Tom Kooyman: ‘Gewonnen door de kwaliteiten van het paard’

28 juli 2022 12:07

Al jaren is Tom Kooyman regelmatig actief op de kortebaan, maar winnen zat er niet in. In Middenbeemster maakte Kooyman een einde aan de droogte en won op 61-jarige leeftijd zijn eerste kortebaan. De al eerder afgeschreven Flavius Boko verraste vriend en vijand door even knap als sterk de overwinning in Middenbeemster op te eisen. Kooyman was onder de indruk van de dadendrang van zijn pupil. “Gewonnen door de kwaliteiten van het paard.”

Het was Rick Wester die Kooyman overtuigde de tienjarige ruin eens te proberen op de kortebaan. “Mijn eerste reactie was: ‘Wat moet je met dat rare, gekke beest op de kortebaan?'”, kijkt Kooyman na afloop van de koers terug. “Het is een zenuwenlijer, niet te hanteren. Nu moet ik zeggen dat hij in het begin nergens geschikt voor was, zelfs niet voor een ponykoers. Maar hij is alles gaan leren en pleegde elk jaar wel ergens een coup. Daarbij heeft hij een geweldige groep eigenaren met heel veel geduld; ik had hem al drie keer weg willen sturen.”

Glibberen

Wester had het niet onaardig gezien, want tijdens zijn debuut haalde Flavius Boko direct de finale in Sassenheim. Kooyman: “Dat ging inderdaad wonderbaarlijk goed. Hij ging gewoon de koers winnen, maar begon ineens te springen. Dat deed hij daarna ook in IJmuiden, waar ik voor de herkansingsronde één en ander heb veranderd. Ik wilde immers met hem door, want ik had van anderen begrepen dat hij toch wel talent had. In zijn rit tegen Southwind Raptor merkte ik dat hij het toch wel kon, maar glibberde hij over de steentjes. Hij weegt immers twee keer zoveel als een ander paard. Vandaag ging hij op asfalt een stuk beter en vanaf de tweede omloop merkte ik dat hij zich in het startvak ontspande en ineens goed ging starten.”

Na knap Southwind Raptor te hebben verslagen, moest Flavius Boko het tijdens de finale opnemen tegen Kelsa Europoort met Manon Pools. Ondanks dat de regerend kampioen van Nederland twee keer een flinke voorsprong pakte bij de start, wist de pupil van Kooyman beide ritten ogenschijnlijk gemakkelijk te winnen. “Kelsa Europoort is heel vlug en Manon een heel goede rijder, dat scheelt zomaar vijf meter bij de start. Maar Kelsa valt de laatste honderd meter stil, terwijl Flavius normaal gesproken de 4,5 kilometer van Alkmaar loopt. We hebben vandaag niet gewonnen door mijn rijderskwaliteiten, maar door de kwaliteiten van het paard.”

Wat moet je met dat rare, gekke beest op de kortebaan?

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.