TipCompetitie: Ralph Demmers slaat keihard terug

23 september 2017 11:22

De laatste weken zakte Ralph Demmers steeds verder in het Algemeen Klassement, maar in Enkhuizen sloeg de voormalig koploper keihard terug. Door Jagger Broline als winnaar te tippen voor de koers over De Paktuinen scoorde hij maar liefst zestien bonuspunten. Hij pakte met overmacht de dagprijs en keerde terug in de top van de algehele rangschikking. Ruud de Groot moet in het regioklassement ‘West-Friesland’ inmiddels Jur Visser naast zich dulden, terwijl Martin Timmer als koploper in het Algemeen Klassement zijn voorsprong wederom vergrootte.

Ralph Demmers deinst niet terug voor een verrassende prognose. Zo was hij eerder dit seizoen in Zwanenburg de enige die Obelix West als winnaar voorzag, wat hem toen een flink aantal bonuspunten en de koppositie opleverde. De afgelopen maand ging het echter beduidend minder. Na Medemblik was Demmers terug te vinden op de zestiende plaats. In Enkhuizen keerde het tij. Demmers koos niet voor favorieten als Diesel Scott en Viking Cehere als winnaar, maar voor outsider Jagger Broline. Over het feit dat de winnaar van Venhuizen en Voorschoten de zege op de Paktuinen in de schoot kreeg geworpen, zal Demmers zich geen seconde druk hebben gemaakt. Blue Diamond As, Doc Holiday en Viperio maakten zijn kwartet compleet en leverden hem 41 punten op.

Demmers was niet de enige die het aandurfde om de combinatie met Finn Verkaik op de sulky als winnaar te tippen. Ook Cees Kuilman, Iris Opdam en Jur Visser incasseerden de zestien bonuspunten die de overwinning van Jagger Broline opleverden. Het drietal scoorde echter geen punten met Diesel Scott en daar maakte Demmers het verschil.

Met zijn hoge dagscore stoomde Jur Visser op naar de top van het regioklassement ‘West-Friesland’. Met nog één kortebaan te gaan in dit klassement staat hij nu in punten op gelijke hoogte met Ruud de Groot, die na Schagen de leiding had genomen in dit deelklassement. Wanneer twee of meer deelnemers op een gelijk aantal punten eindigen, is het aantal juist gekozen winnaars doorslaggevend. In dat opzicht is Visser in het voordeel. Hij koos in dit klassement drie keer de juiste winnaar (Venhuizen, Medemblik en Enkhuizen), terwijl De Groot tot twee juiste voorspellingen (Schagen en Medemblik) kwam.

Visser en De Groot zijn niet de enige deelnemers die aanspraak maken op de eindzege in ‘West-Friesland’. In ’t Zand, de laatste kortebaan van het seizoen én dit klassement, levert een gewonnen rit niet één, maar twee punten op. Een grote voorsprong kan daarmee zomaar als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat gegeven maakt meerdere deelnemers kansrijk. Zoals Barry Opdam, die op slechts vijf punten van het leidende duo is terug te vinden. Iris Opdam en Sem Hilgersom staan op grotere afstand, maar zelfs hun situatie is nog niet uitzichtloos.

De spannende strijd in de top van het Algemeen Klassement lijkt als een nachtkaars te doven. Enkele weken geleden stonden vijf deelnemers op slechts enkele punten van elkaar, maar de onderlinge verschillen zijn inmiddels enorm. Martin Timmer heeft met nog vier kortebanen te gaan een voorsprong van maar liefst negentien punten op Kees Knijnenburg en lijkt onbedreigd af te stevenen op zijn derde eindoverwinning op rij. Ton Zuidgeest volgt op plek drie. De enthousiaste Stompwijker kijkt tegen een achterstand aan van drie punten op Knijnenburg. Ralph Demmers is terug in de Top 4. Zijn achterstand van 28 punten op koploper Timmer lijkt te groot, maar een podiumplaats is een reële mogelijkheid.

Ook Fred Frelin, Iris Opdam en Piet Zwart maken nog altijd kans op een plek bij de eerste drie. Ook de nummers acht, negen en tien, Sem Hilgersom, Kees Duijnisveld en Erwin Limmen zijn nog verre van kansloos, maar hebben nog wel wat terrein goed te maken. Het bovenste tiental heeft wat voorsprong Alex Koster (elfde), Bernhard van der Pols (twaalfde), Kees de Bock (dertiende) en Jennifer van den Bosch (veertiende). Voor dit kwartet lijkt een klassering in de Top 10 dit seizoen het hoogst haalbare.

Het seizoen loopt op zijn einde! Met nog slechts vier kortebanen voor de boeg zijn de kaarten in de TipCompetitie bijna geschud. In Roden, waar een gewonnen rit twee punten oplevert, valt de beslissing in het regioklassement ‘Westland’, een deelklassement waar sinds De Lier niet meer voor werd gekoerst. Ap Opdam heeft in dit klassement, mede door de verrassende overwinning van Player Simoni in Warmond, een flinke voorsprong op Bob de Leeuw. Het verschil tussen de twee bedraagt achttien punten. Kees Knijnenburg volgt op zijn beurt op elf punten van De Leeuw en lijkt dus definitief kansloos voor de zege.

In Lisse gaan we verder met het regioklassement ‘Bollenstreek’. In dit deelklassement verdedigt Ralph Demmers een voorsprong van zo’n tien punten op Jacco en Erwin Mohlmann. De beslissing in dit klassement valt in Utrecht, waar elke gewonnen rit niet één, maar twee punten waard is.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.