De Top 100 der Pikeurs (nummer 1): Aad Pools

1 juli 2018 16:30

Vanaf 1932 wordt er gekoerst onder de vlag van de Kortebaanbond. Sinds de oprichting van dit overkoepelende orgaan werden er ruim 2100 kortebanen verreden. Welke pikeur won er de meeste? In de rubriek ‘de Top 100 der pikeurs’ kijken we terug op 86 jaar kortebaanhistorie en beantwoorden deze vraag. In deel 12 (slot) aandacht voor de trotse lijstaanvoerder, Aad Pools, de man die terecht de bijnaam ‘mister kortebaan’ draagt.

Zeventien jaar is Aad Pools, wanneer hij zijn eerste koers op de langebaan rijdt. Hij is klein van stuk en heeft daarom twee kussentjes op z’n sulky en een pet onder z’n helm, om te voorkomen dat deze voor zijn ogen zakt. Een succes wordt het niet. Na de start gaat hij met Corita R de verkeerde kant op en belandt op het stalterrein. Ook z’n tweede start loopt in het honderd. Nadat hij met Zoranus Axkit de kop heeft genomen, gaat deze met Pools aan de hol. Werkgever Harry Pools moet na afloop bij het comité komen. “Die broer van u mag het nog één keer proberen, anders moet hij nog maar even wachten”, krijgt hij te horen.¹ Dat laat Pools zich geen twee keer zeggen. Jan de Leeuw geeft hem een kans achter Beautiful Boy en het is raak. Hij is echter zo zenuwachtig dat hij in eerste instantie niet door heeft dat hij heeft gewonnen en vergeet voor te rijden voor de huldiging.

Wonder

Aad Pools laat zich door deze figuurlijke valse start niet uit het veld slaan. Het is sowieso al een wonder dat hij voor een loopbaan in de drafsport kiest. Na zo’n twee jaar in een astmakliniek in Groesbeek en talloze onderzoeken blijkt hij allergisch voor paarden. Het drafsportvirus heeft hem echter te pakken en hij gaat -tegen alle adviezen in- aan de slag bij zijn broer Harry. Op raadselachtige wijze verdwijnen zijn klachten. Pools: “Het was heerlijk. Geen benauwdheid meer, maar vliegen over het strand als een Romeinse keizer in zijn zegekar.”¹

Aad Pools heeft net zijn eerste kampioenshelm in ontvangst genomen. Patricia Paay kijkt aandachtig toe. (Foto: Archief NDR)

Na zijn periode bij Harry gaat Pools een jaar aan de slag bij Jan de Leeuw. Daarna volgt een periode bij Jacques Geluk, waarna hij terugkeert bij zijn oudste broer en geleidelijk voor zichzelf begint. Eerst met boxen verspreid over Egmond, Beverwijk en Bakkum, daarna op de accommodatie van een voetbalvereniging in Uitgeest. Pools verbouwt de tribune tot een grote stal en inspanplaats en maakt van bijvoorbeeld de bestuurskamer een kantine annex tuigenkamer. Hij gaat met echtgenote Joke in een luxe salonwagen op het terrein wonen.

Woordenboek

In 2003 moet Pools zijn entrainement verkopen aan de gemeente, die er een complete woonwijk wil neerzetten. Pools kan van zijn pensioen gaan genieten, maar stoppen komt niet in zijn woordenboek voor. Gelukkig maar, want nadat hij in 2007 met pijn in het hart zijn stekkie heeft moeten verlaten, laat hij het kortebaanpubliek in de daaropvolgende seizoenen kennis maken met Viva’s Limburgia en Blackpearl Trans R; wellicht de twee beste sprinters die Pools ooit op stal heeft gehad.

Pools heeft in 1968 met Zephyr Scotch in Hoorn en Voorschoten al meegedaan om de overwinning, maar op 27 mei 1969 is het in Venhuizen echt raak. Jacques Geluk ziet in eerste instantie niets in Edelscott Six, maar Pools, toen in dienst bij Geluk, wil het wel proberen met de dan zesjarige vosruin. Pools heeft het goed gezien. De vosruin wint in Venhuizen en twee maanden later tijdens het Nederlands kampioenschap in Stompwijk.

Schorsing

Door een schorsing zit Pools die middag in Stompwijk echter aan de kant. In Hoorn denkt hij gewonnen te hebben met Eddi Scotch, maar tot twee keer toe geeft de keurmeester aan het eindstek de rode vlag aan zijn tegenstander. Pools is des duivels. “Ik van mijn kar af naar de jury en ik begon me daar een scheldpartijtje weg te geven. Terwijl ik zo bezig was, klom het publiek over de hekken heen en maakte de jury dat ze wegkwam.”¹ Het incident haalt zelfs de landelijke kranten. Een amateurfotograaf toont aan dat Pools wel degelijk gelijk heeft, maar daar maalt het tuchtcollege niet om. Pools krijgt drie maanden te voet.

Na incidenten op de langebaan wordt hij nog eens tweemaal voor vier maanden te voet gesteld. Beide keren wordt hij onderuit gereden en Pools betaalt hen met gelijke munt terug. Van de twaalf maanden staat hij er elf aan de kant, wat hem de bijnaam ‘de kleinste trainer met het grootste strafblad’ oplevert. Pools kan simpelweg niet tegen onrecht en deinst er niet voor terug om voor eigen rechter te spelen. “Als ze mij dwars zaten, kon ik daar gewoon niet tegen. Ruud en Harry kunnen ook uit de hoek komen, maar ik was beslist de ergste van de drie. Dat ging ver hoor. Dan liep ik rennend over het stalterrein achter mijn collega’s aan. Dan was ik echt niet te houden. Maar goed, tegenwoordig haal ik eerst even adem. Ik probeer het mijn meiden ook te leren. Want gedaan is gedaan en winnen doe je op die manier zelden.”²

Aad Pools met German Diabolo in Purmerend. Ondanks vier overwinningen zou de Duitse ruin in 2004 net naast de titel ‘Kortebaner van het Jaar’ grijpen. (Foto: Archief NDR)

Na het incident in Hoorn heeft Pools zich altijd hard gemaakt voor het in gebruik nemen van gedegen finishapparatuur op de kortebaan. Dat deze er ook daadwerkelijk is gekomen in 2009 is mede aan zijn vastberadenheid te danken. Sowieso is hij bovengemiddeld begaan met het lot van de sport en zijn collega’s. Zo schonk hij ooit Wim van der Mespel zijn gouden kampioenshelm, nadat de toen kersverse leerlingkampioen door de NDR was vergeten tijdens de jaarlijkse huldiging van de drafsportkampioenen. Sindsdien stelt Pools jaarlijks de prijs voor de beste leerlingpikeur op de kortebaan beschikbaar.

Nederlands Kampioenschap

De gemiste nationale titel in 1969 maakt Pools verderop in zijn loopbaan ruimschoots goed. Maar liefst acht keer schrijft hij het Nederlands Kampioenschap op zijn naam, vaker dan wie ook. Zijn eerste titel wint hij met Ricky First in Hillegom (1980), twee jaar later gevolgd door een zege in Voorschoten met Titia Pride. Met Zarah Alki verovert hij in 1987 het kampioenschap in Roden. Pools moet daarna elf jaar wachten, maar slaat vervolgens binnen vijf jaar drie keer toe. Eerst met Monet Hanover in Zandvoort (1998), gevolgd door Adonis Guard (2001 in Wognum) en Lino Hawai (2002 in Medemblik). In 2006 pakt hij met Caretto As de nationale titel in Enkhuizen om in 2012 in Lisse toe te slaan met Blackpearl Trans R.

Aad Pools en dochter Josette na afloop van de kortebaan in Venhuizen (2016) met Chaman Rapida. Jongste dochter Manon is net te laat voor de foto.

Ook wat betreft het aantal kampioenschappen op de kortebaan kent Pools geen gelijke. Maar liefst veertien keer laat hij zich kronen tot de beste pikeur van het seizoen. Na zijn eerste titel in 1978 is hij met name tijdens de jaren ’80 met zes kampioenschappen sterk op dreef. Het seizoen van 1986 steekt er in die periode ver bovenuit. Dankzij Udilia B (twee zeges), Zarah Alki (vier zeges), Volspeed G, Yra Alki en Wenner Hanover wint hij dat seizoen negen van de 27 kortebanen.

Sensatie

In 2012 beleeft Pools zijn beste seizoen ooit. Blackpearl Trans R ontpopt zich tot een ware sensatie. Tijdens haar eerste acht starts haalt ze telkens de finale, waarvan ze er zes wint. Op het moment dat de wondermerrie haar debuut maakt, heeft Pools met Tusee JL al gewonnen in Helmond en Rotterdam. Black Beauty Venus wint in Wateringen en Noordwijk, waarna Tusee JL het seizoen vervolmaakt met een fenomenale zege in Roden, waar hij met een ongekende laatste jump Attila in de slotmeters voorbij vliegt. Viva’s Limburgia zorgt dat seizoen voor de kers op de taart door eerst met dochter Manon te winnen in Venhuizen en daarna met Josette in Sassenheim.

Op 23 juli 2018 wordt Aad Pools 70; het einde van een glorieuze loopbaan nadert. Ooit liet hij optekenen dat hij sowieso door zou gaan tot z’n zeventigste, net zoals Guus Knijnenburg. Dat was in een tijd dat pikeurs op hun zeventigste verplicht moesten stoppen, maar die regel geldt inmiddels niet meer. Zo is Harry Pools inmiddels bijna 76, maar nog altijd weet de oudste van de gebroeders Pools van geen ophouden. Een vijftiende kampioenschap op de kortebaan was voor Pools ook een reden om te stoppen, maar op korte termijn lijkt dat niet meer mogelijk. Zeker omdat Manon inmiddels is gepromoveerd tot de eerste pikeur van de stal. Nee, laten we het niet over stoppen hebben. Laten we vooruit kijken naar Pools’ volgende overwinning!

Bronnen:
1) Hoop en glorie in de drafsport, Wim Hornman
2) Draaf nummer 4, zomer 2008

Foto boven: Nico Visser.

Erelijst

 1. Aad Pools (1969-2016)
(Edelscott Six, Ekster S 2x, Godfried van S, Haroldine 2x, Jewelprise 2x, Lindsy’s Fortuna, Ferdinandus R, Mira, Nagil Beroona, Loena 2x, Neres 3x, Phortos L, Ricky First 2x, Riamiko, Rakker Rosso, Star Lady Laren, Petra Admiral, Titia Pride 3x, Titus ter Lune 3x, Une de Petal 2x, Vinnie Tukker, Vera Klaziena, Udilia B 2x, Zarah Alki 7x, Yra Alki, Volspeed G, Wenner Hanover, Un Deux Trois, Ydigbo du Bois, Yessie Prinses 2x, Costeau Boszorg 2x, Count Marco 3x, Zarathoestra, Claudia’s Dream 2x, Dwight Marshall, Griffy Sunshine, Irene Victory, Rubin JH 2x, Jollification 3x, Monet Hanover 4x, Faith Princess, Adonis Guard 8x, Le Bon Kievitshof, Lino Hawai 8x, Rimola 3x, German Diabolo 4x, Blitz, Tubbe BE, United Kievitshof 5x, Lord Mercedes, Rich Born Dean, Caretto As 5x, Timmy Haleryd, Apella Cane 2x, Donna Napoli 3x, Tusee JL 6x, Amigo Toscana, Montanara, Blackpearl Trans R 7x, Black Beauty Venus 4x, Dreamcatcher Venus, Iper Flying 2x, Edo Venus 2x, Silvester, Uno des Jacquets, Chaman Rapida)
142

Geen benauwdheid meer, maar vliegen over het strand als een Romeinse keizer in zijn zegekar.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.