Titelverdediger Andrea Swagerman opnieuw favoriet

10 september 2013 09:56

Maar liefst vijftig deelnemers schreven zich in voor de financieel lucratieve kortebaan van Purmerend. De 26 paarden die de schifting ‘overleefden’, hebben een interessant veld opgeleverd, met verschillende kanshebbers. Titelverdediger Andrea Swagerman is de favoriet, maar zal er alles aan moeten doen om Evison en Black Beauty Venus van het lijf te houden.

Bekijk het deelnemersveld.

Andrea Swagerman (foto) maakt een fantastisch seizoen door. De zesjarige ruin in het bezit van de familie Swagerman won eerder dit seizoen in Sassenheim en IJmuiden was recentelijk tweede in De Lier en derde in Heemskerk. De titelverdediger staat fier bovenaan in het klassement ‘Kortebaanpaard 2013’ en is er alles aan gelegen om in Purmerend punten te sprokkelen om zijn leidende positie te verstevigen. De pupil van Andries en Frans van der Blonk verschijnt dit seizoen inmiddels voor de elfde keer aan de start en dat is een puntje van zorg. Vorig jaar raakte hij het kortebanen na verloop van tijd zat en werkte hij vooral in het startvak niet meer mee. Wellicht houdt hij het dit seizoen langer vol.

Evison zint op revanche. Na een ijzersterk en winnend optreden in Beverwijk startte hij vorige week als de grote favoriet in Heemskerk. Helaas verkeerde de Zweed toen niet in zijn beste vorm en werd tijdens de derde omloop galopperend uitgeschakeld. De combinatie met Ruud Pools op de sulky heeft iets recht te zetten, maar moet tijdens de eerste omloop direct aan de bak. Tegenstandster At Full Speed is op een goede dag tot veel in staat. Vorig jaar werd de merrie twee keer tweede en bewees daarmee uit het juiste kortebaanhout gesneden te zijn. De winnaar van deze rit gaat ver komen.

Aanleg

Uiteraard vaardigt Aad Pools ook de nodige kanshebbers af. Van Black Beauty Venus mag het publiek het nodige verwachten. De achtjarige ruin was de ‘koning van het voorseizoen’ met overwinningen in Assendelft en Amsterdam-Noord en liet vorige week in Schagen met een tweede plaats zien dat het met de vorm weer goed zit. Amazing Power is een gevaarlijke outsider. De ruin staat sinds kort bij ‘Mister kortebaan’ op stal en toonde vooral in het startvak aanleg. Helaas gaat hij steeds gemakkelijk van de benen en is dus nog niet waar Pools hem wil hebben. Op de Nieuwstraat start Amazing Power voor het eerst met een startontheffing van vijf meter en dat biedt mogelijkheden.

John de Leeuw verschijnt voor het eerst sinds zijn ongelukkig opgelopen blessure in Middenbeemster weer aan de start. De tweevoudig kortebaankampioen heeft met Timmy H en Victory Boy S twee interessante deelnemers. Laatstgenoemde kan een ongelooflijke snelheid ontwikkelen, maar vergooit zijn kansen regelmatig in het startvak. Timmy H is een nakomeling van Diamond Way, een hengst die al vele kortebaanwinnaars voortbracht. Ook Timmy H start voor het eerst met een ontheffing van vijf meter, waardoor De Leeuw wellicht de ruimte krijgt om hem wat voorzichtiger op de benen te brengen.

Sporen

Het wachten is nog altijd op de eerste kortebaanoverwinning van Zalvador Spendic. De prachtige vosruin liep inmiddels vijftig kortebanen, maar kwam nog niet verder dan verschillende finaleplaatsen. Bijna altijd zijn het de galoppades die hem de das om doen. Tijdens de eerste omloop treft hij dezelfde tegenstander als een week eerder in Heemskerk: Bright Look. De trots van eigenarengroep Stal Assendelft wordt door zijn trainer Andries van der Blonk bestempeld als de snelste van zijn stal, maar op de baan komt dit er niet uit. Ook voor hem geldt dat galoppades hem te vaak fataal worden. Op de baan in Purmerend wonnen in het verleden vaker paarden, die totaal niet werden verwacht. Wellicht dat één van deze twee deelnemers de verrassing van de middag kan worden.

Attila heeft zijn sporen inmiddels meer dan verdiend op de kortebaan. De zesjarige ruin won inmiddels zes kortebanen, maar staat dit seizoen nog droog. De pupil van Cees Hetteling is opgezadeld met een starthandicap, maar weet toch zijn ereplaatsen bij elkaar te schrapen. Vorige week in Schagen werd hij nog knap derde, wat betekent dat het met de vorm wel goed zit. Wanneer de loting gunstig verloopt en Attila op de beslissende momenten kan profiteren van de voordelige rechterbaan, behoort zelfs een overwinning tot de mogelijkheden. Ook Zephir is verplicht te starten vanaf 305 meter. De zevenjarige ruin heeft wellicht de snelste eerste meters in de benen van alle deelnemers in Purmerend, maar is in het startvak geen gemakkelijk heerschap. Met Wim van der Mespel terug op de sulky is een ereplaats niet onmogelijk.

ONZE TIP: 1. ANDREA SWAGERMAN 2. EVISON 3. BLACK BEAUTY VENUS 4. ATTILA
Outsiders: Amazing Power, Victory Boy S en At Full Speed

Foto: www.supersprinters.nl

Ben je er niet bij in Purmerend, maar wil je wel inzetten? Of heb je geen zin in de rij bij de totalisator? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak je weddenschappen!
Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.