TipCompetitie: koploper Fred Frelin op rozen

29 september 2018 12:00

Met nog twee kortebanen voor de boeg zit Fred Frelin op rozen. De koploper in het Algemeen Klassement deed prima zaken in Roden en Lisse en breidde zijn voorsprong op de concurrentie uit tot zeventien punten. De eindzege lijkt hem vrijwel niet meer te kunnen ontgaan. De dagprijzen van Roden en Lisse gingen respectievelijk naar Piet van der Mespel en Wim Hartog. Saskia van der Loos is eveneens met ruime voorsprong de koploper in de 3e periode.

Eliot Charisma verkeerde in Roden opnieuw in een supervorm en bezorgde de deelnemers aan de TipCompetitie niet voor het eerst dit seizoen een karrenvracht aan punten. Dankzij zijn sublieme zege in Enkhuizen was het vertrouwen in de pupil van trainer Mark de Jong groot; maar liefst 46 deelnemers tipten de winnaar van Beverwijk, Bemmel en Enkhuizen als winnaar van de koers over de Brink. Het leverden hen vier bonuspunten op.

Daar waar Eliot Charisma opnieuw excelleerde, scoorden toppers als Doc Holiday, Calistokingsdeep en Janus Boshoeve beduidend minder. De deelnemers die een gokje durfden te wagen met Lordspirit en Chaman Rapida werden daar voor beloond. Zoals Piet van der Mespel, die beide paarden van trainer Danny den Dubbelden in zijn prognose had meegenomen. Met Eliot Charisma voorspelde hij ook nog eens de juiste winnaar. Janus Boshoeve maakte zijn kwartet compleet. Van der Mespel, de vader van pikeur en begenadigd hoefsmid Wim van der Mespel, pakte zo met ruime voorsprong de dagprijs.

Southwind Raptor startte als de grote favoriet van de deelnemers aan de TipCompetitie voor de kortebaan van Lisse, maar kon zijn belofte slechts deels inlossen. Met acht punten deed de pupil van trainer en eigenaar Bert de Boer het zeker niet slecht, maar door zijn derde plaats leverde Southwind Raptor geen bonuspunten op. Donate Groenhof daarentegen liep een sublieme koers en pakte verrassend de zege. Slechts één deelnemer durfde het aan om de achtjarige merrie als winnaar te voorspellen. Dat was Wim Hartog, die met Donate Groenhof maar liefst zesentwintig scoorde. Het leverde hem met ruime voorsprong de dagprijs van Lisse op.

Sowieso was de prognose van Hartog er één om je vingers bij af te likken. De liefhebber zag naast Donate Groenhof ook Hero Baldwin, Southwind Raptor en Bizar Zandbergen de derde omloop halen. Ben Persoon, Bernard van der Pols en Kees Knijnenburg stuurden exact dezelfde prognose is, alleen in een andere volgorde. Persoon kwam met Hero Baldwin als winnaar nog het dichtste bij de dagprijs. Van der Pols en Knijnenburg voorzagen een overwinning van Southwind Raptor.

De strijd om de 3e periode lijkt zo goed als beslist. Met nog alleen de kortebaan van ’t Zand op het programma heeft Saskia van der Loos een voorsprong van maar liefst zeventien punten op haar directe achtervolgers Bernard van der Pols en Cees Overweel. Ap Opdam volgt op achttien punten, terwijl Kees Knijnenburg twintig punten heeft goed te maken. Alleen een uiterst verrassend koersverloop met een winnaar die minstens tien bonuspunten oplevert kan nog roet in het eten gooien voor Van der Loos. Maar goed, het blijft de kortebaan; een verrassing ligt altijd op de loer!

Net zoals Saskia van der Loos in de 3e periode staat ook Fred Frelin er riant voor. Met nog de kortebanen van Nootdorp en ’t Zand voor de boeg lijkt zijn voorsprong groot genoeg en is de kans levensgroot dat hij, net zoals in 2013, de TipCompetitie op zijn naam schrijft. Leon Zoetemelk wipte over Sem Hilgersom naar de tweede plaats, maar kijkt tegen een flinke achterstand aan. Hilgersom staat op slechts één punt achter Zoetemelk derde. De opdracht van het duo voor de komende twee kortebanen is lastig. Gaan zij strijden voor hun laatste kans om de TipCompetitie te winnen en gokken zij op een verrassing of consolideren zij hun podiumplaatsen en spelen op safe?

Wat dat betreft hebben Erwin Möhlmann en de nabestaanden van Rob Slootbeek het gemakkelijker. Het duo heeft een flink gat te dichten richting de drie koplopers en zullen dus alles op alles zetten om daar verandering in te brengen. René van Delft zit daarentegen in een lastige spagaat. Alleen een flinke verrassing lijkt hem nog dichterbij te brengen in het Algemeen Klassement, maar daarnaast verdedigt hij de koppositie in het de tweede periode (daarover later meer). Waar doet Van Delft juist aan?

De zevende plaats wordt ingenomen door Paul van Diest, die drie punten voorsprong heeft op Henny van Seggelen. Eric Goedhart, Leonardus Bossink en Ton Zuidgeest maken de Top 10 compleet. Cees Overweel en Jennifer van den Bosch jagen vanaf de twaalfde plaats nog altijd op een plek in de prestigieuze Top 10. Ook Kees Duijnisveld, René van Balen en Miranda Slootbeek hebben nog altijd kans op een topnotering.

De strijd om de 2e periode is in tegenstelling tot de 3e periode en het Algemeen Klassement nog enorm spannend. De onderlinge verschillen zijn bijzonder klein. René van Delft leidt vooralsnog de dans, maar zijn voorsprong is allerminst geruststellend. Erwin Möhlmann heeft slechts één punt goed te maken op Van Delft, Ton Zuidgeest twee. Nummer vier Fred Frelin volgt op drie punten. De achterstand van Erwin Limmen is iets groter, maar met negen punten niet onoverkomelijk. Bij een gelijke stand is het aantal juist gekozen winnaars in deze periode (welke loopt van IJmuiden tot en met Middenbeemster) bepalend. Fred Frelin staat er in dat opzicht vooralsnog het beste voor met drie juist gekozen winnaars. René van Delft wist er twee goed te raden en Ton Zuidgeest, Erwin Limmen en Erwin Möhlmann één.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.