De Top 100 der pikeurs: De nummers 38 tot en met 26

8 maart 2018 09:36

Vanaf 1932 wordt er gekoerst onder de vlag van de Kortebaanbond. Sinds de oprichting van dit overkoepelende orgaan werden er ruim 2100 kortebanen verreden. Welke pikeur won er de meeste? In de rubriek ‘de Top 100 der pikeurs’ kijken we terug op 86 jaar kortebaanhistorie en beantwoorden we deze vraag. In deel 4 de nummers 38 tot en met 26, de pikeurs met zestien tot eenentwintig overwinningen.

John Dekker (nr. 26, foto) valt op één overwinning na net buiten de Top 25 van deze lijst. Dekker was als achtjarige jongen al te vinden op het entrainement van Aad Pools en volgde daar ook zijn stage toen hij de drafsportopleiding in Deurne doorliep. In 1989 ging hij in loondienst bij Cees Hetteling, voor wie hij slechts sporadisch op de kortebaan in actie kwam. Huib van den Heuvel was destijds immers de eerste man op stal wat het sprinten over driehonderd meter betrof. In 1996 stopte hij abrupt met de drafsport en ging voor het loonbedrijf van Wim Swart, iets lager in deze lijst terug te vinden, werken. In 2005 maakte Dekker op verzoek van Cees Imming zijn rentree en toen ging het snel met zijn loopbaan. Mede dankzij de dadendrang van Ulliano Way groeide Dekker uit tot een uitstekende pikeur, die dankzij zijn rustige karakter en overzicht in het startvak goed overweg kan met de wat lastigere paarden in deze discipline. Zoals bijvoorbeeld met de bliksemsnelle Walkover, met wie Dekker in 2009 en 2010 zes keer won. Het leverde hem in 2009 zelfs het kampioenschap bij de pikeurs op.

In één van de vorige edities van deze rubriek kwam Roel van Wieringen voorbij, die naar eigen zeggen helemaal naar Parijs liep om daar aan de slag te gaan bij Charlie Mills. Ook Jan Kruithof (nr. 29) en Hans ten Hagen (nr. 35) genoten hun opleiding bij deze legendarische Ierse trainer. Hans ten Hagen was van alle markten thuis. Hij vierde successen op de lange- en kortebaan, maar verdiende ook zijn sporen in de rensport. Op de kortebaan reed hij regelmatig de paarden van Flip Knijnenburg, totdat Flip’s neefje Guus Knijnenburg op het toneel verscheen. O Marijke en Knijnenburg lijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden, maar het was Ten Hagen die in 1951 de legendarische merrie begeleidde tijdens haar eerste starts op de kortebaan. Na tweede plaatsen achter Miss A in Beverwijk en Noordwijk won de toen vierjarige merrie in Zaandam haar eerste kortebaan. Na die zege nam een toen nog piepjonge Knijnenburg het van hem over en won in de daaropvolgende seizoenen nog 23 keer met de merrie.

Internationaal

Jan Kruithof vestigde zich na zijn opleiding bij Mills op het oude Woudenstein in Rotterdam. Tijdens de oorlogsjaren was hij bijzonder succesvol met Abdullah Scott, waarmee hij zowel op de lange- als op de kortebaan vele successen boekte. De beresterke Amerikaan was op de kortebaan de enige die Allouez, de meest succesvolle kortebaner allertijden, de baas kon. Van de elf finales die het duo tegen elkaar afwerkte, won Abdullah Scott er acht. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde Kruithof zich in Frankrijk, waar hij uitgroeide tot een internationaal zeer gerespecteerd trainer en rijder.

Robin Bakker naast Tantiffy Oostland en eigenaar Koos Minck na een overwinning in Purmerend (Foto: Archief NDR)

Robin Bakker (nr. 29) timmert momenteel internationaal hard aan de weg. Als leerlingpikeur in dienst bij Hugo Langeweg kende zijn loopbaan net na de millenniumwisseling zowel op de lange- als de kortebaan een bliksemstart. Bakker kreeg in het najaar van 2001 een kans achter de dat seizoen ongenaakbare Mister Diamond, ook omdat Hugo Langeweg jr. voor de eer bedankte en besloot zich volledig te richten op een carrière op de langebaan. Na een tweede plaats tijdens zijn debuut in Purmerend -Mister Diamond verloor de finale van Kibo Wix waarmee Frans van der Blonk zijn eerste kortebaanzege binnensleepte- won Bakker vier dagen later onaangevochten in Medemblik. Dankzij Mr Postman werd Bakker de eerste man van de stal van Jacques Geluk, wat hem bepaald geen windeieren legde. Na het voor Bakker succesvolle seizoen van 2005 ging hij voor Marcel Hauber werken en verscheen hij sporadisch op de kortebaan. Dat veranderde toen hij de overstap maakte naar het entrainement van Rob de Vlieger. Inmiddels maakt Bakker internationaal furore voor de stal van Paul Hagoort.

Heftruckchauffeur

Waar Robin Bakker enigszins in een gespreid bedje terecht kwam, bouwde Andries van der Blonk (nr. 29) op een totaal andere manier een bestaan in de drafsport op. Drafsport was slechts een hobby voor Van der Blonk, die in het dagelijks leven heftruckchauffeur was. Via Bertus Heijman werd hij aangestoken en kocht X Worthy, waarmee hij enkele seizoenen actief was op de ‘wildebaan’. Van der Blonk pakte de zaken steeds serieuzer aan, werd beroepstrainer en -pikeur met een eigen entrainement en nestelde zich al snel in de top van het vaderlandse trainersgilde. Op de kortebaan boekte hij mooie successen met Regina Hanover, Abacadabra, Mr Postman -die zijn sprintloopbaan bij Van der Blonk begon- en Navy Blue. In 2016 kroonde hij zich in Nootdorp tot Nederlands kampioen met Dutch Buitenzorg, om twee dagen later te winnen in Beverwijk.

Andries van der Blonk won in 2016 twee keer met Dutch Buitenzorg.

Tom Kooyman sr. (nr. 29) leerde het vak van Jan Wagenaar sr. en trouwde daarna met zijn dochter, Nellie, de zeven jaar oudere zus van drafsportlegende Jan Wagenaar. In de schaduw van zijn zwager boekte Kooyman fraaie successen op zowel de korte- als de langebaan. De overwinning van Henri Buitenzorg tijdens de Derby van 1969 maakt deel uit van het collectieve geheugen, maar het was Kooyman die met Hoot Song die koers als tweede over de finish kwam. Kooyman was tijdens de jaren ’60 en ’70 regelmatig succesvol op de kortebaan, maar kende in 1988 een absoluut topjaar. Met name de dagendrang van Morgan des Eyllons, dat seizoen goed voor twee overwinningen en meerdere ereplaatsen, behaalde Kooyman dat jaar het kampioenschap bij de pikeurs.

Achtergronden

De uitslagen vanaf 1932 zijn ons allemaal bekend, maar naar de verhalen achter de namen in de uitslagen blijft het zo nu en dan gissen. Zo zijn K.Bakker (nr. 27), J.Donker (nr. 35) en A.T.vd.Veen (nr. 35) namen die regelmatig voorkomen in de uitslagen van de jaren ’30 en ’40, maar achtergronden ontbreken. Ook de zoektocht naar Barteld Bolwijn jr. (nr. 27) verzandde in het nodige gepuzzel. Tijdens de eerste jaren van de twintigste eeuw was het heel normaal om zonen te vernoemen naar een vader of een oom, maar bij het archiveren van gegevens levert dat veel onduidelijkheid op.

Gelukkig bood de website van het Archief van de NDR uitkomst. Barteld Bolwijn I werd geboren in 1879 en importeerde onder andere Prinzess Bertha, die uiteindelijk terecht kwam bij de gebroeders Knijnenburg. Hij kreeg in 1907 een zoon, die hij ook Barteld noemde. Deze Barteld, voor het gemak Barteld Bolwijn II genoemd, reed geen wedstrijden, maar bekwaamde zich wel in het fokken van paarden. Hij bekleedde daarna meerdere functies zoals comitélid, bestuurslid van de Eigenarenvereniging en maakte deel uit van het hoofdbestuur van de NDR. Later werd hij zelfs vice-voorzitter van de UET. De Barteld die in deze lijst voorkomt, Barteld Bolwijn III, was een neefje van Barteld I. Hij boekte onder andere successen met Rose Morgan en Our Dream, twee paarden waarmee ook Hendrik Mensinga (nr. 35) meerdere keren mee won. Deze Our Dream was na Lady Bond (negentien overwinningen) en Xuthus (zeventien overwinningen) de succesvolste sprinter van de jaren ’30.

De Lijst

26. John Dekker (2006-2017)
(Hot Water, Ulliano Way 3x, Banister, Seth, Wala Alki, United Spirit, Walkover 6x, Nottedestate Rex, Donate Groenhof, Casanova 3x, Obelix West, Cattiva Byd)
21
27. K.Bakker (1932-1948)
(Oakland Baron B, Northernman B 2x, Oplooper, Janet Harvester, Harvest Lee 2x, Robert E Lee 2x, Quita, Pinkerton 3x, Sister Bond, Welkom, Edelman 2x)
18
Barteld Bolwijn jr. (1932-1939)
(Ster 5x, Don Juan, Brunhilde, Our Dream 8x, Rose Morgan 2x, Akron B)
18
29. Robin Bakker (2001-2011)
(Mister Diamond 2x, Ido Baldwin, Mr Postman 2x, Super Can Read 2x, Randy Boszorg, Supermatic 2x, Hot Water, Tantiffy Oostland 3x, Wala Alki, Willie Luciano, Gilbert C.R.)
17
Andries van der Blonk (1979-2016)
(Regina Hanover 2x, Abacadabra 3x, Flair Lady, Fast Atlantic 2x, Mr Postman 2x, Navy Blue 4x, Co Swagerman, Dutch Buitenzorg 2x)
17
Nol Heskes (1952-1971)
(Partout 8x, Surprise G 5x, Upie Scott P, David O II 2x, Edelscott Six)
17
Tom Kooyman sr. (1962-1993)
(Zilla, Umber, Blido, Extase 3x, Koentje Dartel, Urdy Dartel, Trinqueur, Toto Morgan, Morgan des Eyllons 3x, Andrew Westland, Willem G, Chynthijae K, Daisy K)
17
Jan Kruithof (1940-1946)
(Claudy O, Abdullah Scott 11x, Flying Guy 3x, Dalver 2x)
17
Wim Swart (1983-1993)
(Volant F 2x, Useful Prince 3x, Yvento de Legume, Zodiac Vryenesse 2x, War ter Lune, Betram Rodney, Country D, Arend, Fieke Uiterdijk 4x, Goldspeed S) 
17
35. J.Donker (1936-1938)
(Hea 15x, Aafje Scott)
16
Hans ten Hagen (1942-1961)
(De Fanfare Prinses, Kalumet Axkit, Jay Mc Gregor 4x, Excellentie Brewer 3x, Lucky Fanfare, Nuni Brewer 2x, O Marijke, Louis FH, Thea Cornelia, William Hanover K)
16
Hendrik Mensinga (1933-1940)
(Daria, Rose Morgan 4x, Our Dream 7x, Xuthus 3x, Rosy Morgan)
16
A.T. vd. Veen (1932-1947)
(Sir Kerrigan 8x, Zeeheld 2x, Xoli 3x, Baron Harvester, Ida Scott 2x)
16

(tussen haakjes het jaartal van de eerste en laatste overwinning op de kortebaan)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.