.750 euro. De tweede plaats ontvangt 1.875 euro, gevolgd door 1.125 euro en 750 euro voor respectievelijk de derde en vierde plaats.

Belgische eigenaren

Alleen paarden van Belgische eigenaren kunnen meedoen. “De organisatie heeft mede als doel om de Belgische drafsport te promoten”, vertelt Christophe de Groote namens de Belgische drafsportfederatie. “Bovendien loten we uit op basis van laatste start. Veel Nederlandse kortebaners zijn sinds oktober niet in actie gekomen. Dan krijgen we straks alleen een kortebaan met Nederlandse paarden. Dat is niet de bedoeling.”

Een vervolg ziet De Groote wel zitten. “Er is vanuit andere badgemeenten al interesse getoond. Wanneer dit een succes wordt, kan het dus best dat er op deze manier een Belgisch kortebaancircuit ontstaat waarbij ook de Nederlandse eigenaren van harte welkom zijn.”

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.