Topseizoen voor Frans van der Blonk

19 augustus 2013 09:40

Het kortebaanseizoen van Frans van der Blonk kan nu al niet meer stuk. De 41-jarige pikeur boekte dit jaar al vier overwinningen. Nog nooit was hij tijdens één seizoen op de kortebaan zo succesvol. En gezien de vorm van zijn paarden lijkt het einde nog niet in zicht.

Op 13 september 2001 boekte Van der Blonk zijn eerste zege op de kortebaan. Als leerlingpikeur stuurde hij Kibo Wix in Purmerend naar de bloemen. Dat was een even bijzondere als knappe zege, want hij hield die bewuste middag legendarische sprintkanonnen als Mr.Postman (tweede) en Mister Diamond (derde) vanaf gelijke afstand (!) achter zich.

Exact zes jaar later boekte Van der Blonk zijn tweede kortebaanoverwinning en ook deze ging de geschiedenisboeken in. Opnieuw was de Nieuwstraat in Purmerend het decor van een spectaculaire strijd waar Derek Effe zich verassend tot Nederlands kampioen liet kronen. Na deze surprise was Van der Blonk bijna elk jaar goed voor minstens één zege. In 2008 won hij met Wannabelikechanna in Noordwijk, gevolgd door twee overwinningen in Medemblik. Derek Effe was in 2009 de beste en Diamond Wood in 2011. Alleen in 2010 wist hij geen enkele keer te winnen.

Doorbraak

Achteraf bezien volgde vorig jaar de definitieve doorbraak voor Van der Blonk. Met Andrea Swagerman boekte hij twee overwinningen: in Hoofddorp en wederom Purmerend. Beide keren baarde hij opzien door Blackpearl Trans R, de kortebaansensatie van vorig jaar, te verslaan. Met Andrea Swagerman was hij dit jaar ook al twee keer succesvol, in Sassenheim en IJmuiden. Samen met de zeges van Co Swagerman (Voorschoten) en Zenito Hanover (Bemmel) staat de teller inmiddels op vier seizoenzeges; een aantal dat Van der Blonk nooit eerder haalde.

In het klassement om het kampioenschap bij de pikeurs bezet Van der Blonk na de koers in Bemmel de tweede plaats met 23 punten. Regerend kampioen Aad Pools heeft nog altijd de leiding stevig in handen met 31 punten. Hoewel de voorsprong groot te noemen is, kan Pools er met de drukke kortebaanmaand september voor de boeg en een Frans van der Blonk in vorm nog niet gerust op zijn.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.