TipCompetitie: Jan van Duivenvoorde terug aan de leiding

26 september 2021 09:01

Jan van Duivenvoorde heeft weer de leiding genomen in de TipCompetitie. De deelnemer uit Heemskerk moest na een sterk begin de koppositie afstaan aan Alex Koster, maar heeft na de kortebaan van Enkhuizen de touwtjes weer stevig in handen. De dagprijzen van Medemblik en Enkhuizen gingen respectievelijk naar Wil Verduin en Francina van der Beek. Ap Opdam is de koploper in de 2e periode.

Hoewel de favorieten Chief One en Cesar Charisma niet imponeerden en weinig punten scoorden, werd er door de deelnemers aan de TipCompetitie zeer behoorlijk gescoord. Dat was mede te danken aan de paarden van Stal de Groningers, welke de koers kleurden en met z’n vieren bij de laatste vijf finishten. Archange de Jiel toonde zich de beste. De pupil van trainer Sjaak Snoek was als een outsider gestart en scoorde zo zeven bonuspunten. Zeven deelnemers voorzagen een zege van de elfjarige ruin, te weten Wil Verduin, Barry Opdam, Ria IJperlaan, Gertjan Vis, Jur Visser, Jan van Duivenvoorde en Jan Verduin.

Wil Verduin stuurde de beste prognose in. Naast Archange de Jiel had hij een plek ingeruimd voor Hampshire F Boko, Chief One en Coktail Bar. Barry Opdam greep op twee punten na naast de dagzege. De oud-international en speler van AZ, Red Bull Salzburg en FC Volendam koos ook voor Archange de Jiel en Chief One, maar vulde zijn kwartet aan met Ronny Brandt en Cesar Charisma. Daarmee bleef hij maar net zijn vader Ap Opdam voor. Opdam senior hield het simpel toen hij zijn prognose instuurde en koos voor de vier paarden van Stal de Groningers, een tactiek die ook werd toegepast door Milenka van den Bosch.

Martin Timmer was in Enkhuizen dicht bij een nieuwe stunt. De viervoudig winnaar van de TipCompetitie legde in 2019 de basis voor zijn eindzege op de Paktuinen. Timmer koos toen voor Doc Holiday als winnaar en streek een karrenvracht aan (bonus)punten op. Hij nam met deze uitstekende dagscore de leiding in het Totaalklassement om deze niet meer af te staan.

Het had weinig gescheeld of Timmer had opnieuw gestunt in Enkhuizen. Slechts drie deelnemers hadden Jet Bianco meegenomen in hun prognose. Dat waren naast Timmer oud-winnaar Fred Frelin en Germain Ebbeling. Timmer was de enige van dit trio die de vijfjarige merrie als winnares van de koers had voorspeld. Wanneer de pupil van trainster en pikeur Caroline Aalbers de koers daadwerkelijk had gewonnen, scoorde Timmer het maximale aantal van veertig bonuspunten. Dat had hem de koppositie in het Totaalklassement hebben opgeleverd met een voorsprong welke vrijwel niet meer goed te maken was. Helaas voor Timmer ging Jet Bianco halverwege de allesbeslissende kamprit van de benen en gingen de dagprijs en de koppositie aan zijn neus voorbij.

De dagprijs ging nu naar Francina van der Beek. De liefhebber uit Beverwijk was één van de vijf deelnemers die profiteerden van de zeven bonuspunten van winnares Panic Launcher. Naast Van der Beek waren dat Marga Lindemans, Ben Beentjes, Hans Sinnige en Ferry Elderbroek. Van der Beek koos naast Panic Launcher voor Kelsa Europoort, Archange de Jiel en Chaman Rapida met de debuterende leerlingpikeur Jim Veldman. Die laatste combinatie maakte het verschil. Ben Beentjes, de nummer twee van de dag, koos niet voor Chaman Rapida maar voor zijn tegenstander Southwind Raptor. De bliksemsnelle Amerikaan liet het opnieuw afweten en scoorde slechts één punt.

Francina van der Beek en Ben Beentjes legden in Enkhuizen met hun prima dagscores de basis voor een topklassering in de 2e periode. Het duo neemt met 55 punten de tweede plaats in. De koppositie is voor Ap Opdam, die twee punten meer heeft dan het eerder genoemde duo. Ton Zuidgeest en Barry Opdam volgen op gepaste afstand, hoewel hun achterstand nog gemakkelijk te overbruggen is. Aad van Diest, Gerard Jungbacker, Mats Ligthart, Milenka van den Bosch en Mark Bos maken de Top 10 compleet.

Jan van Duivenvoorde is terug aan kop. De eerste koploper van dit seizoen greep net naast de winst in de 1e periode, maar heeft inmiddels weer orde op zaken gesteld. Hij heeft een voorsprong van vijf punten genomen op zijn directe achtervolger Alex Koster, de winnaar van de 1e periode. Het lijkt er op dat dit duo gaat strijden om de eindoverwinning in de TipCompetitie. Nummer drie Frits Taag volgt op maar liefst zestien punten van Van Duivenvoorde.

Taag zal op zijn beurt alle zeilen bij moeten zetten om Germain Ebbeling en Jeroen Veenboer van het lijf te houden. Ook Ton Zuidgeest volgt op korte afstand. Dat geldt ook Gerard Hoek en Barry Opdam. Martin Timmer heeft de weg omhoog ingeslagen en staat op een gedeelde achtste plaats. Cheyenne van den Bosch en Hans Neesen maken de Top 10 compleet en blijven Sem Hilgersom net voor. Ook Frans van der Loos, Miranda Slootbeek en René van Delft zijn nog allerminst kansloos voor een topnotering.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.