Trainer en pikeur Wim van Buytene stopt ermee

29 december 2017 08:24

In kleine kring was het al een tijdje bekend, maar nu heeft Wim van Buytene zijn besluit ook aan de buitenwereld kenbaar gemaakt. Hij stopt ermee. De zestigjarige trainer en pikeur uit het Noord-Brabantse Groeningen houdt het na 45 jaar voor gezien. Hij heeft zich laten uitschrijven bij de NDR.

“Natuurlijk doet dit pijn, maar het is een weloverwogen besluit”, legt Van Buytene uit. “Het rijden was moeilijk te combineren met mijn baan. Ik werk drie dagen per week als chauffeur op een bulkwagen en breng kippen- en varkensvoer rond. Ik kon niet altijd vrij krijgen op de dagen waarop ik aan een kortebaan wilde deelnemen en dat beviel me slecht. Daardoor kon ik soms niet de banen uitkiezen die het beste pasten bij de kwaliteiten en kansen voor mijn paarden. Dat stak. Ik voelde mij ook verantwoordelijk naar de eigenarengroep van Dario Prof”, geeft Van Buytene op als belangrijke reden. Hij benadrukt nog wel dat de prestaties van Dario Prof (inmiddels op stal bij Heidi Appel) hem zijn tegengevallen, maar dat dit losstaat van zijn besluit te stoppen.

Hobbyist

De laatste twee jaar was Van Buytene nog uitsluitend als hobbyist op de kortebaan actief. Op de langebaan was hij al eerder gestopt. “Ik heb in mijn drafsportcarrière de gouden tijden meegemaakt en bijna alles gewonnen wat er te winnen viel. Ik voel er weinig voor om nu telkens voor het vierde of vijfde geld te moeten rijden”, is zijn andere belangrijke reden om te stoppen.

Samenvatting Kortebaan Stompwijk 2013
Een hoogtepunt uit de carrière van Wim van Buytene: de winst van Howings Kumpel in Stompwijk (2013)

“Door anderen wordt er nog veel geïnvesteerd, maar daar heb ik de middelen niet voor. Dan ben je echt afhankelijk van een toevalstreffer. Bovendien woon ik met het oog op de drafsport aan de verkeerde kant van het land. Vroeger had je nog Schaesberg in de buurt. Maar het loont voor mij niet om even met één paard naar Alkmaar te rijden, zelfs niet als ik de koers zou winnen.”

Imposante carrière

Van Buytene mag inderdaad terugkijken op een imposante carrière. Als zoon van fokker en trainer Jan van Buytene won hij in 1979 op 22-jarige leeftijd met Sam Avon de derby. Een jaar eerder kwam van Buytene met Rochan van Echten ook al als eerste over de finish, maar werd de derbyzege hem ontnomen vanwege hinderen van een tegenstander.

In dezelfde periode won Van Buytene vele topprijzen met Pyreus Berkenhof. Zijn eerste overwinning op de kortebaan was in 1986. Met Titus van Echten schreef hij de kortebaan van Meppel op zijn naam. Pas midden jaren’90 boekte hij opnieuw succes. Met My Twain won hij in 1994 in Voorschoten, Santpoort en Roden en in 1995 in Stompwijk. Datzelfde jaar won hij met Adam’s Bomb opnieuw de kortebaan van Voorschoten.

Volksfeest

Daarna verlegde Van Buytene zijn werkterrein naar de langebaan in Duitsland. Ook daar boekte hij diverse successen. In 2007 keerde hij terug op de kortebaan. Met Kaizarda Laurelton won hij de kortebanen van Bemmel, De Lier en Heemskerk. In 2009 was hij met Yfrie Beemd opnieuw succesvol in Heemskerk en in 2010 verraste Van Buytene vriend en vijand door met de toen vierjarige Zam Avon de kortebaan van Warmond te winnen.

Wim van Buytene won in 2015 zijn laatste kortebaan met Howings Kumpel in Lisse.

Als gastrijder pakte hij in 2011 de zege met Amigo Toscana (foto boven) in Wateringen. Een hoogtepunt op de kortebaan was natuurlijk de zege met Höwings Kumpel in Stompwijk. In 2013 zorgde de verrassende zege voor een waar volksfeest onder impuls van de Stompwijkse eigenarengroep. In 2015 boekte Van Buytene in Lisse zijn laatste kortebaanzege, opnieuw met Höwings Kumpel voor de kar.

Missen

Van Buytene kijkt zorgelijk naar de ontwikkeling van de drafsport en wijst op het stoppen van de Duitser Heinz Wewering, wereldwijd de succesvolste trainer en pikeur allertijden. “Als Heinz stopt, is het voor mij zeker de hoogste tijd”, zegt Van Buytene met een knipoog. “Maar het duidt er tevens op, dat het net als in Nederland, ook in Duitsland niet goed gaat met de drafsport. Het is allemaal niet meer wat het geweest is en dat draagt ook bij aan mijn besluit. Het liefst had ik nog dertig paarden op stal staan, laat dat duidelijk zijn. Ik heb 45 jaar op de kar gezeten en ga het zeker missen. Anderzijds is het mooi geweest. Ik heb prachtige tijden beleefd en kijk met tevredenheid terug op mijn carrière. En hoewel ik vakanties nooit heb gemist, kan ik straks wel met mijn vrouw op reis wanneer het mij uitkomt.”

Tekst: Ruud de Groot. Foto boven: Nico Visser.

Als Heinz stopt, is het voor mij zeker de hoogste tijd

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.